Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

XEV Yoyo: Ένα ελιξίριο πόλης για όλους

Ελλάδα 10:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

XEV Yoyo: Ένα ελιξίριο πόλης για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

XEV Yoyo: Ένα ελιξίριο πόλης για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Με την ηλεκτροκίνηση να κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα, τα μοναδικά αναπάντητα ερωτήματα έχουν να κάνουν μονάχα με την τιμή αγοράς και την αυτονομία.

Advertisement
Advertisement

Τί γίνεται όμως σε περίπτωση που ένα μικρό ηλεκτρικό πόλης έχει την απάντηση και στα δύο ζητήματα;

Τότε πολύ απλά έχουμε το φαινόμενο Yoyo. Το μικρό αυτοκίνητο πόλης που δεν χρειάζεται σταγόνα βενζίνης και μπορεί να χωρέσει παντού. Το πανέξυπνο μικρό κατασκευάζεται από την ιταλική εταιρεία XEV και διατίθεται στη χώρα μας με εξαιρετικά χαμηλή τιμή αγοράς, ενώ οι προδιαγραφές του το κάνουν κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Το μήκος του ξεπερνά μόλις τα 2,53 μέτρα και το βάρος του είναι κάτω από 500 κιλά, παρόλο που το πλαίσιο του είναι κατασκευασμένο από ατσάλι (για λόγους παθητικής ασφάλειας και στιβαρότητας).

Advertisement
Advertisement

Η μπαταρία τεχνολογίας LFP (φωσφορικού σιδήρου ιόντων λιθίου) και ενεργειακής χωρητικότητας 10,4 kWh, μπορεί να φορτιστεί πλήρως από το 30% μέσα σε λιγότερες από τέσσερις ώρες, ενώ σε περίπτωση που θέλετε να είστε ακόμη πιο γρήγοροι, μπορείτε απλά να έχετε έτοιμη μία δεύτερη γεμάτη μπαταρία καθώς είναι αποσπώμενη. Αυτή εξασφαλίζει αυτονομία 150 χιλιομέτρων, αριθμός που αρκεί και με το παραπάνω για ολιγοήμερες αστικές μετακινήσεις, ή ακόμη και για μία σύντομη απόδραση.

Ακόμη και σε ανοιχτό δρόμο, η τελική ταχύτητα του Yoyo είναι στα τα 80 χλμ./ώρα, όσο και το όριο στην πλειοψηφία των αυτοκινητόδρομων. Δεν θα χρειαστούν δηλαδή παραχωρήσεις κανενός είδους με το ηλεκτρικό της XEV στα χέρια σας. Το στιλάτο μικρό διαθέτει ελκυστική εμφάνιση, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό, με την οθόνη 7 ιντσών (από το 2023 θα παρέχεται προαιρετικά και οθόνη 10 ιντσών) να δεσπόζει στο κέντρο του ταμπλό και μία θήκη για το smartphone να εκτοξεύει την εργονομία στα ύψη.

Advertisement

Το λιλιπούτειο EV διαθέτει πλαστικά που προέρχονται από διαδικασία 3D εκτύπωσης, γεγονός που σηματοδοτεί τόσο τον οικολογικό του χαρακτήρα, όσο και το χαμηλό κόστος κατασκευής και αντικατάστασης. Και μια και μιλήσαμε για κόστος, η τιμή αγοράς για το Yoyo θα κυμανθεί από 15.000 έως 16.000 ευρώ ενώ, μετά την επιδότηση του κράτους για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το κόστος αυτό θα είναι σημαντικά μειωμένο.

Advertisement

Φυσικά δε λείπει από τον εξοπλισμό του ηλεκτρικού micro car το ABS και ο κλιματισμός, δείχνοντας πως με μικρό budget μπορεί κανείς να έχει όλα τα απαραίτητα για ένα πραγματικό εργαλείο μέσα στην πόλη. Δεν είναι και λίγο άλλωστε να μην σε απασχολεί η άνοδος στις τιμές των καυσίμων, η εξεύρεση μίας θέσης στάθμευσης ή ο καύσωνας, ζητήματα που δεν αγχώνουν το ιταλικό μικρό που κατασκευάζεται στην Κίνα και φέρει μαζί του μπόλικη τεχνολογία ηλεκτρικής φύσεως.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως αποκλειστικός αντιπρόσωπος στη χώρα μας για τα αυτοκίνητα της XEV είναι η tnc™ | E-mobility Center. Και λέμε αυτοκίνητα, καθώς στη γκάμα της ιταλικής εταιρείας υπάρχει και το Kitty, ένα ακόμη πιο μικρό και επίσης πισωκίνητο ηλεκτρικό πόλης. Το Kitty φιλοξενεί δύο επιβάτες και με την ποικιλία χρωματισμών του επιχειρεί να δώσει ξεχωριστή νότα στους δρόμους της πόλης.

Advertisement

Και τα δύο μοντέλα πάντως, δίνουν ξεκάθαρες λύσεις σχετικά με τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Αποτελούν τον ορισμό της μικροκινητικότητας, είναι φιλικά προς το περιβάλλον και κοστίζουν ελάχιστα, βάζοντας νέους κανόνες στο παιχνίδι της αστικής καθημερινότητας. Το Yoyo λοιπόν δεν είναι πλέον παιχνίδι για μικρά παιδιά αλλά για μεγάλους, που δεν θέλουν να ξοδεύουν χρόνο και χρήματα στην άσφαλτο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους επίσημους λογαριασμούς στο Instagram της tnc ™ | e-mobility center & XEV cars greece

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα 10 πιο γρήγορα προσιτά ηλεκτρικά
Ποιοι λένε ΟΧΙ στο τέλος των θερμικών μοτέρ
Toyota: Είναι πολύ νωρίς για τα ηλεκτρικά