Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κοντά στη μείωση των χρόνων φόρτισης οι Ford και BMW

Ελλάδα 16:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κοντά στη μείωση των χρόνων φόρτισης οι Ford και BMW

ΝΕΑ

Κοντά στη μείωση των χρόνων φόρτισης οι Ford και BMW

ΝΕΑ

Οι δυο κατασκευαστές ετοιμάζονται να απολαύσουν τους καρπούς της συνεργασίας τους, παραλαμβάνοντας τις πρώτες μπαταρίες στερεού ηλεκτρολύτη.

Advertisement
Advertisement

Με αμείωτους ρυθμούς πραγματώνεται το αμοιβαίο μεγαλεπήβολο όραμα των Ford και BMW για την αύξηση της αυτονομίας των ηλεκτρικών τους μέσω της χρήσης μπαταριών στερεού τύπου (solid state).

Το 2017 οι δύο εταίροι σύναψαν συνεργασία και ανακοίνωσαν μεγάλες επενδύσεις στην εταιρεία Solid Power, με στόχο την κατασκευή μπαταριών στερεού ηλεκτρολύτη.

Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, η Solid Power ανακοίνωσε νέο γύρο επενδύσεων ύψους 130 εκ. δολαρίων, μια κίνηση που καταδεικνύει την αποφασιστικότητά της να ηγηθεί των εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό η Solid Power ενισχύει την παραγωγική δύναμη του εργοστασίου της στο Κολοράντο, την ίδια ώρα που θα εγκαινιάσει πρόγραμμα πιλοτικής κατασκευής των μπαταριών, με αφετηρία τις αρχές του 2022.

Advertisement
Advertisement

Δημοσιεύματα από το τεχνολογικό Μέσο, Tech Crunch αναφέρουν πως η νέα παραγωγική μονάδα θα εστιάσει στην κατασκευή ενός στερεού ηλεκτρολυτικού υλικού, ενώ θα υπάρξει και ειδικός χώρος για την παραγωγή κυψελών μπαταριών 100 Ah.

Κάποια από τα βασικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου μπαταριών, έναντι των μπαταριών λιθίου, είναι πως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, πολύ μικρότερη αυτοεκφόρτιση, μικρότερο κόστος κατασκευής, μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες, αυξημένη ενεργειακή πυκνότητα και δεν αναφλέγονται τόσο εύκολα.

Advertisement

Σημειώνεται πως η αρχή λειτουργίας τους είναι αντίστοιχη με αυτή των μπαταριών ιόντων λιθίου: Διαθέτουν, δηλαδή, ηλεκτρόδια, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται ο ηλεκτρολύτης που χρησιμοποιείται ως δίοδος των φορτισμένων ιόντων. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι βασικό στοιχείο των μπαταριών στερεού τύπου είναι ένας  στερεός ηλεκτρολύτης και όχι ένα τζελ (δηλ. υγρός).

Οι μπαταρίες στερεού τύπου χρησιμοποιούνται ήδη σε ορισμένες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως αισθητήρες και βηματοδότες, όμως στην παρούσα μορφή τους δεν είναι επαναφορτιζόμενες.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για τις μπαταρίες στερεού ηλεκτρολύτη μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αφγανιστάν: Πόσα Ford Ranger και Hummer άφησαν οι ΗΠΑ στους Ταλιμπάν; (+video)
Καθοδόν τα νέα Ford Ranger και VW Amarok (+video)
Ford: Η βοήθεια του gaming στις δοκιμές αυτοκινήτων

Advertisement