Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς οι εταιρείες θα μειώσουν τις τιμές των ηλεκτρικών

Ελλάδα 19:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς οι εταιρείες θα μειώσουν τις τιμές των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Πώς οι εταιρείες θα μειώσουν τις τιμές των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Η αυξημένη τιμή πώλησης των ηλεκτροκίνητων νέων μοντέλων συγκριτικά με αυτή ενός αντίστοιχου με θερμικό κινητήρα αποδεικνύεται σημαντικό πρόβλημα για τις εταιρείες οι οποίες αναζητούν λύση.

Advertisement
Advertisement

Ο αρχικός ενθουσιασμός για τα αμιγώς ηλεκτρικά νέα μοντέλα φαίνεται να περιορίζεται με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι πωλήσεις τους. Οι ενδείξεις που υπήρχαν από τον προηγούμενο χρόνο είναι γεγονός, πλέον.

Οι φορείς που καταγράφουν τις ταξινομήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων δείχνουν ότι η ζήτηση για τα ηλεκτροκίνητα μειώνεται, ιδίως από τη στιγμή που περιορίστηκαν ή καταργήθηκαν οι κρατικές επιχορηγήσεις της τιμής αγοράς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κορυφαία στελέχη τόσο της Renault όσο και του Ομίλου Stellantis προσπαθούν να βρουν τρόπους για μειώσουν τη λιανική τιμή πώλησης των ηλεκτροκίνητων μοντέλων τους και να την φέρουν κοντά σε αυτή ενός αντίστοιχου μοντέλο με θερμικό μοτέρ ή σε αυτή του ίδιου μοντέλου που έχει θερμικό κινητήρα.

Advertisement
Advertisement

Το φαινόμενο εντείνεται και λόγω της έλευσης των κινεζικών ηλεκτροκίνητων μοντέλων στην Ευρώπη, τα οποία διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή πώλησης. Ο Κάρλος Ταβάρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, δήλωσε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρονιάς: «Εάν εφάρμοζα ένα βραχυπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο για να αυξήσω τις πωλήσεις (των ηλεκτρικών), θα μείωνα το περιθώριο κέρδους».

»Η αποστολή μας είναι να μειώσουμε το κόστος το συντομότερο δυνατόν, να απορροφήσουμε το επιπλέον κόστος του εξηλεκτρισμού και με πωλούμε τα ηλεκτρικά στις ίδιες τιμές με αυτά με θερμικό κινητήρα. Οι Κινέζοι ξέρουν πώς να το κάνουν», συμπλήρωσε.

Σε σχετική ερώτηση προς τον Λούκα Ντε Μέο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Renault, αναφορικά με τη μείωση της τιμής πώλησης των αμιγώς ηλεκτρικών της εταιρείας, το κορυφαίο στέλεχος αυτού δήλωσε σχετικά: «Φυσικά, όλοι προσπαθούν να μειώσουν το κόστος (παραγωγής) των ηλεκτρικών για να πλησιάσει αυτό των μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης».

Advertisement

Ο Ντε Μέο επισήμανε ότι είναι ευκολότερο να μειωθεί η τιμή στα μικρότερα οχήματα λόγω των μικρότερων διαστάσεων των μπαταριών τους σε σχέση με αυτές των μεγάλων. Όπως είπε, η Renault σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια ηλεκτροκίνητα μοντέλα εντός της χρονιάς.

Τόσο ο Ταβάρες όσο και ο Ντε Μέο δήλωσαν ότι το κέρδος για τις εταιρείες θα αυξηθεί από τη στιγμή που θα μειωθεί η χρηματιστηριακή τιμή των σπάνιων γαιών που απαιτούνται για τους συσσωρευτές. Τώρα, το κόστος παραγωγής τους αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% του συνολικού για την κατασκευή ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου.

Advertisement