Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Με πωρωτικούς ήχους οι ηλεκτρικές BMW Μ

Ελλάδα 20:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Με πωρωτικούς ήχους οι ηλεκτρικές BMW Μ

ΝΕΑ

Με πωρωτικούς ήχους οι ηλεκτρικές BMW Μ

ΝΕΑ

«Όταν βυθίζεις το πόδι σου σ’ ένα μοντέλο M, τότε όλο το σώμα σου θα ανατριχιάζει», αναφέρει η BMW.

Advertisement
Advertisement

Με την ηλεκτροκίνηση να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, οι κατασκευαστές αναζητούν πυρετωδώς τρόπους ώστε να κάνουν τα αυτοκίνητα πιο ελκυστικά στα μάτια των οδηγών.

Βέβαια, τα ηλεκτρικά οχήματα -πέρα από οπτική- οφείλουν να προσφέρουν και ηχητική απόλαυση, κάτι για το οποίο έχουν μεριμνήσει πολλές εταιρείες μεταξύ των οποίων η Audi και η Mercedes.

Σειρά, πλέον, παίρνει BMW η οποία στο πλαίσιο αυτό, εξοπλίζει τα μοντέλα της με το σύστημα αναπαραγωγής ψηφιακών ήχων, IconicSounds Electric, που προσομοιώνει την ηχητική χροιά πολυκύλινδρων μοτέρ.

Advertisement
Advertisement

Ο εμπλουτισμός της ηχητικής παλέτας έχει ανατεθεί στον βραβευμένο με Όσκαρ Γερμανό Συνθέτη Hans Zimmer, και τον υπεύθυνο για τους ήχους στο BMW Group, Renzo Vitale.

 

 «Κάθε BMW έχει τον δικό της χαρακτήρα ο οποίος αντανακλάται στον ήχο που παράγει», αναφέρει ο Zimmer, αντιλαμβανόμενος πλέον τη σπουδαιότητα του ήχου στη βίωση της οδηγικής απόλαυσης.

Advertisement

Η εξέλιξη δυναμικών ήχων θα αφορά σε πρώτο στάδιο τις BMW iX και τη BMW i4, ενώ για το λογαριασμό της “M” έκδοσης της τελευταίας θα υπάρχει ένας πλήρως διακριτός και ακόμη πιο συναρπαστικός ήχος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η BMW, o τόνος και η ένταση των παραγόμενων ψηφιακών ήχων θα σχετίζονται άμεσα με το προφίλ οδήγησης που έχει επιλέξει ο οδηγός. Ειδικότερα, στη βασική ρύθμιση το ηχόχρωμα θα είναι κρυστάλλινο και θα προϊδεάζει τους οδηγούς πως κάθονται πίσω από το τιμόνι ενός ηλεκτρικού μοντέλου. Στο πρόγραμμα Comfort, ο ήχος θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας, ενώ στο Sport θα ανεβαίνουν τα ντεσιμπέλ και ο τόνος θα γίνεται εμφανώς πιο «επιθετικός» και επιβλητικός. Μόνο στη λειτουργία ECO PRO το ακουστικό feedback θα είναι μηδαμινό.

Advertisement

Όσον αφορά τις εκδόσεις BMW M, οι ήχοι θα είναι ακόμη πιο δυναμικοί, ενώ η διαφορά στην παραγόμενη ένταση μεταξύ των προγραμμάτων Comfort και Sport θα είναι πιο διακριτή.

«Όταν βυθίζεις το πόδι σου σ’ ένα μοντέλο “M”, τότε όλο το σώμα σου θα ανατριχιάζει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Renzo Vitale. «Μεταφράσαμε αυτό το συναίσθημα σε έναν ήχο οδήγησης που εκφράζει τη σύζευξη υπέρτατου ήχου και της ρέουσας ενέργειας».

Advertisement

Η λειτουργία IconicSounds Electric προσφέρεται ως στάνταρ στην BMW iX, και κατ’ επιλογή στην i4. Στα οχήματα που παρήχθησαν πριν την εξέλιξη του συστήματος, δίνεται η επιλογή εγκατάστασης των ήχων μέσω Remote Software Upgrade.

Σημειώνεται πως ο Hans Zimmer είναι υπεύθυνος για μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες μουσικές στιγμές της μεγάλης οθόνης, δίνοντας το δικό του στίγμα σε πολλές εμβληματικές ταινίες όπως είναι οι «Μονομάχος», «Interstellar», «Inception», «Σκοτεινός Ιππότης» και «Κώδικας Da Vinci».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Dahler προτείνει την απόλυτη BMW X5 M50i
Εντυπωσιακή πρόταση της Manhart για την BMW X5 M Competition
Έρχεται ηλεκτρική BMW M2 με 1.360 ίππους;