Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς στρίβει υπό πίεση το ηλεκτρικό Skoda Enyaq iV; (+video)

Ελλάδα 20:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς στρίβει υπό πίεση το ηλεκτρικό Skoda Enyaq iV; (+video)

ΝΕΑ

Πώς στρίβει υπό πίεση το ηλεκτρικό Skoda Enyaq iV; (+video)

ΝΕΑ

Το φρέσκο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Skoda, βρέθηκε στο μικροσκόπιο των Ισπανών συναδέλφων μας, πρωταγωνιστώντας σε τεστ αποφυγής ταράνδου.

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αριθμούν μόλις λίγους μήνες στην ελληνική αγορά είναι το κομψό Skoda Enyaq iV, το πρώτο μηδενικών ρύπων SUV της μάρκας που βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα του ομίλου VW, MEB.

Παντρεύοντας τον στιλ με τον δυναμισμό και με μεγάλα του ατού την αφθονία αποθηκευτικών χώρων και σύγχρονων τεχνολογιών, το τσεχικό μοντέλο έχει ήδη προσελκύσει πολλούς ενδιαφερόμενους.

Ενδιαφέρον για το μοντέλο, όμως, δεν έχουν δείξει μόνο οι εν δυνάμει αγοραστές του, αλλά και οι δημοσιογράφοι του Ειδικού Τύπου. Ανάμεσα σε αυτούς και οι Ισπανοί συνάδελφοί μας από το km77 που ειδικεύονται στο τεστ αποφυγής ταράνδου (moose test). Ή διαφορετικά στη δοκιμασία που εξετάζει τη συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου όταν κληθεί να αλλάξει απότομα κατεύθυνση για την αποφυγή ενός εμποδίου.

Advertisement
Advertisement

Το Skoda Enyaq iV που μπήκε στο μικροσκόπιο των test drivers αφορούσε τη βασική έκδοση με την μπαταρία των 58 kWh με 179 ίππους και ελαστικά Bridgestone Turanza ECO 235/50 R20 εμπρός και 255/45 R20 πίσω.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε με ταχύτητα εισόδου στις συστάδες κώνων ίση με 77 χλμ./ώρα. Όπως παρατηρούμε, το Enyaq δεν κατάφερε να να ελιχθεί απρόσκοπτα, αλλά αποδείχθηκε σχετικά εύκολα ελεγχόμενο δίχως να παίρνει ανησυχητικές κλίσεις.

Advertisement

Εντούτοις, οπως αναφέρουν οι test drivers, μετά τις πρώτες προσπάθειες, ο έλεγχος του αυτοκινήτου άρχισε να γίνεται δυσκολότερος, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται στη μείωση της απόδοσης των ελαστικών.

Η επιτυχής προσπάθεια ήταν σε ταχύτητα εισόδου 67 χλμ., όπου οι κώνοι έμειναν στη θέση τους. Το crossover εμφανίζει κάποιες υπερστροφικές τάσεις, που όπως, όμως, είναι εμφανές δεν δυσχεραίνουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου από τον οδηγό.

Advertisement

Όσο η ταχύτητα αυξάνεται τόσο πιο περισσότερο αυτονομείται το πίσω μέρος, κάτι που καθιστά αναπόφευκτη την παρέμβαση του συστήματος ευστάθειας. Το τελευταίο, μάλιστα, δείχνει να αποσταθεροποιεί περαιτέρω την ουρά, κάτι που προβλημάτισε τους δοκιμαστές.

Στη δοκιμασία του σλάλομ, το Enyaq συμπεριφέρεται ιδιαίτερα προβλέψιμα και με σταθερό πάτημα. Δίχως να χαρακτηρίζεται για την ευελιξία του- μιας και η αρχιτεκτονική της ανάρτησης προκρίνει την άνεση –  στρίβει άκοπα, ακόμα και σε αυξημένες ταχύτητες.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς στρίβει υπό πίεση η λιμουζίνα της Lexus; (+video)
Πώς στρίβει υπό πίεση το Jeep Renegade 4xe;
Πώς στρίβει υπό πίεση το Tesla Model Y; (+video)