Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέα αναβολή για τη διάθεση του Nissan Ariya

Ελλάδα 14:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα αναβολή για τη διάθεση του Nissan Ariya

ΝΕΑ

Νέα αναβολή για τη διάθεση του Nissan Ariya

ΝΕΑ

Η έλλειψη ημιαγωγών φέρνει τη Nissan σε δύσκολη θέση, καθώς αναβάλει για μία ακόμη φορά το λανσάρισμα του Ariya.

Advertisement
Advertisement

Οι πρώτες πωλήσεις ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στα τέλη Μαρτίου κάτι που δεν ήταν εφικτό όπως φάνηκε.

Η ιαπωνική εταιρεία που είχε κυκλώσει αρχικά στο ημερολόγιο της το καλοκαίρι του 2021 για την εμπορική έναρξη του Ariya, είδε τα πλάνα της να μένουν πίσω. Αρχικά η πανδημία ανάγκασε τις γραμμές παραγωγής να υπολειτουργήσουν και τους Ιάπωνες να ανακοινώνουν ότι η καταληκτική ημερομηνία θα είναι στα τέλη Μαρτίου του 2022.

Έπειτα η έλλειψη σε microchips έφερε και πάλι τη Nissan στη δύσκολη θέση να πρέπει να μεταθέσει το εμπορικό ντεμπούτο του Ariya για τις 12 Μαΐου για την αγορά της Ιαπωνίας και για το καλοκαίρι του έτους που διανύουμε στις αγορές της Ευρώπης. Η Nissan θεωρείται πρωτοπόρος στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς το Leaf πρωτοεμφανίστηκε το 2010 και τώρα διανύει τη δεύτερη γενιά του.

Advertisement
Advertisement

Αυτό και μόνο το γεγονός έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για το Ariya, με το αγοραστικό κοινό να περιμένει το κάτι παραπάνω από το ηλεκτρικό SUV. Θυμίζουμε ότι το Ariya είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που αντιπροσωπεύει τη νέα «εξηλεκτρισμένη» εταιρική ταυτότητα της Nissan.

Το Ariya κατασκευάζεται σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Renault-Nissan-Mitsubishi, έχει μήκος 4.595 χλστ. και υιοθετεί ένα πολύ ντιζαϊνάτο αμάξωμα, με τη νέα φιλοσοφία αισθητικής της μάσκας με την ονομασία «Διαχρονικός Ιαπωνικός Φουτουρισμός». Στην πρώτη του εκδοχή, θα είναι πισωκίνητο, με μπαταρία 65 kWh και απόδοση 218 ίππων. Η ροπή αγγίζει τα 300 Nm και η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 160 χλμ./ώρα, με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 7.5 δευτ. Με μια φόρτιση η αυτονομία κατά WLTP φθάνει τα 360 χλμ.

Advertisement

Αμέσως μετά συναντούμε την επίσης πισωκίνητη έκδοση με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 87 kWh, και ηλεκτρικό μοτέρ 242 ίππων. Η ροπή φθάνει τα 300 Nm και η αυτονομία με μια φόρτιση κατά WLTP, τα 500 χλμ. Θα υπάρχουν επίσης και εκδόσεις τετρακίνητες, που διαθέτουν δύο ηλεκτροκινητήρες και συνδυάζονται με μπαταρίες χωρητικότητας 65 kWh και 87 kWh. Στην πρώτη περίπτωση η συνδυαστική ισχύς είναι 279 ίπποι, η ροπή 560 Nm και η αυτονομία έως 340 χλμ.

Advertisement

Στην περίπτωση της έκδοσης με την μπαταρία 87 kWh, διαθέσιμες θα είναι εκδοχές με ισχύ 306 και 394 ίππων (Performance), που θα έχουν ροπή 600 Nm. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200 χλμ/ώρα, το 0-100 χλμ/ώρα έρχονται σε 5.7 και 5.1 δευτ., ενώ οι αυτονομίες είναι 460 και 400 χλμ. αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:
Πλησιάζει η ώρα του Nissan Ariya (video)
Nissan Ariya: Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό ιαπωνικό crossover-coupe
Nissan Ariya: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τη φίρμα;