Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Με έμπνευση από το θρυλικό Spitfire το Hyundai Ioniq 6! (+video)

Ελλάδα 21:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Με έμπνευση από το θρυλικό Spitfire το Hyundai Ioniq 6! (+video)

ΝΕΑ

Με έμπνευση από το θρυλικό Spitfire το Hyundai Ioniq 6! (+video)

ΝΕΑ

Οι σχεδιαστές του Hyundai Ioniq 6 πήραν στοιχεία από το φημισμένο καταδιωκτικό του Β. Παγκοσμίου Πολέμου. Επιτυγχάνοντας παράλληλα και μια κορυφή αεροδυναμικής αντίστασης στον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι Κορεάτες βρίσκονται στην πιο δημιουργική φάση της ιστορίας τους. Ιδίως τα ηλεκτρικά τους μοντέλα εντυπωσιάζουν με την κορυφαία τεχνολογία τους και την ίδια στιγμή κερδίζουν τα εύσημα για την ευρηματική σχεδίασή τους.

Μία τέτοια συνύπαρξη τεχνολογίας και σχεδίασης είναι και το νέο Ioniq 6. Το δεύτερο μεγάλο ηλεκτρικό της Hyundai, μετά το Ioniq 5, με το οποίο η κορεάτικη εταιρία ακολουθεί μία εντελώς διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση.

Πέρα από τις εντυπώσεις που δημιουργεί το πολύ ιδιαίτερο σχήμα του αυτοκινήτου, μεγάλη σημασία έχει και το αποτέλεσμα σε ότι αφορά την αεροδυναμική αντίσταση.

Advertisement
Advertisement

Με συντελεστή μόλις 0,21 το Ioniq 6 είναι ένα από τα πιο αεροδυναμικά αυτοκίνητα παραγωγής, κάτι που συντελεί όχι μόνο στην πιο αθόρυβη κύλιση αλλά και στην αύξηση της αυτονομίας πάνω από τα 600 χιλιόμετρα με βάση τις μετρήσεις της εταιρίας.

Ως έμπνευση για την σχεδίαση αυτού του πολύ ιδιαίτερου σχήματος οι σχεδιαστές χρειάστηκε να ταξιδέψουν πίσω, στα αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1930. Και παράλληλα να δανειστούν και στοιχεία από την αεροναυπηγική, για παράδειγμα από το γνωστό καταδιωκτικό του Β Π.Π., του Spitfire.

Advertisement

Έτσι οι σχεδιαστές έχουν εφαρμόσει ένα πτερύγιο εμπνευσμένο από το Spitfire στο πλάι της πίσω αεροτομής για να μειώσει τους στροβίλους του αέρα στο πίσω μέρος. Το πτερύγιο μειώνει επίσης αποτελεσματικά τα δινορεύματα που δημιουργούνται από το πλάι του οχήματος, συμβάλλοντας στη μείωση της οπισθέλκουσας.

Το σχήμα του αυτοκινήτου είναι απλό, θυμίζοντας πτέρυγα αεροπλάνου, ενώ οι σχεδιαστές της Hyundai εμπνεύστηκαν επίσης και από τη φύση, ειδικά από το σχήμα που παίρνει ένα γεράκι όταν ορμά προς το θήραμά του με ταχύτητα 390 km/h (242 mph).

Advertisement

Το Ioniq 6 δοκιμάστηκε επισταμένα στην αεροδυναμική σήραγγα, όπου αντιμετώπισε ανέμους ταχύτητας έως και 200 ​χλμ/ώρα που δημιουργήθηκαν από μία μεγάλη τουρμπίνα ισχύος 3.400 ίππων.

Σε όλα αυτά προστέθηκαν όλες οι σύγχρονες τεχνικές για την εξέλιξη ενός αυτοκινήτου, χρησιμοποιώντας μεγάλους υπολογιστές και μελετώντας αναλυτικά κάθε σημείο του αυτοκινήτου και πως αυτό επιδρά στην αεροδυναμική του αντίσταση.

Advertisement

Έτσι βελτιστοποιήθηκε η πίσω αεροτομή, επιλέγοντας μεταξύ 70 διαφορετικών σχημάτων ενώ υπάρχουν διάφορα εξαρτήματα σε καίρια σημεία (τροχούς, δάπεδο) έτσι ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό.

Και όλα αυτά με την αντίστοιχη μελέτη ώστε οι μικρές αυτές αεροδυναμικές λεπτομέρειες να μην χαλάσουν την αισθητική του αυτοκινήτου.

Στο πολύ ενδιαφέρον video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε πιο καθαρά όλες τις επιλογές και τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι σχεδιαστές της Hyundai για να δημιουργήσουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας των ημερών μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το νέο Hyundai Ioniq 6 έσπασε τα ταμεία
Πώς θα έμοιαζε το Hyundai Ioniq 6 ως στέισον;
Γιατί το νέο Hyundai Ioniq 6 θα αφήσει εποχή; (+video)