Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδηγούμε το νέο Citroen C5 X στην Ισπανία

Ελλάδα 4:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το νέο Citroen C5 X στην Ισπανία

ΝΕΑ

Οδηγούμε το νέο Citroen C5 X στην Ισπανία

ΝΕΑ

Με ένα αμάξωμα που έχει στοιχεία από πολλές κατηγορίες, την ανώτερη άνεση από κάθε άποψη και το προηγμένο τεχνολογικό υπόβαθρο, με το C5 X η Citroen μας παρουσιάζει την πλέον τολμηρή πρόταση της σύγχρονης ιστορίας της. Διαθέσιμο στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι.

Advertisement
Advertisement

Το νέο Citroen C5 X κερδίζει το στοίχημα της πρώτης ματιάς, τόσο με τις γραμμές, όσο και με τις διαστάσεις του που το καθιστούν ιδιαίτερα επιβλητικό για το δρόμο.

Με μια διάθεση fastback στη διαμόρφωση των όγκων του αυτοκινήτου, η Citroen τολμά να πάει το θέμα των SUV που για πολλούς είναι αχρείαστα ογκώδη στην πλειοψηφία τους, ένα βήμα πιο μπροστά. Είναι κάτι σαν «το μέλλον» για τα SUV, μια και έρχεται να προσφέρει την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, με πολλή τεχνολογία και μια εκλεπτυσμένη κομψότητα που το κάνει να ξεχωρίζει.

Advertisement
Advertisement

Αυτό όμως είναι και το κοινό του νέου μοντέλου της Citroen: Ξεχωριστό. Η Γαλλική εταιρεία μας έχει συνηθίσει σε ρηξικέλευθες προτάσεις και μέσα στις δεκαετίες που έχουν προηγηθεί, τα παραδείγματα «τόλμης» είναι πάρα πολλά. Ως τέτοιο, το C5 X έρχεται στην αυτοκινητιστική πραγματικότητα να βροντοφωνάξει το μανιφέστο της Citroen για το μέλλον της αυτοκίνησης που προφανώς δεν περιορίζεται σε στερεότυπα και δεν εγκλωβίζεται σε κουτάκια.

Το C5 X έχει έρθει να προσφέρει κάτι διαφορετικό για όσους έχουν πολύ ψηλά την άνεση και την πρακτικότητα στις προτεραιότητές τους. Δεν βασίζεται σε κάποιο μοντέλο του οποίου να είναι κάτι σαν την station wagon εκδοχή. Είναι ένα αυτόφωτο μοντέλο, σχεδιασμένο εξαρχής να είναι και να προσφέρει όλα αυτά που περιγράφουμε και όλα αυτά που φαίνονται. Αυτό μπορεί να γίνει και το σημαντικότερο επιχείρημά του, σε όσους διαφωνούν  με την αισθητική ή το μέγεθός του και μάλιστα, πρέπει να σας πούμε πως είναι και ιδιαιτέρως πειστικό.

Advertisement

Σχεδιαστικά, το C5 X κρατάει ότι καλύτερο έχει να διαθέσει η κάθε κατηγορία και συνθέτει μια εικόνα ελκυστική για το κοινό της Citroen και όχι μόνο. Το μακρύ καπό, η ψηλή τοποθέτηση των ώμων του αυτοκινήτου και το χαρακτηριστικά «σύνθετο» fastback πίσω μέρος, δημιουργούν μια συνολική εικόνα πολύ επιβλητική. Τονίζεται και από τις διαστάσεις του αυτοκινήτου, που με μήκος 4,8 μέτρα (4.805 χιλιοστά για την ακρίβεια), πλάτος 1.865 χιλ. και ύψος 1.485 χιλιοστά, εδράζεται -για τυπικούς λόγους κατάταξης- στο Segment D.

Advertisement

Ούτως ή άλλως, καθώς δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στη συγκεκριμένη κατηγορία, το C5 X πλασάρεται ως πραγματικά μοναδικό, κάτι που υπογραμμίζεται και από την απόστασή του από το έδαφος που αγγίζει τα 19,5 εκατοστά. Αυτό, σε συνδυασμό με το «αρχοντικό» μεταξόνιο των 2.785 χιλιοστών, ορίζει και ανάλογα πολύ καλούς χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους.

Ειδικά για τις τελευταίες, τα 545 λίτρα με το πίσω κάθισμα στη θέση του, μπορούν να γίνουν έως και 1.640 λίτρα σε διθέσια διαμόρφωση της καμπίνας- νούμερο που ανταγωνίζεται στην πράξη, αντίστοιχα διαμορφωμένο station wagon αυτοκινητο. Οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους απολαυστικά μαλακά καθίσματα και μεγάλα σε μέγεθος, με πλούσιο αφρώδες έτσι όπως ορίζεται να είναι από το πρόγραμμα Advanced Comfort.

Advertisement

Στο ταμπλό, η εικόνα είναι πιο εκλεπτυσμένη από  αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα μοντέλα της Citroen, κάτι που είναι και λογικό αφού μιλάμε για τη ναυαρχίδα της εταιρείας. Ο συνδετικός κρίκος με τα υπόλοιπα μοντέλα της γαλλικής εταιρείας, είναι η λιτή προσέγγιση στη σχεδίαση, χωρίς να λείπει όμως τίποτα από όλα όσα μπορεί να ζητήσει κανείς σε μια limo.

Η καμπίνα δίνει ρέστα φιλοξενίας, παρέχοντας ευρυχωρία για πέντε ενήλικους. Η ύπαρξη μαλακού πλαστικού στις περισσότερες επιφάνειες, μαζί με τους κομψούς χρωματικούς συνδυασμούς που προσφέρει η Citroen για τη ναυαρχίδα της, δίνουν μια αίσθηση «αποκλειστικότητας» στους επιβαίνοντες. Η οθόνη για το infotainment με τη διαγώνιο των 12 ιντσών, δεν είναι η μεγαλύτερη του αυτοκινήτου.

Συμβαδίζοντας με τις διαστάσεις του αυτοκινήτου, το head-up display του αυτοκινήτου που οδηγήσαμε στην Ισπανία, με διαγώνιο 21 ιντσών, που δίνει ρέστα πληροφόρησης, καλύπτοντας κάθε ανάγκη μπροστά στα μάτια του οδηγού του. Αξίζει να σημειώσουμε πως για τον έλεγχο του κλιματισμού, υπάρχουν και φυσικοί διακόπτες ψηλά στην κεντρική κονσόλα, ενώ οι επιβάτες έχουν πολλούς αποθηκευτικούς χώρους διάσπαρτους γύρω τους.

Το C5 X ορίζει ένα νέο επίπεδο διεπαφής με έμφαση στη συνδεσιμότητα, καθώς συνδυάζει την οθόνη αφής 12 ιντσών, τις 4 υποδοχές USB Type C και επιφάνεια ασύρματης φόρτισης για smartphone. Το σύστημα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του Cloud και διαθέτει λειτουργία οθόνης Mirror Screen χωρίς να χρειάζεται να συνδέει ο οδηγός το smartphone του κάθε φορά που μπαίνει στο αυτοκίνητο.

Η λειτουργία του συστήματος έχει σχεδιαστεί με τα πρότυπα των tablet, προσφέροντας προσαρμογή, ρυθμίσεις και προτιμήσεις εμφάνισης αλλά και widget στην αρχική οθόνη. Αυτό το σύστημα διαθέτει φυσική, αποτελεσματική και εύχρηστη αναγνώριση φωνής, για να υποστηρίζει τον οδηγό του με τη μέγιστη δυνατή ευκολία. Μεγάλη διαφορά στη χρηστικότητα, κάνει και η επαναφορά της αρχικής οθόνης, με ένα tap τριών δαχτύλων σε οποιοδήποτε σημείο της.

Όπως και τα πολλά ακόμα μοντέλα της εταιρείας, είναι «χτισμένο» πάνω στην πλατφόρμα EMP2. Αυτή η επιλογή, καθιστά ακόμα και τη χρήση του κινητήρα των 1,2 λίτρων με τους 130 ίππους εφικτή, ως τη βασική επιλογή για τους ενδιαφερόμενους. Όσοι θέλουν το κάτι παραπάνω, μπορούν να περάσουν στην αμέσως πιο δυνατή επιλογή που εφοδιάζεται με τον κινητήρα των 1,6 λίτρων και αποδίδει 180 ίππους, ενώ ακόμα πιο δυνατή είναι η προσθιοκίνητη plug in υβριδική εκδοχή του μοντέλου με τους 225 ίππους.

Την πρώτη μας διαδρομή την κάναμε με την έκδοση που είχε τον κινητήρα Puretech των 1,6 λίτρων με απόδοση 180 ίππων. Η ενισχυμένη ηχομόνωση δίνει ρεσιτάλ διαμόρφωσης μιας συνολικά premium εικόνας που λείπει από αυτοκίνητα που έχουν ως προορισμό την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων με ιδιαίτερα ξεκούραστο τρόπο για τον οδηγό και τους επιβάτες. Συνδυάζεται με το EAT 8 αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και δεν μπορούμε να πούμε πως είναι από τις περιπτώσεςι που συγκλονίζουν με τις επιδόσεις τους. Είναι παραπάνω από επαρκές για τα 1.500+ κιλά του αμαξώματος- και ως εκεί. Οι αλλαγές με τα paddles πίσω από το τιμόνι είναι γρήγορες, ιδιαίτερα στο πρόγραμμα οδήγησης Sport.

