Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέο Citroen C5 X: Είναι sedan, station, ή SUV; (video)

Ελλάδα 9:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο Citroen C5 X: Είναι sedan, station, ή SUV; (video)

ΝΕΑ

Νέο Citroen C5 X: Είναι sedan, station, ή SUV; (video)

ΝΕΑ

Το ολοκαίνουριο Citroen C5 X ξεχωρίζει με τις προηγμένες τεχνολογίες και το κομψό design του, ενώ ταυτόχρονα… ιντριγκάρει με την απροσδιόριστη φυσιογνωμία του. Τι είναι τελικά, sedan, station ή SUV;

Advertisement
Advertisement

Μπορεί τα SUV ν’ αποτελούν τους αδιαπραγμάτευτους κυρίαρχους της αυτοκίνησης –βάσει πωλήσεων – αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και κάποιες παραδοσιακές δυνάμεις (BMW Σειρά 5, Mercedes E-Class) που διαιωνίζουν την παρουσία των sedan στον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.

Εκπροσώπηση στην τελευταία κατηγορία –και μάλιστα δυναμική- θα έχει και ο όμιλος Stellantis, ο οποίος μετά τα DS9 και 508, αποκάλυψε το Citroen C5 X, ένα μεσαίο sedan. Ή μάλλον, ένα υβρίδιο που «παντρεύει» την κομψότητα ενός sedan, με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος ενός SUV και την πρακτικότητα ενός station wagon.

Advertisement
Advertisement

Όχι, τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτελούν αποκύημα της φαντασίας μας, αλλά ισχυρισμό της ίδιας της γαλλικής εταιρείας. Ανεξαρτήτως, όμως, της κατηγορίας που εντάσσεται είναι πανθομολογούμενο πως η σχεδίαση του είναι ξεχωριστή.

Σχεδίαση και εσωτερικό

Στο μπροστινό μέρος δεσπόζει ένα μακρύ καπό με δύο έντονες «αυλακώσεις», τα “V” φωτιστικά σώματα (τύπου C4 C-Cross), η λεπτή μάσκα και ο προφυλακτήρας με μια μεγάλη κεντρική εισαγωγή αέρα και δύο μικρότερες στις άκρες του.

Advertisement

Στο πλάι και συγκεκριμένα στο κάτω μέρος των θυρών ενδιαφέρον συγκεντρώνει η έντονη γράμμωση, η οποία σε συνδυασμό με τους επιβλητικούς τροχούς προσδίδει έναν σπορ χαρακτήρα στο C5 X. Στο πίσω μέρος, τα φωτιστικά σώματα ακολουθούν το αισθητικό μοτίβο των μπροστινών, υπάρχει μια αεροτομή, ενώ η οροφή έχει μεγάλη κλίση προς τα πίσω.

Advertisement

Οι διαστάσεις του νέου C5 X παραπέμπουν σε ένα μεσαίου μεγέθους μη συμβατικό όχημα. Ειδικότερα, το μήκος είναι 4.805 mm, το ύψος 1.485 mm, το πλάτος 1.865 mm, ενώ το μεταξόνιο φθάνει τα 2.785 mm, παρέχοντας αφθονία χώρων για τους επιβάτες. Οι πίσω έχουν 238 mm για τα γόνατά τους, ενώ η χωρητικότητα του πορτπαγκάζ αγγίζει τα 545 lt και μπορεί να εκτοξευτεί στα 1.640 με αναδίπλωση των καθισμάτων.

Οι επιβάτες κάθονται σε καθίσματα Advanced Comfort, που, όπως αναφέρει η Citroen αποτελούν ορόσημο χάρη στην άνεση που προσφέρουν. Για την αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος φροντίζει μια οθόνη αφής 12 ιντσών, ενώ μεταξύ άλλων προσφέρονται 4 θύρες USB (Τype C), επαγωγική φόρτιση κινητού τηλεφώνου, λειτουργία mirroring, χειρισμός μέσω φωνητικών εντολών και Head-Up-Display.

Advertisement

Συστήματα υποβοήθησης και κινητήρες

Επιπροσθέτως, έμφαση έχει δοθεί και στα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης, με τη δέσμη να περιλαμβάνει: Adaptive Cruise Control με Stop & Go, Lane Keeping Assist (διατήρηση στη λωρίδα Κυκλοφορίας), Blind Sport Detection (αναγνώριση τυφλού σημείου), Rear Cross Traffic Alert που διαγιγνώσκει τους κινδύνους κατά την κίνηση με όπισθεν και Top Vision camera 360 μοιρών με σχετική απεικόνιση στην κεντρική οθόνη.

Το νέο C5 X θα προσφερθεί σε δύο βενζινοκίνητες εκδόσεις (PureTech 130 & 180), ενώ στην κορυφή της γκάμας θα φιγουράρει μια plug-in υβριδική. Αυτή θα ενσωματώνει έναν 1.600αρη 4κύλινδρο τούρμπο και ένα ηλεκτρικό μοτέρ, με τη συνδυαστική απόδοση να είναι 225 PS. Ο ηλεκτροκινητήρας θα τροφοδοτείται από μια μπαταρία χωρητικότητας 13,2 kWh που θα παρέχει 50 km ηλεκτρικής αυτονομίας.

Σημειώνεται πως για τις αδιατάραχτες μετακινήσεις θα φροντίζει το σύστημα ανάρτησης Citroën Advanced Comfort με τα ενεργητικά χαρακτηριστικά που είχαμε δει και στο Citroen C5 Aircross.

Το νέο C5 X θα διατεθεί στη χώρα μας προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Δείτε περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων του CEO της Citroen, Vincent Cobee και του Διευθυντή Σχεδιασμού, Pierre Leclercq, στο video που ακολουθεί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο Citroen e-C4 C-Cross: 6 λόγοι για να το αποκτήσεις
Νέο Citroen C4 C-Cross: Συνώνυμο της άνεσης
Δοκιμή: Citroen C4 C-Cross 1.2 PureTech 130 EAT8