Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως θα είναι το Renault Clio στο μέλλον;

Ελλάδα 11:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως θα είναι το Renault Clio στο μέλλον;

ΝΕΑ

Πως θα είναι το Renault Clio στο μέλλον;

ΝΕΑ

Το μέλλον του χαρισματικού μικρού μοντέλου της Renault, είναι μάλλον ηλεκτρικό και οι φοιτητές του Strate School of Design το οραματίστηκαν έτσι.

Advertisement
Advertisement

Η μελέτη για την έκτη γενιά του Clio, χρηματοδοτήθηκε από το Renault Design Center στη Γαλλία και το σχέδιο ανήκει σε τρεις φοιτητές.

Στην κατηγορία των supermini η Renault έχει τρία μοντέλα, τώρα και για το μέλλον: το αμιγώς ηλεκτρικό R5, το Zoe, καθώς και το Clio που εφοδιάζεται με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η ιστορία του Clio που ξεπερνάει τα 30 χρόνια, έχει οδηγήσει τη Renault να «ψάχνεται» για το πώς θα το διατηρήσει επίκαιρο, ακόμα και τώρα που η ηλεκτρική πραγματικότητα είναι γεγονός.

Advertisement
Advertisement

Αυτό οδήγησε στη χρηματοδότηση της έρευνας στο Strate School of Design, όπου μια ομάδα ανεξάρτητων σχεδιαστών οραματίστηκε μια ολοκαίνουργια έκτη γενιά του Clio ως αμιγώς ηλεκτρικού. Την ομάδα αποτελούν οι Titouan Lemarchand και Guillaume Mazerolle (από τα χέρια του οποίου είχαμε δει και το Dodge Viper Basilisk πριν από μερικούς μήνες) για το σχεδιασμό του αμαξώματος, με τον Cesar Barreau να είναι υπεύθυνος για την καμπίνα.

Ο καθηγητής Marco Brunoni, ο οποίος επίσης εργάζεται ως ανώτερος εξωτερικός σχεδιαστής στη Renault, επέβλεψε τη διαδικασία σχεδιασμού. Όπως μπορείτε να δείτε από τις εικόνες, το πρωτότυπο αυτοκίνητο χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές αναλογίες με τροχούς μεγάλης διαμέτρου, τεράστιες γυάλινες επιφάνειες και επιθετικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Η όλη ιδέα ήταν να συνδυαστεί το διάφανο μεσαίο τμήμα του αυτοκινήτου με τα δύο ακραία (εμπρός και πίσω), σε κάθε ένα από τα οποία υπάρχει και ένας ηλεκτροκινητήρας.

Advertisement

Τα LED φώτα εμπρός με τα λεπτά οριζόντια και κάθετα στοιχεία είναι εμπνευσμένα από το Renault Megane eVision Concept του 2020. Στο πίσω μέρος, τα πίσω φώτα LED που θυμίζουν το R5 Turbo και περιβάλλουν τον τεράστιο διαχύτη που είναι ενσωματωμένος στο αμάξωμα. Ομοίως, η διπλή πίσω αεροτομή είναι προέκταση της γυάλινης οροφής και είναι κατασκευασμένη από το ίδιο διαφανές υλικό.

Advertisement

Το εσωτερικό διαθέτει χώρο για τέσσερις επιβάτες σε φουτουριστικά καθίσματα που μοιάζουν με ακριβά έπιπλα. Το ταμπλό διαθέτει ξύλινη επένδυση, ενώ η «αιωρούμενη» κεντρική κονσόλα είναι ένα άλλο στοιχείο για τη σχεδιαστική γλώσσα της Renault, με τα κανονικά κουμπιά για τις διάφορες λειτουργίες να περιορίζονται στο ελάχιστο καθώς αντικαθίστανται με ψηφιακά πλήκτρα στην οθόνη. Πίσω από τους επιβάτες, υπάρχει χώρος αποσκευών με χωρίσματα.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας των φοιτητών που όπως φαίνεται έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους, είναι αρκετά εντυπωσιακό, δείχνοντας ταυτόχρονα και τις δυνατότητες της ηλεκτρικής κινητικότητας σε σχήματα και μορφές οχημάτων. Προφανώς και ως ψηφιακό πρωτότυπο έχει λίγες πιθανότητες να είναι αυτό που θα απεικονίσει το μέλλον του Clio –τουλάχιστον, το άμεσο- καταφέρνει όμως και μας δίνει μια εικόνα για τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Renault Clio: Με την πιο ολοκληρωμένη γκάμα κινητήρων της κατηγορίας
Δοκιμή: Renault Clio E-Tech
Επίσημο: Πρώτη γεύση από το νέο Renault Megane E-TECH