Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιες λειτουργίες χάνουν τα αυτοκίνητα από την έλλειψη τσιπ;

Ελλάδα 8:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιες λειτουργίες χάνουν τα αυτοκίνητα από την έλλειψη τσιπ;

ΝΕΑ

Ποιες λειτουργίες χάνουν τα αυτοκίνητα από την έλλειψη τσιπ;

ΝΕΑ

H έλλειψη σε ημιαγωγούς θα κρατήσει το λιγότερο μέχρι τα μέσα του 2023 και οι εταιρείες ψάχνουν τρόπο να περιορίσουν τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Advertisement
Advertisement

Ένας από αυτούς είναι η μειωμένη χρήση σε ημιαγωγούς, κάτι που θα επηρεάσει ορισμένα τεχνολογικά καλούδια.

Προτιμότερο ένα VW Golf GTI χωρίς ηχοσύστημα Harman Kardon 9 ηχείων παρά ένα GTI που θα παραδοθεί στον πελάτη μετά από ένα χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο των Γερμανών από τώρα και έπειτα, καθώς το VW group -όπως και πολλές άλλες εταιρείες- προσπαθούν να βρουν λύση στις ελλείψεις ημιαγωγών, μέχρι τουλάχιστον να είναι και πάλι σε θέση να φτιάχνουν ένα αυτοκίνητο με τον εξοπλισμό που πρέπει.

Advertisement
Advertisement

Τί ακριβώς όμως σκέφτηκαν να θυσιάσουν οι ιθύνοντες των εταιρειών στο βωμό των άμεσων παραδόσεων; Μία από τις θυσίες όπως είπαμε και παραπάνω θα είναι το ακριβό ηχοσύστημα 9 ηχείων, που απαιτεί -όπως σχεδόν τα πάντα σε ένα αυτοκίνητο- αρκετά τσιπάκια, η απουσία του οποίου θα ελαφρύνει και τον αγοραστή κατά 375 ευρώ περίπου.

Advertisement

Το Adaptive Cruise Control είναι ακόμη ένα τεχνολογικό καλούδι που θα κληθούν να αποχωριστούν οι επόμενοι κάτοχοι Audi -και συγκεκριμένα του νέου Α3 sedan- αν θέλουν εγκαίρως το αυτοκίνητου τους, καθώς κρίθηκε πως θα μπορούσε να είναι πολυτέλεια, όπως και το σύστημα ειδοποίησης τυφλού σημείου. Ένα ακόμη πακέτο εξοπλισμού που θίγεται από την έλλειψη σε ημιαγωγούς είναι το Lane Assist, το σύστημα που ειδοποιεί σε περίπτωση που πατάμε τη διαχωριστική γραμμή χωρίς να έχουμε ενεργοποιήσει το φλας.

Advertisement

Πέρα από τα θέματα ασφαλείας, ο εξοπλισμός άνεσης δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος με την ασύρματη φόρτιση να μπαίνει «στον πάγο» και το Keyless Entry να παίρνει και αυτό παράταση. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να μεταφραστούν με μείωση της τελικής τιμής αγοράς από 150 ευρώ μέχρι και 500 ευρώ, αναλόγως το εκάστοτε εξοπλιστικό στοιχείο που θα λείπει από το αυτοκίνητο. Αν σας φαίνεται παράξενο πάντως να αποκτήσετε ένα premium αυτοκίνητο χωρίς κάτι από τα παραπάνω, τότε μπορείτε να εστιάσετε σε ένα από τα μοντέλα που θα μείνουν ανεπηρέαστα όπως το ηλεκτρικό ID.4 ή ναυαρχίδα VW Arteon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota: «Φρένο» στις πωλήσεις το 2021 – Αντεπίθεση από το νέο έτος
Ποια ηλεκτρικά… σκίζουν σε πωλήσεις;
Ημιαγωγοί: Πρόωρες… διακοπές για εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας