Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δείτε πως τα αυτοκίνητα έπαψαν να είναι… σκοτώστρες! (video)

Ελλάδα 10:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δείτε πως τα αυτοκίνητα έπαψαν να είναι… σκοτώστρες! (video)

ΝΕΑ

Δείτε πως τα αυτοκίνητα έπαψαν να είναι… σκοτώστρες! (video)

ΝΕΑ

Μέσα σε περίπου τρεις δεκαετίες τα αυτοκίνητα άλλαξαν πολύ, ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία που παρέχουν στους επιβάτες τους.

Advertisement
Advertisement

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές και ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη στην πορεία της αυτοκίνησης ήταν η βελτίωση της παθητικής ασφάλειας που προσφέρουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Με διαρκή crash test και σημαντικές αλλαγές στην δομή και την σχεδίαση των πλαισίων, μαζί με την εφαρμογή όλο και περισσότερων ηλεκτρονικών συστημάτων, τα σύγχρονα αυτοκίνητα απέχουν έτη φωτός από τα παλαιότερα.

Μάλιστα όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη των crash tests στην πορεία του χρόνου εκφράζουν έντονη την απορία τους για το πως ήταν δυνατόν να επιβιώσουν οι άνθρωποι σε ένα τρακάρισμα αυτοκινήτου που είχε κατασκευαστεί πριν το 2000.

Advertisement
Advertisement

Το κανάλι του YouTube, Car Crash, κατάφερε να κάνει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Να συγκεντρώσει τις δοκιμές πρόσκρουσης μερικών δημοφιλών μοντέλων, σε κάθε τους γενιά.

Κάθε video παρακολουθεί την εξέλιξη αυτών των δοκιμών σε συγκεκριμένα αυτοκίνητα που πάνε πίσω μέχρι την δεκαετία του 70 έως και τις ημέρες μας.

Για παράδειγμα, η εξελιγμένη στην εποχή της Mercedes-Benz C-Class του 1993 με εξοπλισμό όπως οι προεντατήρες, οι εμπρός αερόσακοι ακόμα και οι πλευρικοί αερόσακοι, είχε πάρει μόλις δύο αστέρια στα πέντε στο τεστ του ΕuroNCAP.

Advertisement

Στην περίπτωσή της υπήρχαν μεγάλες παραμορφώσεις στα πόδια του οδηγού και η πόρτα είχε χτυπήσει το dummie παρά το γεγονός ότι υπήρχε πλευρικός αερόσακος. Η δομή του αυτοκινήτου στο εμπρός μέρος είχε καταρρεύσει, με την εμπρός κολόνα να περνά μέσα στην καμπίνα και να φθάνει έως και την μεσαία.

Στην επόμενη γενιά, στην C-Class του 2001 η βελτίωση είναι δραματική, με τις κολόνες να παραμένουν όλες άθικτες και έχει βελτιωθεί σημαντικά ο ζωτικός χώρος που παραμένει για τον οδηγό. Υπήρχαν όμως αρκετά να γίνουν ακόμα μέχρι να φτάσουμε στις μέρες μας όπου η C-Class περνάει με “άριστα” σε όλες τις επιμέρους δοκιμές, συλλέγοντας και την κορυφαία βαθμολογία των 5 αστεριών.

Advertisement

Η ίδια πάνω-κάτω ιστορία εντοπίζεται και σε όλα τα μοντέλα που παραθέτουμε πιο κάτω, όπως τα Audi A4, BMW σειρά 3, Mercedes C-Class, VW Golf, Honda Accord και Opel Astra.

Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας και δείτε τα συγκεκριμένα video, τα οποία δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις κοσμογονικές αλλαγές που έχουν γίνει στην ασφάλεια που παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα στους επιβάτες τους.

Advertisement


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Crash Test: «Λιώσανε» 15 διαφορετικά αυτοκίνητα
Αυστηρότερα crash tests εξέθεσαν την ασφάλεια των μικρών SUV (+video)
Crash tests: Η Tesla σμπαραλιάζει τα αυτοκίνητά της (+video)