Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιο αυτοκίνητο πυροδότησε τη μόδα των hypercars; (+video)

Ελλάδα 21:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιο αυτοκίνητο πυροδότησε τη μόδα των hypercars; (+video)

ΝΕΑ

Ποιο αυτοκίνητο πυροδότησε τη μόδα των hypercars; (+video)

ΝΕΑ

Ήταν το 2006 όταν όλος ο αυτοκινητικός πλανήτης γνώρισε με τρόπο εμφατικό τα αρχικά CCX, που παρέπεμπαν στο αρκτικόλεξο «Competition Coupe Tenth Anniversary» και αφορούσε τα χρόνια δραστηριότητας της Koenigsegg.

Advertisement
Advertisement

Μια δεκαετία νωρίτερα, η ιδέα του Christian von Koenigsegg για ένα supercar από ανθρακόνημα με κινητήρα V8 φαινόταν εξωπραγματική.

Μετά από δέκα χρόνια δοκιμών και διορθωτικών επεμβάσεων, η εταιρεία κατάφερε να κατασκευάσει τις πρώτες δεκάδες αυτοκινήτων που θα εξασφάλιζαν μια οικονομική ανεξαρτησία για τη συνέχεια. Το CCX ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της εταιρείας, το οποίο μάλιστα αρχικά προοριζόταν για την αγορά των Η.Π.Α. αποκλειστικά.

Οι έξυπνες μηχανολογικές λύσεις στην ανάρτηση και το περιορισμένο βάρος από την κατάλληλη επιλογή υλικών, με το ανθρακόνημα στον κυρίαρχο ρόλο, ήταν τα κύρια στοιχεία για την άρτια εικόνα του αυτοκινήτου σε συνθήκες πίεσης. Χρειάστηκε η «επέμβαση» του τηλεοπτικού Top Gear για να γίνει η τελική «διορθωτική» κίνηση στην αεροδυναμική του CCX, μια και με την αεροτομή που τοποθετήθηκε μετά το ατύχημα του Stig (βλ. video), το πρώτο hypercar στην ιστορία, απέκτησε τη δέουσα σταθερότητα.

Advertisement
Advertisement

Η ισχύς προέρχεται από τον πρώτο κινητήρα V8 που κατασκευάστηκε από την ίδια την Koenigsegg, η οποία χρησιμοποίησε ως βάση το σύνολο των 4,6 λίτρων της Ford. Οι επεμβάσεις για να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα απόδοσης ήταν πολλές, οπότε και δικαίως η εταιρεία θεωρεί πως μιλάμε για ένα ολοκληρωτικά δικό της δημιούργημα.

Advertisement

Στο επάνω μέρος του κινητήρα, η υπέροχη πολλαπλή εισαγωγής από ανθρακόνημα (και αυτή) που έχει στις πλευρές της από έναν υπερσυμπιεστή. Με την απόδοση των 806 ίππων και των 920 Nm, το μοτέρ χρειαζόταν ένα ανθεκτικό κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο ήρθε από την Cima. Ήταν ένα χειροκίνητο με 6 σχέσεις.

Μόνο 30 CCX κατασκευάστηκαν από το 2006 έως το 2010 και το συγκεκριμένο που βλέπουμε εδώ, είναι ένα από τα 13 που έφτασαν στις ΗΠΑ και δημοπρατήθηκε το 2020 από την Bonham’s στο Scottsdale. Ο αριθμός πλαισίου του είναι το #66 και στα χαρακτηριστικά του ήταν οι εκτεθειμένες λεπτομέρειες από ανθρακόνημα, ο εμφανής πυροσβεστήρας και η επένδυση σε μπλε του εσωτερικού.

Advertisement

Είναι το πρώτο αυτοκίνητο που έκανε 0-300-0 σε χρόνο μικρότερο του μισού λεπτού της ώρας (29,0 δλ.) και εκτιμάται ότι η αξία του στις ΗΠΑ ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο δολάρια (σχεδόν 900.000 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φίλος του Ερντογάν αγόρασε την ίδια Koenigsegg για δεύτερη φορά
Renault – Dacia: Πλήρης γκάμα με υγραέριο LPG
Τα πιο ακριβά αυτοκίνητα στον κόσμο

Advertisement