Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιος θα αγοράσει τη Mazda στη Ρωσία για ένα ευρώ;

Ελλάδα 12:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιος θα αγοράσει τη Mazda στη Ρωσία για ένα ευρώ;

ΝΕΑ

Ποιος θα αγοράσει τη Mazda στη Ρωσία για ένα ευρώ;

ΝΕΑ

Ως γνωστόν, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιφέρει πρόβλημα και στον κλάδο της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αποχωρήσεις εταιρειών, αλλαγές και ανακατατάξεις στη δομή της αγοράς και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών.

Advertisement
Advertisement

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα αφορά στη Mazda, τα στελέχη της οποίας αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη ρωσική αγορά, ενόψει των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι η ιαπωνική εταιρεία θα πάψει να εκπροσωπείται επίσημα στη Ρωσία, στην οποία πέρυσι είχε μερίδιο αγοράς 1,8% επί των συνολικών ετήσιων πωλήσεων στη χώρα.

Η Mazda, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο είχε ανακοινώσει ότι θα σταματούσε την τροφοδοσία τού εργοστασίου της στο Vladivostok με μηχανικά μέρη και τα απαραίτητα εξαρτήματα για την παραγωγή των μοντέλων της εκεί. Έκτοτε, τα στελέχη της τηρούσαν στάση αναμονής για την εξέλιξη του πολέμου.

Advertisement
Advertisement

Τελικά, από τη στιγμή που αυτός συνεχίζεται, αποφασίστηκε η αποχώρησή της. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η ρωσική Sollers θα αγοράσει το ποσοστό τής Mazda στην από κοινού εταιρεία που είχαν συστήσει για την κατασκευή των οχημάτων τής δεύτερης.

Βάσει όσων αναφέρονται, η εξαγορά τού 50% (που ήταν το ποσοστό της ιαπωνικής εταιρείας) από τη Sollers έγινε έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ. Ωστόσο, στη συμφωνία προβλέπεται ότι η Mazda έχει το δικαίωμα να αποκτήσει ξανά το ποσοστό της εντός τριετίας, πληρώνοντας και αυτή το ίδιο συμβολικό ποσό.

Advertisement

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής 50.000 οχημάτων ετησίως. Στέλεχος της Sollers ανακοίνωσε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις του ώστε να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους η παραγωγική διαδικασία η οποία έχει διακοπεί για μήνες.

Advertisement

Η Sollers ιδρύθηκε στις αρχές του 2000 και είναι μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ρωσίας. Εκτός από τη Mazda, έχει συνάψει συνεργασία και με τη Ford.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mazda Jinba Ittai: Όταν ο οδηγός και το αυτοκίνητο γίνονται ένα
Τα γυρίζει ο Musk για την Ουκρανία
Mazda2 Bio concept: Ένα εργαστήριο σε τροχούς