Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πότε θα μειωθούν οι τιμές των υβριδικών; (+video)

Ελλάδα 17:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πότε θα μειωθούν οι τιμές των υβριδικών; (+video)

ΝΕΑ

Πότε θα μειωθούν οι τιμές των υβριδικών; (+video)

ΝΕΑ

Οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξάνονται διαρκώς αφενός εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και αφετέρου λόγω έλλειψης ημιαγωγών.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, υπάρχει και ο παράγοντας της τεχνολογίας προστασίας τού περιβάλλοντος, κοινώς τα υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα, που συμβάλλει επίσης.

Η δημιουργία εκδόσεων αυτοκινήτων με σύστημα ήπιας υβριδικής διάταξης η πλήρως υβριδικές ή ακόμα και Plug-in υβριδικές συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, παρά την προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση.

Βεβαίως και αυτές ακολουθούν τον βασικό νόμο της αγοράς, της ζήτησης και της διαθέσιμης ποσότητας. Ωστόσο, η τεχνολογία που ενσωματώνουν κοστίζει και μέρος των εξόδων που κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για την ανάπτυξή της μετακυλίεται στην τιμή αγοράς η οποία είναι αυξημένη συγκριτικά με αυτή του ίδιου μοντέλο μόνο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Advertisement
Advertisement

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δίνουν κίνητρα για την αγορά νέων αυτοκινήτων με κινητήρα υβριδικής διάταξης ενώ και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενίοτε κάνουν κάποιες εκπτωτικές προσφορές για να μειώνεται η τελική τιμή αγοράς. Όμως, ακόμα κι έτσι, αυτή παραμένει αισθητά αυξημένη, συγκριτικά.

Το θέμα παραμένει. Τα υβριδικά μοντέλα ακριβαίνουν και τα ως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί. Υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό; Στη Nissan πιστεύουν ότι είναι εφικτό και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Advertisement

Όπως ανακοινώθηκε, τα στελέχη της έχουν αποφασίσει να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής τής υβριδικής μονάδας στους κινητήρες εσωτερικής καύσης με σκοπό να μειωθεί το κόστος παραγωγής και η τιμή πώλησης των μοντέλων που τη διαθέτουν.

Η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο ονομάζει «X σε ένα» X-in-1») το οποίο αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής των υβριδικής διάταξης κινητήρων που τοποθετεί στα καινούργια μοντέλα της.

Advertisement

Όπως έγινε γνωστό, στόχος των τεχνικών τής Nissan είναι να μειώσουν κατά 30% το κόστος παραγωγής τους «περίπου ως το 2026» (sic), συγκριτικά με αυτό που επιβαρυνόταν η εταιρεία το 2019, μείωση η οποία θα περάσει και στην τιμή πώλησης των αυτοκινήτων, όπως ανακοινώθηκε.

Βάσει όσων έγιναν γνωστά, το «Χ σε 1» αντιστοιχεί στο «3 σε 1 » όταν πρόκειται για αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο και «5 σε 1» αναφορικά με τα μοντέλα της με υβριδικής διάταξης κινητήρα («e-Power»). Στην πρώτη περίπτωση θα ενσωματωθούν με μία ενιαία μονάδα ο ηλεκτροκινητήρας, ο μετατροπέας τάσης και ο μειωτήρας ροπής.

Advertisement

Στη δεύτερη περίπτωση, η ενιαία μονάδα η οποία θα προσαρμόζεται στον θερμικό κινητήρα θα περιλαμβάνει τον ηλεκτροκινητήρα που συμβάλλει στην κίνηση του οχήματος, αυτόν που έχει τον ρόλο γεννήτριας, τον μετατροπέα τάσης και το κιβώτιο ταχυτήτων (στο σύνολο της λειτουργίας του).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, απώτερος στόχος των στελεχών της εταιρείας είναι να εξισωθούν οι τιμές πώλησης των αυτοκινήτων της που διατίθενται μόνο με κινητήρα εσωτερικής καύσης με τις εκδόσεις τους που διατίθενται και με υβριδικής διάταξης σύστημα.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν ώστε να καταφέρουν μειώσουν το κόστος παραγωγής αλλά και να κατασκευάσουν τους δύο διαφορετικούς κινητήρες στην ίδια γραμμή παραγωγής χωρίς πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου προγράμματος τα στελέχη τής Nissan ανακοίνωσαν ότι η ενιαία μονάδα θα είναι μικρότερη σε διαστάσεις και ελαφρύτερη απ’ ό,τι τώρα, όπως και ότι εξελίσσουν μια νέα γενιά ηλεκτροκινητήριων στους οποίους το υλικό των σπάνιων γαιών που θα διαθέτουν θα είναι μόνο 1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Nissan Juke Hybrid
Αυτό το Nissan Ariya θα κάνει ταξίδι 27.000 χιλιομέτρων!
Tο Nissan Qashqai e-Power, o τάρανδος και τα «λαγουδάκια» (+video)