Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσοι φορτιστές ηλεκτρικών χρειάζονται μέχρι το 2035;

Ελλάδα 22:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσοι φορτιστές ηλεκτρικών χρειάζονται μέχρι το 2035;

ΝΕΑ

Πόσοι φορτιστές ηλεκτρικών χρειάζονται μέχρι το 2035;

ΝΕΑ

Κοινή έκθεση των Ernst & Young και Eurelectric παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για τον συνολικό αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων, όσο για τον όγκο φορτιστών που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, το 2035.

Advertisement
Advertisement

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στον κλάδο του αυτοκινήτου, με τους κατασκευαστές να λανσάρουν σωρηδόν σχετικής τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από κοινού από την πολυεθνική εταιρεία παροχής ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young (EY) και την ένωση ηλεκτροπαραγωγών Eurelectric, μέχρι το 2035 ο αριθμός των ηλεκτρικών στην Ευρώπη θα ανέλθει σε 130 εκ., κάτι που θα καταστήσει αναγκαία την επέκταση του δικτύου φορτιστών.

Για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση ενός τόσο μεγάλου όγκου μηδενικών ρύπων οχημάτων θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 134 δισ. ευρώ με σκοπό την αύξηση του αριθμού των φορτιστών στους 65 εκ. Έντεκα φορές δηλαδή περισσότερους από τους μόλις 5 εκ. που είναι σήμερα εγκατεστημένοι επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα, οι 65 εκ. φορτιστές θα καταστούν αναγκαίοι για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αυτοκινήτων, λεωφορείων και φορτηγών, με το 85% εξ αυτών να πρέπει να τοποθετηθεί σε κατοικίες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία, επίσης, προβλέπει την ύπαρξη 130 εκ. φορτιστών με ορίζοντα το 2040.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρώτη πρόκληση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας είναι να δημιουργήσουν ένα δίκτυο 9 εκ. φορτιστών σε μέρη εκτός των κατοικιών (σε κόμβους φόρτισης, στο οδικό δίκτυο και στους χώρους εργασίας). Πρόκειται για μια απαιτητική αποστολή, μιας και προσώρας ο συγκεκριμένος αριθμός περιορίζεται σε 445.000.

Κόμβος φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της Audi

«Μας πήρε 10 χρόνια να εγκαταστήσουμε 400.000 φορτιστές. Τώρα πρέπει να τοποθετούμε σε ετήσια βάζει μέχρι το 2030 περίπου 500.000 φορτιστές, και γύρω στο 1 εκατ. ετησίως μεταξύ 2030 και 2035», ανέφερε ο Serge Colle, επικεφαλής ενέργειας και πόρων στην Ernst & Young.

Advertisement

Τέλος, πέρα από την εγκατάσταση εκατομμυρίων φορτιστών, οι πάροχοι ηλεκτρικοί ενέργειας θα κληθούν να στραφούν μαζικά στις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), αλλά και να εξελίξουν δικλείδες ασφαλείας για τη διαχείριση των αυξημένων φορτίων στα ηλεκτρικά δίκτυα, απόρροια της πρωτοφανούς ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.

Και δεδομένου ότι εντός των πόλεων η μεγαλύτερη ζήτηση για φόρτιση των οχημάτων θα παρατηρείται τα απογεύματα, κατά την επιστροφή των οδηγών από τους χώρους εργασίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης των φορτίων αιχμής κατά 86%.

Advertisement

Μία από τις λύσεις που προτείνει η Ernst & Young είναι η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, δίπλα στους σταθμούς φόρτισης, όπως και η παροχή κινήτρων στους οδηγούς για τη φόρτιση των οχημάτων εκτός ωρών αιχμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι φορητοί φορτιστές βάζουν τέλος στο άγχος της αυτονομίας (+video)
Ποια ηλεκτρικά και plug-in hybrid αγόρασαν οι Έλληνες;
Τα ηλεκτρικά μοντέλα που «έσκισαν» στην Ευρώπη

Advertisement