Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μικρά και φθηνά ηλεκτρικά: Τα κουκιά δεν βγαίνουν

Ελλάδα 0:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μικρά και φθηνά ηλεκτρικά: Τα κουκιά δεν βγαίνουν

ΝΕΑ

Μικρά και φθηνά ηλεκτρικά: Τα κουκιά δεν βγαίνουν

ΝΕΑ

Όσοι υπολογίζουν ότι θα αγοράσουν σύντομα μικρό και φθηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο μάλλον θα πρέπει να κάνουν λίγο μεγαλύτερη υπομονή.

Advertisement
Advertisement

Αν εξαιρέσουμε τους κατασκευαστές από την Κίνα, οι οποίοι επωφελούνται από τις κρατικές ενισχύσεις, όλες οι υπόλοιπες παραδοσιακές μάρκες προσπαθούν να λύσουν την δύσκολη εξίσωση της παραγωγής μικρών προσιτών ηλεκτρικών. Όμως τα κουκιά δεν τους βγαίνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Toyota η οποία αποκάλυψε ότι επί του παρόντος δεν έχει άμεσα σχέδια για την παρουσίαση ενός μικρού, προσιτού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αναφέροντας ως κύριο εμπόδιο το υψηλό κόστος των υλικών των μπαταριών.

Αυτή η στάση μειώνει την πιθανότητα ενός ηλεκτρικού Aygo X, παρά το γεγονός ότι αντίπαλες μάρκες όπως η Volkswagen, η Renault και η Kia δεσμεύονται να προσφέρουν συμπαγή, εισαγωγικά ηλεκτρικά οχήματα σε τιμές γύρω στις 25.000 ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Η Toyota διαβεβαιώνει ότι το πιο οικονομικό ηλεκτρικό όχημά της θα είναι η έκδοση παραγωγής του νέου Urban Crossover concept, που αναμένεται να έχει τιμή γύρω στις 32.000 ευρώ.

Ο Andrea Carlucci, επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων της Toyota, εξήγησε ότι η ανάγκη για μια “ουσιαστική αλλαγή στο κόστος των μπαταριών” είναι ο βασικός παράγοντας που εμποδίζει την κερδοφόρα παραγωγή ενός ηλεκτρικού supermini χαμηλής τιμής.

Κατά συνέπεια, το Urban Crossover γίνεται το σημείο εισόδου της Toyota στη γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Advertisement

Η απόφαση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τύχη του concept του ηλεκτρικού supermini μεγέθους Aygo X που παρουσιάστηκε το 2021 και αναφέρεται ως “Small Crossover”.

Ο Carlucci αναγνωρίζει την τάση της αγοράς προς ηλεκτρικά οχήματα χαμηλότερης τιμής, αλλά υπογραμμίζει τους τεχνικούς συμβιβασμούς που συνδέονται με την προσιτή τιμή ως πιθανά εμπόδια για την ευρεία υιοθέτηση.

Advertisement

Αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός EV της Toyota αξίας 25.000 ευρώ, τονίζει τη σημασία της αξιολόγησης της δυναμικής της αγοράς και των προτιμήσεων των πελατών.

Παρά την τρέχουσα απροθυμία να εισαγάγει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο παρόμοιο με το Aygo X, ο Carlucci σημειώνει ότι η Toyota θα παραμείνει προσηλωμένη σε μοντέλα όπως το Yaris.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχονται μπαταρίες με αυτονομία 1.200 χιλιομέτρων!
Χαλαρώνει η Μεγάλη Βρετανία το χρονοδιάγραμμα των EVs;
Στο αίμα της Toyota κυλά βενζίνη (τα ηλεκτρικά ας περιμένουν…)

Advertisement