Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mazda Kodo Design: Το αυτοκίνητο είναι τέχνη

Ελλάδα 15:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mazda Kodo Design: Το αυτοκίνητο είναι τέχνη

ΝΕΑ

Mazda Kodo Design: Το αυτοκίνητο είναι τέχνη

ΝΕΑ

Η σχεδιαστική τεχνική Kodo της Mazda φέρνει την τέχνη πιο κοντά στον κόσμο του αυτοκινήτου και αντίστροφα.

Advertisement
Advertisement

Η Mazda είναι μια εταιρεία που ανέκαθεν είχε ιδιαίτερη προσέγγιση στον σχεδιασμό των μοντέλων της φτάνοντας σε επίπεδα που ξέφευγαν από τα καθιερωμένα. Η εμμονή των σχεδιαστών από την Ιαπωνία για την απόλυτη μορφή και ομορφιά με έντονη επιρροή από τις καλλιτεχνικές μορφές, διαμόρφωσαν μια μοναδική τεχνική η οποία ονομάστηκε Kodo.

Η συγκεκριμένη τεχνική βασίστηκε σε μια διαδικασία η οποία ονομάστηκε εξερευνητική προετοιμασία. Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Mazda, για να ανακαλύψουν με ακρίβεια τα σχήματα των επόμενων μοντέλων δημιουργούν διάφορα αντικείμενα με στόχο να αξιολογήσουν τα συναισθήματα των ανθρώπων μόλις αντικρίσουν τις συγκεκριμένες μορφές. Φυσικά, όλα αυτά επιτυγχάνονταν με τη δύναμη των χεριών των τεχνικών της Mazda.

Advertisement
Advertisement

Οι σχεδιαστές ξεκινούν με την μεταφορά στο λευκό χαρτί των συναισθημάτων του παρατηρητή όταν κοιτάζουν το αυτοκίνητο. Μόλις αυτό το συναίσθημα γίνει κατανοητό ξεκινάει η διερεύνηση και περνάει αυτή η ενέργεια στους τεχνίτες που αναλαμβάνουν να δώσουν στο σχέδιο μορφή. Οι υπεύθυνοι τεχνίτες αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο από πηλό μεταφέροντας την ενέργεια του σχεδίου σε πραγματικές διαστάσεις.

Αυτή λοιπόν είναι η εξερευνητική προετοιμασία η οποία οδηγεί στην Mazda Kodo. Η βάση όλης αυτής της διαδικασίας βασίζεται στα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και στις πραγματικές συνθήκες ζωής. Η Kodo Design μεταφράζεται στη δημιουργία αυτοκινήτων τα οποία αγκαλιάζουν τις ομορφιές της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιαπωνία θεωρούν πως κάθε αντικείμενο το οποίο κατασκευάζεται με αγάπη και φροντίδα περιλαμβάνει μια ζωτική δύναμη, μια ψυχή.

Advertisement

Η φιλοσοφία της δημιουργίας αυτοκινήτων από τη Mazda δεν είναι απλά να σε μεταφέρουν από το ένα σημείο στο άλλο. Στην πραγματικότητα είναι ένας συνεργάτης τον οποίο μπορείς να εμπιστευτείς και να σε εμπνεύσει. Τα Mazda λοιπόν εκφράζουν την ομορφιά της κίνησης όπως μπορούμε να παρατηρούμε σε ζωντανά πλάσματα. Ένα αυτοκίνητο το οποίο ξεπερνάει τα καθιερωμένα με τη μορφή και τον σχεδιασμό του, είναι σε θέση να εμπνεύσει δημιουργικά εκείνον που το κοιτάζει.

Advertisement

Ο επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της Mazda και εμπνευστής του Kodo, Ikuo Maeda, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όταν μαγειρεύεις ένα φαγητό, ο τρόπος που το μαγειρεύεις επηρεάζει ιδιαίτερα την τελική γεύση του, δεν φτάνουν μόνο τα καλά υλικά. Αυτός είναι ο λόγος που στη Mazda φροντίζουν πρώτα να εμπνέονται τη μορφή του αυτοκινήτου και έπειτα να προχωρούν στον σχεδιασμό του. Αυτή είναι η δύναμη του Kodo, αυτή είναι η δύναμη της Mazda στον τομέα του σχεδιασμού.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πότε θα παρουσιαστεί το νέο Mazda CX-90;
Mazda CX-60: Γητευτής της πολυτέλειας
Mazda CX-30: Ανώτερη εμπειρία οδήγησης