Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς θα σας φαινόταν μία αναβίωση της αξέχαστης Porsche 928;

Ελλάδα 2:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς θα σας φαινόταν μία αναβίωση της αξέχαστης Porsche 928;

ΝΕΑ

Πώς θα σας φαινόταν μία αναβίωση της αξέχαστης Porsche 928;

ΝΕΑ

Υπήρξε ένα αυτοκίνητο που έμεινε για πάντα στην σκιά της 911, όμως η 928 ήταν αρκετά εντυπωσιακή για την εποχή της και τελευταία έχει αποκτήσει πολλούς φίλους και ιδιαίτερα υψηλές τιμές μεταπώλησης.

Advertisement
Advertisement

Κάποια αυτοκίνητα φαίνεται να έχουν την εύνοια της τύχης όπως για παράδειγμα η 911 η οποία από ένα εντελώς λάθος αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί σε ένα icon της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Και υπάρχουν κάποια άλλα αυτοκίνητα που παρά τις καλές προθέσεις και την τεχνολογία που κουβαλούν, είναι καταδικασμένα να ζουν στην σκιά των μεγάλων σταρ.

Σε ένα τέτοιο πεπρωμένο φαίνεται ότι ήταν καταδικασμένη εξ αρχής η Porsche 928. Ένα αυτοκίνητο που είχε ως στόχο να αντικαταστήσει την 911 όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά από ότι περίμεναν οι άνθρωποι της εταιρίας.

Υπήρξε σε παραγωγή για 18 ολόκληρα χρόνια, από το 1977 έως το 1985, και διέθετε όλα τα στοιχεία που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα σε μία σύγχρονη Porsche, όπως πολυτέλεια και ανέσεις και έναν πιο GT χαρακτήρα σε σχέση με την πιο σκληροπυρηνική και δύσκολη 911.

Advertisement
Advertisement

Είχε πολλές τεχνολογικές καινοτομίες για τα δεδομένα της εποχής και ήταν και η πρώτη Porsche που έβαλε έναν V8 κάτω από το εμπρός καπό. Κατά την διάρκεια της παραγωγής της κατασκευάστηκαν πάνω από 61.000 μονάδες, αριθμός που πρακτικά αντιστοιχεί με μόλις δύο χρόνια από την αντίστοιχη παραγωγή της 911.

Η εμπορική της αποτυχία δεν της στέρησε την χαρά από το να είναι ένα αντικείμενο πόθου για αρκετούς οδηγούς ανά τον κόσμο, οι οποίοι την θυμούνται με νοσταλγία. Πάνω σ’ αυτή τη νοσταλγία πατάει ένας σχεδιαστής γνωστός με το ψευδώνυμο The Sketch Monkey ο οποίος μας δείχνει σε ένα ψηφιακό rendering πως θα μπορούσε να είναι μία 928 για το 2022.

Advertisement

Το δημιούργημά του έχει πολύ καθαρές γραμμές χωρίς να το παρακάνει με τις ρετρό νοσταλγικές αναφορές και δίνει ένα πολύ “σημερινό” σχήμα, με έντονες όμως τις αναφορές στις αναλογίες και τις γραμμές της κλασικής 928. Προφανώς κάποια σχέδια για την παραγωγή της δεν υπάρχουν, καθώς η εταιρία έχει προσαρμόσει την γκάμα της στα κερδοφόρα SUV και τα νέα ηλεκτρικά. Όμως αναθερμαίνει μία συζήτηση που υπάρχει εδώ και καιρό για μία δίθυρη Panamera, με έντονο το σπορ στοιχείο, κάτι σαν αντίπαλο δέος στην Mercedes SL.

Advertisement

Όπως και να έχει, η ιστορία έχει τοποθετήσει την 928 στην θέση που της άξιζε πάντα, έστω και αν έζησε και τελείωσε την σταδιοδρομία της στην σκιά της 911. Όμως τον τελευταίο καιρό η 928 φαίνεται να παίρνει την εκδίκησή της, καθώς οι τιμές της έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με την 928 που οδηγούσε ο Tom Cruise στην ταινία Risky Business να φθάνει στο απίστευτο ποσό των 1,98 εκατ. δολαρίων. Ένα πολύ όμορφο happy end για ένα αυτοκίνητο που καταδικάστηκε να παραμείνει στην σκιά της 911, και το οποίο άξιζε πολύ καλύτερης τύχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μια εντυπωσιακή πρόταση για την ηλεκτρική Porsche 911 του μέλλοντος
Δοκιμή: Porsche 911 GT3
Η Porsche 928 του Tom Cruise πουλήθηκε πολύ ακριβά

 

Advertisement