Στη δεύτερη διαδρομή μας, θα οδηγήσουμε το PHEV με την κίνηση να μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς και τη συνδυαστική απόδοση ηλεκτροκινητήρα και βενζινοκινητήρα, να είναι 225 ίππους. Στην έκδοση αυτή, ιδιαίτερη αξία έχει να δούμε τα χαρακτηριστικά της ενεργητικής ανάρτησης που προσφέρεται ως έξτρα, η οποία σύμφωνα με τη Citroen, δίνει ένα τελείως διαφορετικό ύφος στο μοντέλο.

Η μπαταρία των 13,2 kWh καθιστούν ικανό το Citroen C5 X να μπορεί να κινηθεί μόνο με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας 55 χιλιόμετρα (WLTP). Σε αυτή τη λειτουργία, η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι τα 135 χλμ./ώρα– δεδομένα που καθιστούν το C5 X ικανό να φέρνει σε πέρας τις καθημερινές μετακινήσεις, με μηδενικό κόστος καυσίμου.

Σε αυτή την κορυφαία -μέχρι στιγμής- έκδοση, υιοθετείται μια εξελιγμένη εκδοχή της γνωστής ανάρτησης Citroen Advanced Comfort που όμως έχει ενεργά χαρακτηριστικά απόσβεσης. Πίσω από το τιμόνι του C5 X η αίσθηση είναι ανάλογη με εκείνη ενός SUV μοντέλου. Ο οδηγός κάθεται αρκετά ψηλά σε σχέση με το έδαφος, με το σχετικά χαμηλό ωφέλιμο ύψος της καμπίνας, να δίνει μια ιδιαίτερα δυναμική διάθεση.

Περιφερειακά, η ορατότητα τονίζει την sport υπόσταση του lift back αμαξώματος. Από εκεί και πέρα, στο δρόμο όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην άνεση των επιβατών, με τη μαλακή ανάρτηση και τα εκπληκτικά καθίσματα να ορίζουν μια συνθήκη απόλυτης ξεκούραστης στις μεγάλες αποστάσεις. Ο έλεγχος των κλίσεων του αυτοκινήτου είναι ανάλογος του προγράμματος που έχει επιλέξει ο οδηγός για τη λειτουργία της ανάρτησης. Ακόμα όμως και στην πιο sport επιλογή, οι κλίσεις δεν εξαφανίζονται.

Ιδιαίτερα αυτές που έχουν να κάνουν με το «βούτηγμα» του αυτοκινήτου μπροστά (στα φρένα) ή προς τα πίσω (στην απότομη επιτάχυνση). Κάθε άλλο παρά αντίθετα στο ύφος του αυτοκινήτου είναι όλα τα παραπάνω, ενώ στον οδηγό που θα συνηθίσει την «ιδιαιτερότητα» αυτή, το C5 X προσφέρει τη δυνατότητα να κινηθεί γρήγορα, μια και το πλαίσιο είναι εξαιρετικό, όπως και τα περιφερειακά του αυτοκινήτου που ορίζουν υψηλά επίπεδα πρόσφυσης.

Στην πραγματικότητα οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές, είναι σημαντικά πιο περιορισμένες από ότι φαντάζεται κανείς, μια και με ένα μαγικό τρόπο το C5 X κρατάει τις πλευρικές κλίσεις περιορισμένες και στην πίεση, ανταποκρίνεται θαυμάσια αποκαλύπτωντας και ένα πολύ υψηλό περιθώριο πρόσφυσης. Όλη η εικόνα του αυτοκινήτου στο δρόμο όμως, είναι εντυπωσιακό το πως «χρωματίζεται» από την μαλακή ανάρτηση που προάγει με τρόπο που δεν συναντάμε σε άλλο σύγχρονο αυτοκίνητο, την άνεση.

Φυσικά, ακόμα είναι νωρίς για να έχουμε πληροφορίες σχετικά με την τιμή του αυτοκινήτου στην ελληνική αγορά και τις εκδόσεις που θα πρέπει να περιμένουμε να διαθέσει η ελληνική αντιπροσωπεία. Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής, είναι πως στη χώρα μας θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε, έως το καλοκαίρι, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο για Ιούνιο. Μέχρι τότε λοιπόν, θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε και πως θα τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα ηλεκτρικά Citroen κυκλοφορούν στη Χάλκη (video)
To νέο Citroen Ami των 5.500 ευρώ (video)
Συγκριτική δοκιμή: Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 110 PS vs Hyundai Bayon 1.0 100 PS 7DCT