Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς λειτουργεί το κιβώτιο Light-Speed της Koenigsegg; (+video)

Ελλάδα 1:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς λειτουργεί το κιβώτιο Light-Speed της Koenigsegg; (+video)

ΝΕΑ

Πώς λειτουργεί το κιβώτιο Light-Speed της Koenigsegg; (+video)

ΝΕΑ

H Koenigsegg Automotive AB δημιούργησε το CC850 για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Όμως, είναι από τις λίγες φορές που το αυτοκίνητο δεν είναι το μόνο που εντυπωσιάζει.

Advertisement
Advertisement

Το CC850 δημιουργήθηκε από την Koenigsegg με σκοπό να γιορταστούν τα πεντηκοστά γενέθλια του ιδρυτή της εταιρείας, του Christian von Koenigsegg, όπως και τα είκοσι χρόνια από την παράδοση του πρώτου οχήματος που κατασκεύασε η σουηδική εταιρεία στον ιδιοκτήτη του και δεν ήταν άλλο από το CC8S.

Όπως ανακοινώνει η Koenigsegg, το καινούργιο μοντέλο της είναι εμπνευσμένο από το τελευταίο αναφορικά με τη σχεδίαση του αμαξώματος και τη γενικότερη φιλοσοφία κατασκευής. Ο κινητήρας του CC850 είναι V8, αλουμινένιος, διπλά υπερτροφοδοτούμενος και με τη χρήση βιοαιθανόλης «E85» αποδίδει 1.385 ίππους/7.800 σ.α.λ., η μέγιστη ροπή του είναι 1.385 Nm/4.800 σ.α.λ. και το βάρους του 1.385 κιλά.

Advertisement
Advertisement

Δηλαδή, πληροί την αρχή «ένα προς ένα» την οποία εφάρμοσε το 2014 η Koenigsegg στο One:1, στο πρώτο όχημά της όπου το βάρος και η μέγιστη ιπποδύναμη ήταν ο ίδιος αριθμός.

Ωστόσο, το CC850 δεν διακρίνεται μόνο για την απόδοσή του και τις επιδόσεις αλλά και για το κιβώτιο ταχυτήτων που διαθέτει. To ονομάζει «Light-Shift Transmission» («LTS») και μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως χειροκίνητο έξι σχέσεων όσο και ως αυτόματο εννέα σχέσεων.

Advertisement

Αυτό θα μπορούσε να είναι η λύση για να μην περάσουν οριστικά στην ιστορία τα χειροκίνητα κιβώτια. Διαθέτει τρεις άξονες και συνολικά επτά συμπλέκτες οι οποίοι φροντίζουν να εμπλέκουν την κατάλληλη σχέση. Ουσιαστικά, γι’ αυτό φροντίζουν δύο συμπλέκτες κάθε φορά και όχι ένας, όπως συμβαίνει στα κλασικά μηχανικά κιβώτια ταχυτήτων.

Advertisement

Στο CC850, υπάρχει πεντάλ συμπλέκτη και μοχλός ταχυτήτων τον οποίο οδηγός μπορεί είτε να μετακινεί στις τυπικές διαδρομές για την αλλαγή των σχέσεων είτε να τον τοποθετεί σε μια συγκεκριμένη θέση οπότε το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κιβώτιο «LTS» λειτουργεί ως αυτόματο.

Ουσιαστικά, ο οδηγός πατώντας το πεντάλ του συμπλέκτη και μετακινώντας τον μοχλό στη σχέση που θέλει να επιλέξει δίνει εντολή (μέσω αισθητήρων) στην ηλεκτρονική μονάδα να εμπλέξει το κατάλληλο ζεύγος συμπλεκτών για την επιλογή της κατάλληλης σχέση κάθε φορά.

Advertisement

Ο Jason Fenske δημιούργησε ένα βίντεο στο κανάλι του στο YouTube στο οποίο εξηγεί με λεπτομέρειες τον τρόπο που λειτουργεί το νέο κιβώτιο ταχυτήτων της Koenigsegg, τόσο ως χειροκίνητο όσο και ως αυτόματο.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το CC850 θα κατασκευαστεί σε 70 αριθμημένες μονάδες. Οι διαστάσεις του είναι: μήκος 4.364 χλστμ., πλάτος 2.024 χλστμ., ύψος 1.127 χλστμ., ενώ το μεταξόνιό του φτάνει τα 2.700 χλστμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίσημο: Αυτό είναι το Koenigsegg CC850 (+video)
Πόσο κοστίζει ένα Koenigsegg Jesko;
Ήρθε το τέλος των hypercars;