Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο καθαρά είναι τελικά τα οικολογικά δέρματα;

Ελλάδα 13:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο καθαρά είναι τελικά τα οικολογικά δέρματα;

ΝΕΑ

Πόσο καθαρά είναι τελικά τα οικολογικά δέρματα;

ΝΕΑ

Σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταργούν σιγά σιγά τα πραγματικά δέρματα στα σαλόνια τους και υιοθετούν τα οικολογικά. Πόσο «καθαρά» όμως είναι αυτά τα υλικά;

Advertisement
Advertisement

Στο σύγχρονο τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο όρος «vegan leather» έχει αναδειχθεί ως μια παράδοξη ορολογία, που προσπαθεί να συνδέσει δύο τόσο αντίθετες έννοιες.

Από τη μια ο βιγκανισμός με ότι αυτό συνεπάγεται ως φιλοσοφία και ως στάση ζωής. Και από την άλλη η λέξη δέρμα, η οποία έτσι και αλλιώς προκύπτει από ένα ζώο. Ήδη λοιπόν υπάρχει ένα πρόβλημα στον ορισμό των συγκεκριμένων υλικών.

Αυτό το τέχνασμα μάρκετινγκ, το οποίο επινοήθηκε από εκείνους που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη γοητεία της χλιδής που συνδέεται με το δέρμα, υπογραμμίζει ένα ευρύτερο ζήτημα.

Advertisement
Advertisement

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να προσελκύσουν περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές, χωρίς όμως να λένε τα πράγματα με το όνομά τους.

Υπάρχουν όμως και πολλά σημαντικά προβλήματα σχετικά με κάποια από αυτά τα «βιώσιμα» δέρματα.

Σε αντίθεση με τα υποτιθέμενα φιλικά προς το περιβάλλον διαπιστευτήριά του, το “vegan leather” συχνά προέρχεται από πλαστικά με βάση το πετρέλαιο, μεταμφιεσμένο ως βιώσιμη εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό δέρμα.

Advertisement

Παρά το ότι φαινομενικά είναι απαλλαγμένο από την αρχική προέλευσή του, αυτό το συνθετικό υλικό παραμένει εγγενώς συνδεδεμένο με την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αναιρώντας τα υποτιθέμενα περιβαλλοντικά οφέλη του.

Η άνοδος του “vegan leather” αντιπροσωπεύει μία μετονομασία υπαρχόντων υλικών όπως η δερματίνη και το βινύλιο, με τον μανδύα του οικολογικού υλικού.

Advertisement

Επιπλέον, οι ισχυρισμοί βιωσιμότητας που σχετίζονται με το “vegan δέρμα” τίθενται υπό αμφισβήτηση μετά από προσεκτικότερη εξέταση.

Ενώ ορισμένες εναλλακτικές λύσεις επαίρονται για μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και λιγότερες πτητικές οργανικές ενώσεις, η εξάρτησή τους από πλαστικά που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα υπονομεύει τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια.

Επιπλέον, η βιοδιασπασιμότητα αυτών των υλικών παραμένει αντικείμενο διαμάχης, με ανησυχίες σχετικά με την απελευθέρωση επιβλαβών χημικών ουσιών και μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

Advertisement

Από την άλλη, το γνήσιο δέρμα, που προέρχεται από δέρματα ζώων, παρουσιάζει ένα σοβαρό ηθικό δίλημμα.

Όμως η παραγωγή δέρματος συνεπάγεται χημικές διεργασίες που ενέχουν περιβαλλοντικούς κινδύνους, αποτελεί επίσης μια μορφή ανακύκλωσης, χρησιμοποιώντας υποπροϊόντα της βιομηχανίας κρέατος.

Αξιοποιώντας ολόκληρο το ζώο για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να μετριάσει τα απόβλητα και να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι αποφάσεις είναι πιο δύσκολες από ποτέ. Συνθετικό ή πραγματικό δέρμα, οι εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν να πουν όλη την αλήθεια για τον κύκλο βιωσιμότητας του κάθε προϊόντος και να μην αρκούνται στις εύκολες λύσεις του πιασάρικου μάρκετινγκ για ένα κοινό που είναι όσο ποτέ άλλοτε ευαισθητοποιημένο με τις βιώσιμες πρακτικές και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξεχάστε τα μοσχάρια! Ήρθαν τα δέρματα από φελλό και μήλο!
Αυτή είναι η νέα Rolls-Royce Phantom (και χωρίς δέρματα!)
Καθίσματα με συνδρομή: Εξέλιξη ή κοροϊδία;