Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιά εταιρεία αφήνει σύξυλους τους Apple και Android χρήστες;

Ελλάδα 11:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιά εταιρεία αφήνει σύξυλους τους Apple και Android χρήστες;

ΝΕΑ

Ποιά εταιρεία αφήνει σύξυλους τους Apple και Android χρήστες;

ΝΕΑ

Ενώ σχεδόν όλες οι εταιρείες προσπαθούν να προσαρμόσουν τα συστήματα τους στα εκατομμύρια των χρηστών Apple και Anroid κινητών, μία κάνει την…. επανάστασή της.

Advertisement
Advertisement

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό διάστημα ότι οι εφαρμογές αυτοκινήτου που συνδέονται με το προσωπικό μας smartphone δε θα είναι συμβατές στα μοντέλα μίας εταιρείας.

Αυτή η εταιρεία είναι η GM που έχει σοκάρει τους πελάτες της με αυτήν την κίνηση. Ωστόσο, πίσω από αυτήν την απόφαση και παρά την έντονη κριτική που της έχει ασκηθεί, πιστεύει ακράδαντα ότι έκανε τη σωστή επιλογή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος infotainment της GM, Τιμ Μπάμπιτ, η απόφαση αφορά την ασφάλεια. Η εταιρεία θέλει ο οδηγός να μην αποσπάται με τίποτα από τον δρόμο.

Advertisement
Advertisement

«Μα πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;» αναρωτιέται εύλογα κάποιος, στην εποχή που όλα είναι ψηφιακά και απασχολούν τα χέρια μας συνεχώς.

Ο Μπάμπιτ εξηγεί, πως οι εφαρμογές Apple CarPlay και Android Auto έχουν θέματα αστάθειας στη λειτουργία τους και καταλήγουν πολλές φορές να εκνευρίζουν τον οδηγό.

Advertisement

Ο εκνευρισμός οδηγεί στο να πιάσει ο χρήστης το κινητό στο χέρι του ενώ με το άλλο κρατάει το τιμόνι, για να διορθώσει το πρόβλημα συνδεσιμότητας που υπάρχει. Αυτόματα λοιπόν, ο οδηγός επικεντρώνεται σε κάτι άλλο αντί για τον δρόμο και οι πιθανότητες ατυχήματος αυξάνονται σημαντικά.

Με λίγα λόγια, η GM έχει παρατηρήσει θέματα με τις εφαρμογές τα οποία δεν είναι απαραίτητα θέματα της Apple ή της Android, αλλά μπορεί να έχουν να κάνουν με το λογισμικό του αυτοκινήτου ή με τη συσκευή μας.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική εταιρεία έχει στόχο να δώσει στο αγοραστικό κοινό της ένα δικό της ενσωματωμένο σύστημα το οποίο θεωρητικά δε θα αποσπά την προσοχή του οδηγού από το δρόμο.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πελάτες μας θα αντιληφθούν τις δυνατότητες, την ευχρηστία και το συμφέρον του να έχει το μοντέλο μας δικό του ενσωματωμένο σύστημα με το οποίο θα εξοικειωθούν σταδιακά» δηλώνει η εκπρόσωπος της GM, Κέλι Κουζινάτο.

Αυτό που έχει αναπτύξει η General Motors, έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να έχει όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν οι λειτουργίες Apple CarPlay και Android Auto.

Advertisement

Για παράδειγμα, έχει ήδη ενσωματωμένες εφαρμογές, όπως είναι οι Google Maps, Google Assistant και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές τύπου Spotify.

Και ας μην ξεχνάμε, το επίσης ενσωματωμένο και αξιόπιστο σύστημα πλοήγησης, ώστε να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ο οδηγός ποτέ ξανά κινητό για να βρει τον προορισμό του.

Σε κάθε περίπτωση, ας μην παραβλέπουμε τον πραγματικό στόχο της GM. Ο προφανής είναι η ασφάλεια, αλλά ο μεγάλος της στόχος είναι φυσικά το κέρδος.

Οι οδηγοί των μοντέλων της εταιρείας θα έχουν τζάμπα την παροχή σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά για τα επόμενα επτά χρόνια περίπου. Μετά, αναμένεται να απαιτείται πάγια πληρωμή για να απολαμβάνει κάποιος τις υπηρεσίες του συστήματος.

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι η GM θέλει να κερδίζει περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσω των εγγραφών από το 2030.

Και μην ξεγελιέστε, παρόμοιο στόχο έχουν και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές. Ένα δημοφιλές παράδειγμα αυτοκινητοβιομηχανίας που δεν προσφέρει Apple CarPlay και Android Auto είναι η Tesla. Και κάθε άλλο παρά έχει χάσει το αγοραστικό κοινό της.

Μένει να φανεί αν και η GM θα απολαύσει τις ίδιες επιτυχίες τώρα που ετοιμάζεται για αυτή τη μεγάλη μετάβαση. Το αμιγώς ηλεκτρικό Chevrolet Blazer ίσως μας δώσει μία απάντηση σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
GM: Εγγράφηκε ως κατασκευάστρια PU από το 2028
Η General Motors υιοθετεί την τεχνολογία ChatGPT
Volvo: Τι θεωρεί για τα Apple CarPlay και Android Auto;