Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mazda: Επιτεύγματα και διακρίσεις

Ελλάδα 3:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mazda: Επιτεύγματα και διακρίσεις

ΝΕΑ

Mazda: Επιτεύγματα και διακρίσεις

ΝΕΑ

Η Mazda έχει να επιδείξει μια πλούσια ιστορία γεμάτη επιτεύγματα και διακρίσεις στον κόσμο της αυτοκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Η Mazda από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της στον κόσμο της αυτοκίνησης δεν έχει σταματήσει να πρωταγωνιστεί σε όλους τους τομείς. Καινοτομίες, εφευρέσεις, πρωτοποριακά σχέδια, μοναδικές τεχνικές λύσεις, νέα επίπεδα ασφάλειας είναι μερικά από αυτά που έχει δώσει στο κοινό απολαμβάνοντας τους καρπούς της αφοσίωσης στην ιαπωνική φιλοσοφία κατασκευής αυτοκινήτων.

Από την πρώτη στιγμή που ο Jujiro Matsuda έγινε Πρόεδρος της Toyo Cork Kogyo πίσω στο 1920 η εταιρεία στράφηκε στον κόσμο της μετακίνησης και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα που ήταν ουσιαστικά και η αρχή του θρύλου της Mazda ήταν η κατασκευή του πρώτου οχήματος. Το Mazda-Go ήταν ένα τρίκυκλο όχημα το οποίο βγήκε στην παραγωγή το 1931 και αποτέλεσε το έναυσμα για ένα μέλλον που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.

Advertisement
Advertisement

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της Mazda ήρθε το 1945 όταν η ατομική βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα. Η παραγωγή σταμάτησε και όλες οι εγκαταστάσεις της Mazda που δεν επλήγησαν χρησιμοποιήθηκαν για περίθαλψη των τραυματιών. Η αποφασιστικότητα των ανθρώπων της Mazda έφερε μόλις μετά από 4 μήνες και πάλι το εργοστάσιο σε λειτουργική κατάσταση.

Το 1954 η Mazda για πρώτη φορά παίρνει μέρος στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο και εκεί παρουσίασε στο ευρύ κοινό τα τρίκυκλα οχήματα GCZ, CLY και CHTA. Τρία χρόνια αργότερα η εταιρεία γιορτάζει τα 200.000 οχήματα και παράλληλα ανακοινώνει την κατασκευή 30 νέων μοντέλων σε όλες τις κατηγορίες. Το 1960 έρχεται η σειρά του R360 να κάνει το ντεμπούτο του και να πουλήσει το ρεκόρ των 4.500 μονάδων σε μόλις μία ημέρα!

Advertisement

Η δεκαετία του 1970 ήταν εκείνη που ουσιαστικά καθιέρωσε την Mazda σε όλο τον κόσμο με τον ερχομό του RX-3. Το 1978 παρουσιάστηκε το μοναδικό RX-7 και έναν χρόνο αργότερα ήρθε το ορόσημο του 1.000.000 οχημάτων. Η δεκαετία του 1980 ανήκει στον wankel κινητήρα ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν της Mazda, ενώ το 1992 γεννήθηκε ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της Mazda, το MX-5 το οποίο ακόμα και σήμερα έχει φανατικούς οπαδούς.  Το 2009 η Mazda παρουσιάζει την τεχνολογία Skyactiv και λίγο αργότερα μας μυεί στην φιλοσοφία Kodo την οποία βρίσκουμε σε όλα τα σύγχρονα μοντέλα της.

Advertisement

Το 2019 είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Mazda καθώς καταφέρνει να αποσπάσει το βραβείο Red Dot Design Award για τον σχεδιασμό του CX-30. Παράλληλα αποσπά πέντε αστέρια από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP για την ασφάλεια, ενώ το 2020 βραβεύεται ως η Top Safety Pick από το Ινστιτούτο Ασφάλειας IIHS. Την ίδια χρονιά το Mazda 3 βραβεύεται ως το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς για τον σχεδιασμό του (World Car Design of the Year) με επικεφαλής σχεδιασμού τον Ikuo Maeda.

Advertisement

Η λίστα με τις βραβεύσεις και τα επιτεύγματα της Mazda πραγματικά δεν έχει τελειωμό, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το μέλλον αναμένεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Η Mazda έχει βάλει γερά θεμέλια ώστε και τα επόμενα 100 χρόνια της να είναι γεμάτα επιτυχίες και βραβεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι κινητήρα θα έχει το νέο Mazda MX-5;
Mazda: Ένας αιώνας γεμάτος πάθος για τελειότητα
Mazda2: Προσθέτει στυλ στην καθημερινότητα