Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί το νέο Hyundai Ioniq 6 θα αφήσει εποχή; (+video)

Ελλάδα 6:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί το νέο Hyundai Ioniq 6 θα αφήσει εποχή; (+video)

ΝΕΑ

Γιατί το νέο Hyundai Ioniq 6 θα αφήσει εποχή; (+video)

ΝΕΑ

Η Hyundai παρουσίασε το Ioniq 6 το οποίο δεν δείχνει απλώς τον δρόμο στους ανταγωνιστές του αλλά θέτει νέα δεδομένα στους τομείς της αυτονομίας και της κατανάλωσης ενέργειας.

Advertisement
Advertisement

Ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο δείχνει το Ioniq 6 και μάλλον είναι στην πράξη. Αρχικά σε προσελκύει με το αμάξωμά του, ένα μείγμα κλασικών και καινοτόμων χαρακτηριστικών.

Πέρα από αυτό, όμως, υπάρχουν και πιο ουσιαστικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις μπαταρίες του, τη διαχείριση της ενέργειας και τη μικρότερη κατανάλωση αυτής απ’ όσο έχουμε συνηθίσει σε ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα.

Advertisement
Advertisement

Η Hyundai ανακοίνωσε κάποια τεχνικά στοιχεία από τις εκδόσεις στις οποίες θα διατίθεται το νέο μοντέλο της. Από αυτές, ξεχωρίζουμε τη βασική η οποία έχει μπαταρίες ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 53 kWh και ένα ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 218 ίππων τοποθετημένο στον πίσω άξονα που κινεί τους εκεί τροχούς.

Σύμφωνα με την νοτιοκορεατική εταιρεία, η μέση τυποποιημένη κατανάλωση ενέργειας είναι 14 kWh/100 χλμ. (βάσει του Πρωτοκόλλου «WLTP») η οποία είναι πολύ χαμηλή για όχημα αυτής της κατηγορίας. Έτσι, το νέο Ioniq 6 είναι το πιο αποδοτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής και ξεπερνά τους ανταγωνιστές του σε αυτόν τον τομέα.

Advertisement

Η μέγιστη θεωρητική αυτονομία της συγκεκριμένης έκδοσης φτάνει τα 380 χλμ. (κατά «WLTP»), μια απόσταση που είναι ικανοποιητική για την καθημερινή χρήση του νέου μοντέλου. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Hyundai έχει εξελίξει το αυτοκίνητο με τέτοιο τρόπο ώστε να ο ιδιοκτήτης του να μπορεί να το χρησιμοποιεί ως μια μεγάλη φορητή μπαταρία για τη λειτουργία ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών.

Ανάλογα με την έκδοσή του, το Ioniq 6 έχει πλατφόρμα 400 Volt ή 800 Volt και –στη δεύτερη περίπτωση– δύναται να φορτίζει σε παροχή 350 kW. Η Hyundai ανακοινώνει ότι έτσι μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες του από το 10%-80% μόλις σε 18 λεπτά της ώρας.

Advertisement

Διαστάσεις, εκδόσεις και επιδόσεις

Οι διαστάσεις τού Ioniq 6 είναι 4.855 χλστμ. μήκος, 1.880 χλστμ. πλάτος και 1.495 χλστμ. ύψος. Το μεταξόνιό του φτάνει τα 2.950 χλστμ. κάτι που εξασφαλίζει την ευρυχωρία του εσωτερικού και των αποσκευών.

Εκτός από τη βασική έκδοση των 218 ίππων, το νέο μοντέλο διατίθεται και στην κορυφαία με τους δύο ηλεκτροκινητήρες (AWD) και μπαταρίες μεγαλύτερης ενεργειακής χωρητικότητας η οποία είναι 77,4 kWh. Η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς είναι 325 ίπποι και η μέγιστη συνδυαζόμενη ροπή 605 Nm. Η Hyundai ανακοινώνει ότι το αυτοκίνητο επιταχύνεται από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 5,1 δευτερόλεπτα.

Advertisement

Η βασική έκδοση του νέου μοντέλου διατίθεται και με τη μεγαλύτερη συστοιχία μπαταριών (77,4 kWh) η οποία έχει μέγιστη θεωρητική αυτονομία 610 χλμ. («WLTP»).

Το Ιoniq 6 βασίζεται στην πλατφόρμα «E-GMP» η οποία δημιουργήθηκε για να παρέχει τη καλύτερη δυνατή ευρυχωρία στο εσωτερικό του οχήματος. Τα καθίσματά του είναι κατά περίπου 30% πιο λεπτά από αυτά που τοποθετούνται σε άλλα αυτοκίνητα και μπορούν να μετατραπούν σαν κρεβάτι για να ξεκουράζονται οι επιβάτες στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να φορτίσουν οι μπαταρίες και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Στο ταμπλό, υπάρχουν δύο οθόνες 12 ιντσών, μία στη θέση του πίνακα οργάνων και μία στο κέντρο της κονσόλας. Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται –μεταξύ άλλων– σύστημα εσωτερικού φωτισμού με 64 διαφορετικές αποχρώσεις και αυξανόμενη ένταση η οποία εξαρτάται από την ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου, όπως και ηχοσύστημα της «Bose» με οκτώ ηχεία (προαιρετικά). Τέλος, το Ioniq 6 θα διατίθεται με τροχούς από 18 έως 20 ίντσες.

Σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό ασφάλειας και προειδοποίησης του οδηγού, περιλαμβάνονται συστήματα όπως: Forward/Side/Reverse Parking Collision-Avoidance Assist, Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist, Blind-Spot Collision-Avoidance Assist, Surround View Monitor, Blind-Spot View Monitor, Safe Exit Warning και Remote Smart Parking Assist 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίσημο: Αυτό είναι το Hyundai Ioniq 6
Το πρώτο teaser της Hyundai για το Ioniq 6 (+video)
Το Hyundai Ioniq 5 σαρώνει τα βραβεία (+video)