Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mazda: Η φιλοσοφία «Less is More»

Ελλάδα 20:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mazda: Η φιλοσοφία «Less is More»

ΝΕΑ

Mazda: Η φιλοσοφία «Less is More»

ΝΕΑ

H minimal προσέγγιση της Mazda στον σχεδιασμό των μοντέλων της οδηγεί σε ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον.

Advertisement
Advertisement

Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου είναι το πόσο εξαρτημένοι έχουμε γίνει από τα υλικά αγαθά και την «ανάγκη» να αποκτήσουμε όλο και περισσότερα. Αυτή η τεχνητή ανάγκη έχει παρασύρει όλους τους κλάδους ώστε να πιέζουν συνεχώς προς δημιουργία νέων πειρασμών παραμερίζοντας αξίες που ακολουθούν τον άνθρωπο αιώνες τώρα.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν θα μπορούσε να μείνει θεατής σε αυτές τις εξελίξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί την φιλοσοφία της υπερφόρτωσης των μοντέλων. Η Mazda από τη μεριά της είναι ίσως η μοναδική φίρμα η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο την κατασκευή των αυτοκινήτων της προτάσσοντας τη φιλοσοφία KODO και την αρχή «Less is More» που πολύ απλά σημαίνει, το λιγότερο είναι περισσότερο.

Advertisement
Advertisement

Η Mazda επιλέγει στα μοντέλα της να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο συνδεδεμένη με τη φύση και το περιβάλλον, μειώνοντας τα περιττά και ανούσια στοιχεία. Η επιστροφή στην απλότητα είναι βασικό στοιχείο του «Less is More» και αντιπροσωπεύει την ιαπωνική κουλτούρα και όχι κάποια εφήμερη μόδα. Οι σχεδιαστές της Mazda πειραματίστηκαν πολύ μέχρι να καταλήξουν στην αρμονία που συναντάμε στο CX-60 το οποίο εκφράζει την στιβαρότητα και την απόλυτη συνύπαρξη με τη φύση.

Οι δύο σημαντικές αρχιτεκτονικές φιλοσοφίες που ακολουθούν οι σχεδιαστές της Mazda είναι η Ma και η Kaicho. Η πρώτη έχει να κάνει με την σημασία του κενού ανάμεσα σε δύο στοιχεία και η δεύτερη σχετίζεται με τον φωτισμό του κενού, που βρίσκει άμεση εφαρμογή στην καμπίνα. Ο συνδυασμός λοιπόν των δύο φιλοσοφιών δημιουργεί μια ιδιαίτερη αισθητική στην καμπίνα η οποία έχει ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον οδηγό και τους επιβάτες.

Advertisement

Η σχεδιαστική φιλοσοφία της Mazda έχει εφαρμοστεί στα MX-5 και CX-30, ενώ στο CX-60 έχει βρει την απόλυτη έκφραση. Η αφαιρετική νοοτροπία δημιουργεί ένα περιβάλλον πλούσιο σε φως και χρώματα της φύσης, κάτι που ενισχύει το less is more σπάζοντας τα καθιερωμένα σχεδιαστικά μοτίβα που έχουμε συνηθίσει. Οι σχεδιαστές παράλληλα έχουν περάσει αρκετές ώρες δοκιμάζοντας τους χρωματισμούς καταλήγοντας στο μοναδικό Rhodium White, το λευκό που αναδεικνύει κάθε λεπτομέρεια του CX-60.

Advertisement

«Η φιλοσοφία της Mazda είναι να κάνει τα πράγματα φυσικά, εύκολα, να μην αποσπούν την προσοχή του οδηγού.  Θέλουμε οι οδηγοί να επικεντρώνονται στην απόλαυση της οδήγησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Akira Tamatani, Επικφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της Mazda.

Το Mazda CX-60.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
O wankel επιστρέφει αλλά αλλιώς στο Mazda MX-30
Πότε θα παρουσιαστεί το νέο Mazda CX-90;
Mazda CX-60: Γητευτής της πολυτέλειας