Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως να “δαμάσετε” το ατίθασο Renault Clio V6 (+ video)

Ελλάδα 12:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως να “δαμάσετε” το ατίθασο Renault Clio V6 (+ video)

ΝΕΑ

Πως να “δαμάσετε” το ατίθασο Renault Clio V6 (+ video)

ΝΕΑ

Το κεντρομήχανο Renault Clio V6 ήταν ένα από τα πιο “ζόρικα” αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Και ακόμα και σήμερα δείχνει ότι χρειάζεται καλά “χέρια” για να το κουμαντάρουν.

Advertisement
Advertisement

Για όσους είχαν την ευκαιρία να βρεθούν πίσω από το τιμόνι του, η οδήγηση ενός Clio V6 υπήρξε μία εμπειρία που σίγουρα τους σημάδεψε για όλη τους τη ζωή. Δύσκολο και δύστροπο, χρειαζόταν καλά “χέρια” και πολύ μυαλό για να πάει γρήγορα, καθώς λόγω της τοποθέτησης του κινητήρα στο κέντρο και του μικρού μεταξονίου είχε εξαιρετικά απότομες αντιδράσεις στο όριο.

Μπορεί η σημερινή γενιά των hot-hatches να μας έχει καλομάθει με τα drift modes και τις τετρακινήσεις, όμως 20 χρόνια πριν, τα πράγματα ήταν πολύ πιο “αντρικά” για όποιον ήθελε να γνωρίσει υψηλές συγκινήσεις (και το θρίλερ) της οδήγησης ενός τόσο ξεχωριστού αυτοκινήτου όπως το V6 Clio.

Advertisement
Advertisement

Δημιούργημα των πιο τρελών μηχανικών της Renault και με τη βοήθεια του αγωνιστικού τμήματος, ήταν η φυσική εξέλιξη του άλλου ιστορικού μοντέλου της εταιρίας, του Renault 5 Turbo.

Oι αλλαγές από ένα απλό Clio ήταν πολλές, καθώς τα πίσω καθίσματα είχαν αφαιρεθεί και την θέση τους είχε πάρει ένας V6 κινητήρας των 2,9 λίτρων με απόδοση στα 230 άλογα σε πρώτη φάση και στα 255 στην δεύτερη γενιά του.

Κατασκευάστηκε σε λιγότερες από 3.000 μονάδες και όσα έχουν ακόμα επιβιώσει συντηρούν τον μύθο ενός πολύ ξεχωριστού και άκρως ζόρικου αυτοκίνητου για να το κουμαντάρει κάποιος.

Advertisement

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το video που έχει ανεβάσει το βρετανικό Αutocar, ο δημοσιογράφος του οποίου προσπαθεί να βρει το σωστό balance ώστε να ντριφτάρει χωρίς όμως να χάνει τον έλεγχο.

Advertisement

Κάτι που όπως φαίνεται στο video είναι μάλλον δύσκολο, καθώς ο συνδυασμός του μικρού μεταξονίου, του μεγάλου βάρους στον πίσω άξονα και της απότομης απόδοσης της ισχύος είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μιλάμε για ένα από τα αυτοκίνητα που άφησαν το στίγμα τους σε μία ολόκληρη εποχή και που δύσκολα θα ξαναδούμε στους δρόμους. Κάτι που αντανακλάται και στην τιμή του, η οποία αν αναχθεί σε σημερινά χρήματα ήταν πάνω και από την ΑMG A45.

Σπάνια περίπτωση αυτοκινήτου που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να συγκινεί. Και να προκαλεί όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους προσπαθώντας να το δαμάσουν. Η Renault στα καλύτερά της σε μια εποχή πιο αγνή και με περισσότερη αυτοκινητική “τρέλα”.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως θα είναι το Renault Clio στο μέλλον;
Renault Clio: Με την πιο ολοκληρωμένη γκάμα κινητήρων της κατηγορίας
Δοκιμή: Renault Clio E-Tech