Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το μέλλον της Lancia

Ελλάδα 20:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το μέλλον της Lancia

ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το μέλλον της Lancia

ΝΕΑ

Η Lancia πρόκειται να γίνει μια premium μάρκα μέσα στον Όμιλο Stellantis και θα βρεθεί σε ένα «κοινό μπουκέτο» μαζί με τις Alfa Romeo και DS.

Advertisement
Advertisement

Φυσικά, από την εναναφορά της Lancia στο προσκήνιο, δεν θα μπορούσε να λείπει το εμβληματικό όνομα Delta που περιμένουμε να δούμε το 2028.

Ο Luca Napolitano, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Lancia, επιβεβαίωσε πριν από μήνες σε συνέντευξή του στην Ιταλία, πως η Lancia θα επαναφέρει τη Delta. Συγκεκριμένα, είπε πως «όλοι θέλουν το όνομα Delta και η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να λείπει από τα σχέδιά μας. Θα επιστρέψει και θα είναι μια πραγματική Delta: ένα συναρπαστικό αυτοκίνητο, ένα μανιφέστο προόδου και τεχνολογίας, φυσικά, θα είναι ηλεκτρικό».

Advertisement
Advertisement

Η Lancia που προς το παρόν υπάρχει μόνο με ένα μοντέλο και μόνο στην αγορά της Ιταλίας (Ypsilon), πρόκειται λοιπόν να ανακάμψει με τρόπο εντυπωσιακό. Το Ypsilon που ακόμα σημειώνει αξιόλογες πωλήσεις στην Ιταλική αγορά, θυμίζουμε πως είναι ένα μοντέλο που βασίζεται σε πλατφόρμα του 2003 και πρωτοκυκλοφόρησε το 2011. Αυτό μεγιστοποιεί την «απόσταση» από τις προσδοκίες που δημιουργεί ο Napolitano, που στην ίδια συνέντευξη είχε επισημάνει πως το «σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της Lancia, είναι η Mercedes».

Ακόμα πιο «μακριά» από αυτή την προσέγγιση, έρχεται στη συνέχεια της αναφοράς του Napolitano στα σχέδια του Ομίλου για το δίκτυο της Lancia. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται λόγος για το ότι η Lancia δεν θα είναι μια παγκόσμια μάρκα αλλά θα επικεντρωθεί στις αγορές της Ευρώπης. Αρχικά θα εξυπηρετηθούν η Γερμανία και η Γαλλία, καθώς σε αυτές τις χώρες έχει προχωρήσει αρκετά η επέκταση της ηλεκτροκίνησης.

Advertisement

Αργότερα θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές της ΕΕ και ανάλογα με την πορεία των πωλήσεων, δεν αποκλείεται και η επέκταση των δραστηριοτήτων στις αγορές που επιβάλλεται η ύπαρξη δεξιοτίμονων αυτοκινήτων (Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Αφρική). Ο δίκτυο των αντιπροσώπων, σύμφωνα με τον Napolitano, θα πρέπει να είναι μικρό και να αναπτυχθεί σχεδόν αποκλειστικά σε αστικές περιοχές- με 100 περίπου σημεία πώλησης σε 60 ευρωπαϊκές πόλεις, με πολλά από αυτά να είναι κοινά με άλλες μάρκες του Ομίλου Stellantis.

Με τον τρόπο αυτό, η Napolitano επισημαίνει πως πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες για επιτυχία της μάρκας, καθώς και για την αύξηση της κερδοφορίας που σε πρώτη φάση θα είναι η προτεραιότητα έναντι του όγκου των πωλήσεων. Το σημαντικότερο όμως όλων, θα είναι η διαμόρφωση μιας γκάμας μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου οι αγοραστές να έχουν μια βάση επιλογών. Πριν από κάποιους μήνες, δημοσιεύματα από τη Γερμανία ανέφερε την αναβίωση της Delta από το 2028.

Advertisement

Η νέα αυτή Delta, θα βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα του Ομίλου, με την ονομασία STLA Medium, την οποία ήδη χρησιμοποιούν τα DS4, Peugeot 308 και Opel Astra. Κάπως έτσι, οι πιθανότητες για τις πρώτες εκδόσεις να είναι plug in υβριδικές με απόδοση 225 και 300 ίππων, είναι πάρα πολλές. Φυσικά και το κοινό της Lancia θα πρέπει να περιμένει και HF έκδοση, με απόδοση που θα είναι πάνω από 360 ίππους, προσφέροντας και τετρακίνηση.

Το παραπάνω σενάριο έρχεται σε αντίθεση με τη διάθεση της Stellantis να κάνει τη Lancia μια αμιγώς ηλεκτρική μάρκα, προσφέροντας όλες τις προτάσεις της από το 2026 και μετά, μόνο ως αμιγώς ηλεκτρικές. Ούτως ή άλλως, η Lancia Delta όπως ξέρουμε μέχρι στιγμής, έχει σχεδιαστεί ως ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σε αυτό το σενάριο έρχεται να «κουμπώσει» και το ότι o Όμιλος έχει ανακοινώσει πως από το 2026 θα έχει έτοιμες προς χρήση, μπαταρίες στερεάς κατάστασης. Μέχρι τότε, η Lancia θα έχει αρχίσει την προϊοντική της επίθεση λανσάροντας το 2025 τη νέα Aurelia.

Advertisement

Για τις αρχές του ίδιου έτους (2025), η Lancia προγραμματίζει να λανσάρει ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο crossover στη μικρομεσαία κατηγορία. Το μοντέλο αυτό θα παράγεται στη Νότια Ιταλία, στο εργοστάσιο του Ομίλου που βρίσκεται στο Melfi και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτό με το οποίο θα επανέλθει στο προσκήνιο το χαρακτηριστικό από την ιστορία της μάρκας, όνομα. Τέλος, σύμφωνα με τον Napolitano, η Lancia θα λανσάρει επίσης ένα νέο Ypsilon το 2024, που θα είναι το τελευταίο μοντέλο της μάρκας με κινητήρα εσωτερικής καύσης και θα είναι διαθέσιμο τόσο σε υβριδικές εκδόσεις, όσο και σε αμιγώς ηλεκτροκίνητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Stellantis: Στόχος η διαφοροποίηση των πολλών ηλεκτρικών της
Lancia Delta: Η τελευταία των πρωταθλητών (+video)
Στα χρώματα της Martini η εντυπωσιακή EVO37