Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια ηλεκτρικά… σκίζουν σε πωλήσεις;

Ελλάδα 22:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια ηλεκτρικά… σκίζουν σε πωλήσεις;

ΝΕΑ

Ποια ηλεκτρικά… σκίζουν σε πωλήσεις;

ΝΕΑ

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών το 2021 ξεπέρασαν τις προβλέψεις, κάτι που εν μέρει οφείλεται και στην κρίση των τσιπς.

Advertisement
Advertisement

Το μερίδιο αγοράς των πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων στην Ευρώπη για το 2021 έφτασε το 11%, τιμή ρεκόρ και σαφώς πάνω από τις αρχικές προβλέψεις. Φυσικά το ποσοστό αυτό οφείλεται τόσο στα οικονομικά κίνητρα αγοράς που υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης όσο και στην έλλειψη των τσιπς.

Το τελευταίο ακούγεται μεν περίεργο αλλά είναι γεγονός, μιας και οι κατασκευαστές ενίσχυσαν οι ίδιοι τις πωλήσεις των EV τους προκειμένου να μειώσουν το συνολικό μέσο όρο των εκπομπών CO2 τους.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα λοιπόν με τα υπάρχοντα στοιχεία της Jato που καλύπτουν μέχρι και το Νοέμβριο το πιο δημοφιλές EV στην Ευρώπη είναι το Tesla Model 3 που προτιμήθηκε συνολικά από 113.397 αγοραστές. Μια αύξηση της τάξης του 84% σε σχέση με το 2020.

Στη δεύτερη θέση, με σχεδόν τις μισές πωλήσεις σε σχέση με το Model 3 -63.109 μέχρι και το Νοέμβριο- βρίσκεται το VW ID.3 που με τη σειρά του σημείωσε αύξηση της τάξης του 125% σε σχέση με πέρυσι.

Advertisement

Αντίθετα μείωση των πωλήσεων κατά 27% καταγράφηκε για το τρίτο μοντέλο της σχετικής κατάταξης, που δεν είναι άλλο από το Renault Zoe -πρώτο το 2020- που προτιμήθηκε τους πρώτους 11 μήνες της χρονιάς από συνολικά 60.551 αγοραστές.

Advertisement

Από πλευράς κατασκευαστών η πρώτη θέση στα ηλεκτρικά πιστώνεται στον όμιλο Volkswagen μιας και EVs πωλούν οι VW, Audi, Skoda, Porsche και Cupra που του ανήκουν. Οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις του αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 300.000 μονάδες για όλο το 2021.

Στη δεύτερη θέση με 170.000 πωλήσεις πάνω κάτω θα είναι η Tesla, ενώ θα ακολουθούν η Stellantis που έχει επίσης πολλές μάρκες με ηλεκτρικά -Peugeot, Citroen, Opel, Fiat- και η RenaultNissan. H οποία έχει στις τάξεις της το Dacia Spring, οι πωλήσεις του οποίου έφτασαν συνολικά τις 5.881 μονάδες.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμάζοντας το Tesla Model 3 Long Range (+video)
Δοκιμή: VW ID.3 1st Edition
Δοκιμή: Peugeot e-2008