Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

SAAB: Το φάντασμά της υπάρχει και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί

Ελλάδα 2:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

SAAB: Το φάντασμά της υπάρχει και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί

ΝΕΑ

SAAB: Το φάντασμά της υπάρχει και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί

ΝΕΑ

Έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε που η SAAB Automobiles έπαψε να εκπροσωπείται επί της ουσίας στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Κι όμως, δεν παύει να ταλαιπωρεί ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και ιδίως την ιστορία της.

Advertisement
Advertisement

Για όσους δεν το γνωρίζουν ή το έχουν ξεχάσει, η SAAΒ Automobiles εξακολουθούσε να υπάρχει. Έστω και θεωρητικά, έστω και ως φάντασμα ενός αξιόλογου παρελθόντος.

Η NEVS («National Electric Vehicle Sweden»), ο τωρινός ιδιοκτήτης της, είχε σκοπό να την αναβιώσει επιχειρηματικά κατασκευάζοντας την αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του SAAB 9-3.

Η NEVS ιδρύθηκε από τον κινεζικό όμιλο Evergrande ο οποίος δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, π.χ. real estate, τα οικονομικά, την υγεία, τη γεωργία, κ.λπ. Αρχικά, το πρόγραμμα προέβλεπε την κατασκευή έως και 220.000 οχημάτων ετησίως στην Κίνα, όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Hengchi 5.

Advertisement
Advertisement

Αντ’ αυτού, η NEVS ξεκίνησε στο ιστορικό εργοστάσιο της σουηδικής εταιρείας που βρίσκεται στο Trollhättan την παραγωγή του αμιγώς ηλεκτρικού Hengchi 5, ενός crossover μοντέλου. Ωστόσο, ο… όγκος παραγωγής ήταν απογοητευτικός, το ίδιο και οι πωλήσεις του. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 πουλήθηκαν μόλις 324 οχήματα.

Αυτό ανάγκασε τα στελέχη τής NEVS να ανακοινώσουν ότι θα απολύσουν τους 320 από τους 340 εργαζόμενους που απασχολούνται στο εργοστάσιο της SAAB και ότι προσπαθούν να βρουν τρόπο συνεννόησης με τα εργατικά συνδικάτα.

Συγκεκριμένα, η Nina Selander, προσωρινή Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη λύπη σάς ενημερώνουμε σήμερα ότι η NEVS θα αναστείλει τη λειτουργία της. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούμε να μειώσουμε όλα τα κόστη και να κάνουμε απολύσεις σε όλους τους τομείς της εταιρείας.

Advertisement

»Η απόφασή μας ελήφθη επειδή οι ιδιοκτήτες μας, η Evergrande, και οι επενδυτές μας δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το συμβόλαιό μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για κάποιους η Saab δεν έχει τελειώσει (+video)
Θα θέλατε αυτό το υπέροχο Saab Sonett III;
Ένα Saab με τιμή… Corvette (+video)

Advertisement