Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Prius: Έχει μέλλον στην γκάμα της Toyota;

Ελλάδα 21:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Prius: Έχει μέλλον στην γκάμα της Toyota;

ΝΕΑ

Prius: Έχει μέλλον στην γκάμα της Toyota;

ΝΕΑ

Το μοντέλο που ίδρυσε την κατηγορία των πλήρως υβριδικών αριθμεί 24 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας. Θα συνεχίσει, όμως, να έχει θέση;

Advertisement
Advertisement

Μοντέλο-ορόσημο θεωρείται για την Toyota το Prius, μιας και ήταν το πρώτο μοντέλο ευρείας παραγωγής με υβριδικό σύστημα κίνησης.

H πρώτη παρουσία του μοντέλου στον αυτοκινητικό κόσμο σημειώθηκε 1997 – αρχικά σε σεντάν αμάξωμα – για να ακολουθήσουν επιπλέον τρείς γενιές , οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξη της Toyota σε ηγέτιδα δύναμη στο πεδίο των πλήρως υβριδικών.

Σήμερα, 24 χρόνια μετά, η γκάμα του κατασκευαστή έχει διευρυνθεί με πολλά full-hybrid μοντέλα (βλ. C-HR, Yaris, Corolla) και ως εκ τούτου το Prius αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο «ενδοοικογενειακό ανταγωνισμό».

Advertisement
Advertisement

Και επομένως, μόνο λίγοι δεν είναι όσοι θεωρούν πως δεν θα υπάρξει νέα γενιά. Στη διάψευση των τελευταίων προχώρησε ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Toyota, Αndrea Carlucci, ο οποίος εστίασε στο σημαίνοντα ρόλο του Prius και την επιθυμία της μάρκας να τον διατηρήσει ακέραιο.

«(σ.σ. Το Prius) παραμένει πρωτοπόρος στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, και για την Toyota είναι ένα είδωλο. Ήταν από που εγκαινίασε το ταξίδι μας, πριν από 25 χρόνια.

Advertisement

»Πρέπει να συνεχίσει να έχει ρόλο, και πρέπει να κατοχυρώσουμε ότι πάντα θα είναι ο εκφραστής της συγκεκριμένης τεχνολογίας (σ.σ. υβριδικής).  Επομένως – μολονότι δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά –  δεν θέλουμε να “κάψουμε” το είδωλό μας», ανέφερε ο Andrea Carlucci μιλώντας στο Autocar.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ανανεωμένη εκδοχή της τρέχουσας, τέταρτης γενιάς του Prius θα αποκαλυφθεί εντός του 2022, χωρίς να αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

Advertisement

Σε μεταγενέστερο χρόνο, όμως, όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει η πέμπτη γενιά, η οποία ενδέχεται να βασίζεται σε μια υπό εξέλιξη πλατφόρμα. Αυτή θα ονομάζεται “E3”, θα συνδυάζει στοιχεία από τις αρχιτεκτονικές GA-C και e-TNGA, και θα προορίζεται για plug-in υβριδικά, υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα.

Το Prius, τέλος, δεν αποκλείεται να ενσωματώνει και την πέμπτη γενιά του υβριδικού συστήματος της εταιρίας, η οποία θα κάνει ντεμπούτο στην ολοκαίνουρια Corolla Cross.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Toyota Yaris Cross 1.5
Επίσημο: Η Toyota Corolla Cross για την Ευρώπη
Στην Ελλάδα το ανανεωμένο Toyota RAV4 (+τιμές)