Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Φτηνότερες μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ελλάδα 22:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φτηνότερες μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Mobility

Φτηνότερες μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Mobility

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το κόστος μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου μειώθηκε κατά 87% μεταξύ του 2008 και του 2021.

Advertisement
Advertisement

Ο περιορισμός του κόστους κατά 87% είναι μεγάλο επίτευγμα αναλογικά με το μικρό χρονικό διάστημα των 13 μόλις ετών.

Το κόστος της κατασκευής μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα μειώνεται συνεχώς και αυτό είναι κάτι που έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που η παραγωγή πέρασε σε μεγάλες κλίμακες. Όσο περνούν τα χρόνια και εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο θα συμπιέζεται το κόστος των μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα, γεγονός που με τη σειρά του θα μας φέρει μπροστά σε πραγματικά οικονομικές προτάσεις για την απόκτηση κάποιου ηλεκτρικού.

Advertisement
Advertisement

Αυτή τη στιγμή, ο άμεσος και ορατός στόχος, είναι τα 86,5 ευρώ (100 δολάρια) ανά kWh που θα αποτελέσει ένα πολύ θετικό σκαλοπάτι για την διεύρυνση της αποδοχής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το ευρύ κοινό. Οι εκτιμήσεις του Γραφείου Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, αναφέρουν πως το κόστος μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου ηλεκτρικού αυτοκινήτου μειώθηκε κατά 87% μεταξύ του 2008 και του 2021.

Φυσικά, αυτή η μείωση είναι τεράστια για ένα χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τα 13 χρόνια. Σήμερα είμαστε στα επίπεδα των 136 ευρώ ανά kWh της χρησιμοποιήσιμης χωρητικότητας της μπαταρίας, ενώ το 2008, το κόστος ανά kWh ήταν 1.070 ευρώ. Το «φράγμα» των 170 ευρώ ανά kWh, «έσπασε» το 2019 και αυτό είναι ενδεικτικό για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται ο περιορισμός του κόστους για την παραγωγή των μπαταριών.

Advertisement

Ακόμα υπάρχουν πολλά πεδία της παραγωγικής διαδικασίας και της εξέλιξης του προϊόντος που μπορούν να βελτιωθούν, με μερικά από αυτά να είναι η χημεία των μπαταριών, οι νέες συστοιχίες, καθώς και η ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα παραγωγής. Με την εξέλιξη όλων των παραπάνω, θα δούμε στο άμεσο μέλλον πολύ καλύτερη εικόνα σε επίπεδο κόστους για την παραγωγή των ηλεκτρικών, που κάποια στιγμή θα μεταφερθεί και στη λιανική τιμή των οχημάτων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Renault αλλάζει τις μπαταρίες
Κοντά στη μείωση των χρόνων φόρτισης οι Ford και BMW
Ετοιμάζει αρθρωτές μπαταρίες και η Mercedes-Benz

 

Advertisement