Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μία Lancia Stratos για ιστορικά ράλι

Ελλάδα 3:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μία Lancia Stratos για ιστορικά ράλι

ΝΕΑ

Μία Lancia Stratos για ιστορικά ράλι

ΝΕΑ

Η εταιρία κλασικών αυτοκινήτων Top Marques Deluxe πουλά μια σπάνια Lancia Stratos του 1974, η οποία μετά από μετατροπή έγινε αγωνιστική προδιαγραφών Group 4.

Advertisement
Advertisement

Το θρυλικό διθέσιο αυτοκίνητο είχε περισσότερους από 300 ίππους και ζύγιζε λιγότερο από 1000 κιλά.

Το 1971, η Lancia παρουσίασε το πρωτότυπο Stratos στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνο, στη συνέχεια οι Ιταλοί κατασκεύασαν το Tipo 829 που πήρε το όνομα του πρωτοτύπου και ήταν σχεδιασμένο από την αρχή ως αυτοκίνητο ράλι.

Πέντε χρόνια ήταν αρκετά για να γίνει η Stratos θρύλος. Το αυτοκίνητο, το οποίο ήταν ήδη εντυπωσιακό λόγω των αναλογιών του και του γυάλινου παρμπρίζ, είχε τον κινητήρα από τη Ferrari Dino 246 GT (V6 2,4 λίτρων με απόδοση 195 ίππων) τοποθετημένο εγκάρσια μπροστά από τον πίσω άξονα. Η Lancia Stratos κατασκευάστηκε από τον Bertone. Προκειμένου να επιτευχθεί η αναγνώριση στο Group 4 της FIA, έπρεπε επίσης να δημιουργηθούν 500 εκδόσεις δρόμου του αγωνιστικού μοντέλου.

Advertisement
Advertisement

Λιγότερο από 500 αντίτυπα

Ο αριθμός των μοντέλων δρόμου, της Stratos HF, που κατασκευάστηκαν δεν είναι γνωστός, με τον Bertone να υποθέτει ότι 495 κομμάτια βγήκαν στην κυκλοφορία. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι προσαρμοσμένο στις αγωνιστικές προδιαγραφές του Gr4.

Advertisement

Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο και εξοπλισμένο με αγωνιστικά αξεσουάρ, όπως: Αγωνιστικά καθίσματα Sparco, πολυάριθμους διακόπτες ασφαλείας και rollbar. Ο σημερινός ιδιοκτήτης επέλεξε τα χρώματα να είναι ίδια με αυτά που ο Walter Rοhrl κέρδισε το Ράλι Γερμανίας το 1983 με τη Lancia 037 του.

Advertisement

Επίσης, ο ιδιοκτήτης έχει ενημερώσει πως η Stratos HF είναι έτοιμη για ιστορικά ράλι σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIA. Η Top Marques Deluxe δεν αποκαλύπτει την τιμή της Lancia Stratos HF Group 4 του 1974, αλλά πολλά καλοδιατηρημένα μοντέλα ξεπέρασαν τα 300.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μια Lancia Stratos από το μέλλον
Τα καλύτερα supercars των 70s (video)
Στο… «σφυρί» μια μοναδική Lancia Stratos HF