Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mazda: Κοιτάζοντας το βιώσιμο μέλλον στα μάτια

Ελλάδα 14:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mazda: Κοιτάζοντας το βιώσιμο μέλλον στα μάτια

ΝΕΑ

Mazda: Κοιτάζοντας το βιώσιμο μέλλον στα μάτια

ΝΕΑ

Η Mazda επενδύει δυναμικά στις βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις στην επόμενη γενιά αυτοκινήτων της.

Advertisement
Advertisement

Η Mazda έχει θέσει σε λειτουργία ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο έρευνας και εξέλιξης νέων τεχνολογιών προκειμένου να δημιουργήσει το ταχύτερο δυνατό μια καθαρή και βιώσιμη γκάμα οχημάτων. Ήδη έχει παρουσιάσει την πρώτη της σειρά εξηλεκτρισμένων υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχοντας στην κορυφή το νέο CX-60 και το MX-30, ενώ πιέζει συνεχώς τόσο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης όσο και σε εναλλακτικά καύσιμα.

Τα λόγια του Akira Marumoto, CEO της Mazda ήταν ξεκάθαρα όταν ανάφερε ότι «μέχρι το 2030 θα έχουμε λανσάρει μια πλήρη γκάμα εξηλεκτρισμένων μοντέλων». Άλλωστε η σημαντική επένδυση πολλών εκατομμυρίων της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα και οι ισχυρές συνεργασίες που εδραιώθηκαν, δείχνουν την πρόθεσή της όχι μόνο να ακολουθήσει την τάση της εποχής, αλλά να αποτελέσει για μια ακόμα φορά σημείο αναφοράς στον κόσμο των τεσσάρων τροχών.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με την παρουσίαση των υβριδικών μοντέλων όπως το CX-60, ενώ το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο MX-30 βρίσκεται ήδη ανάμεσα στην καινούρια γκάμα της εταιρείας. Η Mazda ωστόσο δεν μένει εκεί και ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζει την επόμενη γενιά ηλεκτρικών της μοντέλων. Μέχρι το 2025 η εταιρεία αναμένεται να έχει έτοιμη μια νέα πλατφόρμα η οποία ονομάζεται Skyactiv EV Scalable.

Πάνω σε αυτήν την πλατφόρμα θα πατήσουν τρία νέα μοντέλα τα οποία θα ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες, από SUV μέχρι hatchback. Παράλληλα θα συνεχίσει να επενδύσει στην υβριδική τεχνολογία σχεδιάζοντας μια νέα γκάμα από Plug-In υβριδικά τα οποία θα συνοδεύονται από έναν καινούριο θερμικό κινητήρα.

Advertisement

Στο πλαίσιο της ολιστικής έρευνας προς όλες τις κατευθύνσεις και της φιλοσοφίας της εταιρίας ότι πρέπει να δίνει πάντα πολλές επιλογές στον πελάτη, η Mazda κοιτάζει και προς την πλευρά των βιοκαυσίμων. Η εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά στην έρευνα βιοντίζελ το οποίο μάλιστα έχει ξεκινήσει να δοκιμάζει σε πραγματικές συνθήκες, σε μοντέλα παραγωγής.

Advertisement

Το σχέδιο ονομάζεται Your Green Fuel και έχει να κάνει με μια νέα γενιά βιοκαυσίμων η οποία εξελίσσεται σε συνεργασία με την Ακαδημία Hiroshima Council for Automotive Industry και την Energy Expert Subcommittee and Euglena Co., Ltd.

Πρόσφατα, η Mazda αποφάσισε να δοκιμάσει το νέο της καύσιμο σε πραγματικές συνθήκες λαμβάνοντας μέρος στον αγώνα Super Taikyu στην Ιαπωνία. Με ένα ειδικά διαμορφωμένο Mazda και τον κινητήρα Skyactiv-D 1.5 λίτρων η εταιρεία ολοκλήρωσε τον αγώνα με απόλυτη επιτυχία. Το καύσιμο που χρησιμοποιήθηκε ήταν 100% βιοντίζελ το οποίο έχει δημιουργηθεί από μαγειρικό λάδι και λιπαρά.

Advertisement

Όλες οι παραπάνω ενέργειες έχουν μοναδικό στόχο η Mazda να πετύχει το σχέδιό της για βιωσιμότητα. Το σχέδιο είναι ξεκάθαρο και αναφέρει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 50% οι εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2010, ενώ μέχρι το 2050 θα υπάρξει μηδενισμός των ρύπων όχι μόνο στα οχήματα, αλλά και στη γραμμή παραγωγής της Mazda.

Mazda 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mazda: Η φιλοσοφία «Less is More»
Ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα της Mazda;
Mazda Kodo Design: Το αυτοκίνητο είναι τέχνη