Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς θα σας φαινόταν μια ηλεκτρική αναβίωση του Toyota FJ Cruiser;

Ελλάδα 8:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς θα σας φαινόταν μια ηλεκτρική αναβίωση του Toyota FJ Cruiser;

ΝΕΑ

Πώς θα σας φαινόταν μια ηλεκτρική αναβίωση του Toyota FJ Cruiser;

ΝΕΑ

Ταλαντούχος φοιτητής αντλεί έμπνευση από το εμβληματικό off-road μοντέλο της Toyota και σχεδιάζει μια ηλεκτρική και εκμοντερνισμένη εκδοχή του.

Advertisement
Advertisement

Το Toyota FJ Cruiser, με την αντισυμβατική ρετρό σχεδίαση είναι ένα από τα off-road μοντέλα που έχουν αποκτήσει χιλιάδες οπαδούς ανά τον κόσμο.

Μπορεί να απουσιάζει αρκετά χρόνια από την αγορά -εξαιρουμένων εκείνων των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Χιλής, των Φιλιππίνων και της Νότιας Αφρικής- αλλά το αποτύπωμά του είναι διακριτό μέχρι και σήμερα.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τυγχάνει μεγάλης απήχησης και στις ΗΠΑ, όπου έχει κυρίαρχη θέση στους καταλόγους με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Το δημοφιλές off-road όχημα παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2003 ως πρωτότυπο, αποσπώντας ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια. Τα τελευταία δεν άφησαν άλλη επιλογή στην Toyota από το να λανσάρει στην αγορά (Μάρτιος 2006).

Αντλούσε έμπνευση από το Land Cruiser FJ40, ενώ διατίθετο είτε ως 2κίνητο είτε ως τετρακίνητο. Το τελευταίο προσφερόταν είτε με 5τάχυτο αυτόματο κιβώτιο είτε με 6άρι μηχανικό, ενώ η 2κίνητη έκδοση αποκλειστικά με 5τάχυτο αυτόματο. Αναφορικά με το μοτέρ, επρόκειτο για έναν V6 24βάλβιδο των 2 λίτρων το οποίο απέδιδε 240 ίππους και 376 Nm ροπής.

Advertisement

Το 2013 η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε πως το MY2014 θα αποτελέσει το τελευταίο FJ Cruiser που θα παραγόταν. Για να το αποχαιρετήσει λάνσαρε μια special περιορισμένης παραγωγής έκδοση με την ονομασία “Trail Teams Ultimate Edition”, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η «σκληρότερη και πιο ικανή» εκδοχή του μοντέλου. Παράχθηκαν μόλις 2.500 αντίτυπα.

Advertisement

Μια ηλεκτρική, μοντέρνα πρόραση

Έξι χρόνια μετά, το FJ Cruiser έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Όχι λόγω κάποιας πρωτοβουλίας της Toyota, αλλά χάρη στην ευρηματικότητα και τη φαντασία ενός φοιτητή από την Καλιφόρνια.

Ο λόγος για τον Sean Hadley ο οποίος «αναβίωσε» το FJ Cruiser προσδίδοντάς του ηλεκτρική υπόσταση, ενώ όπως αναφέρει το μοντέλο -υποθετικά- προορίζεται για το 2030. «Το Toyota FJ-E (όπως το βάπτισε) είναι μια αθόρυβη off-road υπερδύναμη. Μια πλήρως ηλεκτρική εμπειρία που σου επιτρέπει να ενωθείς με τη φύση και να υπερκεράσεις κάθε εμπόδιο που θα εμφανιστεί μπροστά σου», σημειώνει ο φοιτητής.

Advertisement

Το μοντέλο ενσωματώνει τέσσερα ηλεκτρικά μοτέρ, πλήρως ανεξάρτητες εμπρός και πίσω αναρτήσεις, ενώ σχεδιαστικά αντλεί έμπνευση τόσο από το FJ Cruiser όσο από το Land Cruiser FJ40. Είναι δίθυρο, αν και υπάρχουν δύο μικρές θύρες  με άνοιγμα αντίθετης φοράς, στο πίσω μέρος για την είσοδο στα… μικροσκοπικά πίσω καθίσματα. Σημειώνεται, παράλληλα, πως παρέχεται η δυνατότητα πλήρους αφαίρεσης των θυρών, όπως και της οροφής κάτι που επιτρέπει στους επιβάτες να θαυμάσουν πιο απρόσκοπτα το τοπίο.

Στο εσωτερικό συναντώνται όλες οι state of the art τεχνολογίες με αποκορύφωμα τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων και την εύχρηστη κεντρική οθόνη αφής.

Διαβάστε επίσης:

Τα συστήματα ασφαλείας του νέου Toyota Yaris

Πόσο κοστίζει η φθηνότερη Toyota Corolla στην Ελλάδα;

To καυτό Toyota GR Yaris εν δράσει (video)