ΝΕΑ

Δείτε την ταχύτητα που η Tesla άφησε πίσω Ιάπωνες και Γερμανούς (video)

Ελλάδα 12:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε την ταχύτητα που η Tesla άφησε πίσω Ιάπωνες και Γερμανούς (video)

ΝΕΑ

Δείτε την ταχύτητα που η Tesla άφησε πίσω Ιάπωνες και Γερμανούς (video)

ΝΕΑ

Μέσα σε λίγα χρόνια η Tesla κατάφερε να εκτοπίσει από την κορυφή παραδοσιακές υπερδυνάμεις και να εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή της αξία.

Advertisement
Advertisement

Γιγαντιαία είναι τα άλματα που έχει κάνει η Tesla τα τελευταία χρόνια, διαψεύδοντας τις προσδοκίες ακόμη και του ισχυρού άνδρα της, Elon Musk.

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ιδρύθηκε το 2003, ενώ το πρώτο αυτοκίνητο που πέρασε από τους κόλπους της ήταν το Tesla Roadster (2009). Το τελευταίο ναι μεν περιορίστηκε στις 2.500 πωλήσεις παγκοσμίως, προλείανε, ωστόσο, το έδαφος για τη… γιγάντωσης της εταιρείας.

Σήμερα,  17 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Tesla είναι μάρκα με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, έχοντας καταφέρει να πετσοκόψει… τις παραδοσιακές δυνάμεις από την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Advertisement
Advertisement

tesla model y

Το ξαφνικό… μπαμ και η γιγάντωση

Ο δρόμος της Tesla προς… την κορυφή αποτυπώνεται ανάγλυφα σε ένα ενδιαφέρον ψηφιακό γράφημα που δημοσίευσε η εταιρεία Data Action, κατόπιν ανάλυσης αμέτρητων δεδομένων, τα οποία αφορούν το διάστημα 2000-2020.

Advertisement

Σε αυτό καταδεικνύεται η ακλόνητη υπεροχή της Toyota, η οποία από την αρχή της νέας χιλιετίας έως και το 2019 κρατούσε γερά τα σκήπτρα (εξαίρεση το 2007 όταν εκτοπίστηκε προσωρινά από τη VW).

Αναφορικά με την Tesla, η εμφάνισή της στην προνομιούχα δεκάδα γίνεται το 2016, παίρνοντας τη θέση της Subaru. Το εν λόγω έτος η αξία της αντιστοιχούσε σε 36,33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Advertisement

Πρόκειται για το προειδοποιητικό χτύπημα πριν…εκτυλιχθεί μια ακατάπαυστη αναρρίχηση προς την κορυφή. Μόλις το 2017, ο αμερικανικός κολοσσός κατέλαβε την 5η θέση, ενώ το 2018 είχε καταφέρει να υπερδιπλασιάσει τα νούμερά της (75,27 δισεκ. δολάρια). Το 2019 μεταπήδησε στη δεύτερη θέση, ενώ μέσα στο ίδιο έτος κατάφερε να καταλάβει την πρωτιά με την αξία της να εκτοξεύεται στα 380,39 δισεκ. δολάρια.

Εξίσου ξέφρενη ήταν η πορεία της το 2020, όταν «έγραψε» αξία 555,24 δισεκ., σχεδόν τριπλάσια από τη μέχρι πρότινος βασιλεύουσα Toyota (196,61 δισεκ.). Σήμερα ξεπερνά τα 700 δισεκ. δολάρια!

Advertisement

Μισό εκατ. πωλήσεις το 2020

Η ραγδαίως αυξανόμενη ανάπτυξη της Tesla αποτυπώνεται και σε επίπεδο πωλήσεων. Μόλις το περασμένο έτος, η εταιρεία πούλησε σχεδόν μισό εκατομμύριο οχήματα, και συγκεκριμένα 499.550 αυτοκίνητα.

Αιχμή του δόρατος ήταν τα Tesla Model 3 και Model Y, με τις ταξινομήσεις των οποίων να αντιστοιχούν, συνολικά, σε 442.511 μονάδες.

Η εν λόγω εμπορική επίδοση έκανε τον Elon Musk να… πετά σε πελάγη ευτυχίας. «Τόσο περήφανος για την επίτευξη αυτού του ορόσημου. Μόλις ιδρύθηκε η Tesla πίστευα πως οι πιθανότητες επιβίωσής μας, δεν ξεπερνούσαν τις 10%», ανέφερε περιχαρής ο κραταιός άνδρας της μάρκας.

Υπενθυμίζεται πως προκειμένου να καταλαγιάσει στην κορυφή, η Tesla χρειάστηκε να περάσει μέσα από… συμπληγάδες πέτρες. Μην ξεχνάμε πως ο Elon Musk είχε επιδιώξει ραντεβού με τον CEO της Apple, Tim Cook, προκειμένου να του προτείνει την πώληση της Tesla σε τιμή… εξευτελιστική βάσει της σημερινής της αξίας.

Η Tesla, ωστόσο, βγήκε αλώβητη από τις δυσκολίες και οι στόχοι της για το 2021 είναι ακόμα πιο μεγάλοι.

Ακολουθεί το γράφημα που απεικονίζει την… εκτόξευση της Tesla

 

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

 

 

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Η αναξιοπιστία της Tesla στην Ελλάδα – Στον «αέρα» οι Έλληνες πελάτες της

Ποτε έρχεται το οικονομικό Tesla;

O Mr Tesla είναι πλέον ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη