Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Nissan Ariya: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τη φίρμα;

Ελλάδα 15:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Nissan Ariya: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τη φίρμα;

ΝΕΑ

Nissan Ariya: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τη φίρμα;

ΝΕΑ

Το Nissan Ariya είναι μεγάλη υπόθεση για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία. Ως το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της φίρμας και ανταγωνιστής του Tesla Model Y, αναμένεται να ξεπεράσει γρήγορα σε δημοτικότητα το Nissan Leaf.

Advertisement
Advertisement

Η Nissan αντιμετωπίζει επίσης σημαντικά οικονομικά ζητήματα τα τελευταία δύο χρόνια, καθιστώντας ακόμη πιο ζωτικής σημασίας το λανσάρισμα του Ariya χωρίς εμπόδια.

Αλλά προτού συμβεί αυτό, έπρεπε να ληφθεί η απόφαση για το πού θα κατασκευαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Nissan θεωρούσε κατάλληλο το εργοστάσιο του Sunderland στο Ηνωμένο Βασίλειο για την κατασκευή του Ariya, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit και η υψηλή πιθανότητα μιας κατάστασης χωρίς συμφωνία, ανάγκασε την αυτοκινητοβιομηχανία να κάνει άλλα σχέδια.

Advertisement
Advertisement

Η Nikkei Asia αναφέρει ότι η Nissan αποφάσισε πως η Ιαπωνία θα αποτελέσει το σπίτι της παραγωγής του Ariya από όπου θα τα εξάγει στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η παραγωγή θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο της Nissan στο Tochigi, βόρεια του Τόκιο. Κάτι που αναμένεται επίσης να συμβεί και στην Κίνα, αποκλειστικά για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Αυτή η απόφαση δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη.

Το μέλλον του εργοστασίου στο Sunderland παραμένει αμφίβολο και διακυβεύονται περίπου 7.000 θέσεις εργασίας. Τόσο το Leaf όσο και το Juke φτιάχνονται εκεί. Εάν υπάρχει Brexit χωρίς συμφωνία, τότε οι βρετανικές εξαγωγές θα επιβαρύνονταν ξαφνικά με δασμό 10% από την ΕΕ.

Advertisement

Οι ιαπωνικές εξαγωγές, συγκριτικά, έχουν δασμό 7,5% και θα εξαλειφθούν πλήρως το 2026. Το Ariya πρόκειται να πωληθεί στην Ιαπωνία στα μέσα του 2021 και θα φτάσει στις αμερικανικές ακτές μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αν και φημολογείται ότι οι προπαραγγελίες άρχισαν ήδη. Τα βασικά μοντέλα θα διαθέτουν κίνηση στους πίσω τροχούς και μπαταρία 65 kWh για συνολική ισχύ 215 ίππους.

Advertisement

Το μεσαίο μοντέλο στη γκάμα θα είναι επίσης πισωκίνητο αλλά με ισχυρότερη μπαταρία 90 kWh. Προβλέπονται επίσης δυο τετρακίνητες εκδόσεις και παρά την ίδια χωρητικότητα της μπαταρίας, η απόδοση σκαρφαλώνει στους 340 και 400 ίππους αντίστοιχα. Παρόλο που το μέλλον της Nissan στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μοιάζει αβέβαιο, το νέο Ariya σίγουρα δεν θα επηρεαστεί.

Διαβάστε επίσης:

Τα πάντα για το Nissan Ariya (video)

Advertisement

Nissan Ariya: Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό ιαπωνικό crossover-coupe

Πλησιάζει η ώρα του Nissan Ariya (video)