Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mazda: Ένας αιώνας γεμάτος πάθος για τελειότητα

Ελλάδα 18:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mazda: Ένας αιώνας γεμάτος πάθος για τελειότητα

ΝΕΑ

Mazda: Ένας αιώνας γεμάτος πάθος για τελειότητα

ΝΕΑ

Η ιστορία της Mazda μπορεί ξεκίνησε πίσω στο 1920, ωστόσο οι βασικές αρχές της ποιότητας και του πάθους την ακολουθούν ακόμα και σήμερα.

Advertisement
Advertisement

Την Άνοιξη του 2022 η Mazda ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του περίφημου Μουσείου της για να γιορτάσει με εμφατικό τρόπο τον ένα αιώνα από την ίδρυσή της. Το ιδιαίτερο στοιχείο του Μουσείου ήταν η ψηφιακή ξενάγηση που μπορούσε να απολαύσει ο χρήστης μέσα από τον υπολογιστή ή το smartphone και να χαθεί στα μονοπάτια της ιστορίας της ιαπωνικής μάρκας.

Για την Mazda όλα ξεκίνησαν πίσω στο 1920 όταν ένας άνθρωπος με όραμα αποφάσισε να κάνει το πάθος του πράξη. Ο Jujiro Matsuda, γεννημένος στην Hiroshima της Ιαπωνίας το 1875, δεν είχε τη δυνατότητα να πάει σχολείο και από μικρή ηλικία βρέθηκε στον κόσμο της μηχανουργίας. Αμέσως αγάπησε πολύ την μηχανολογία και ξεκίνησε να δημιουργεί καινοτόμες κατασκευές, μέχρι να φτάσει στο 1920 όπου βρέθηκε στην Toyo Cork Kogyo.

Advertisement
Advertisement

Η πρώτη του προσπάθεια κατασκευής οχήματος ήταν το Mazda Go του 1931, ενός τρίκυκλου οχήματος για επαγγελματική χρήση. Κάπως έτσι άρχισε να χρησιμοποιείται το όνομα Mazda και η ιστορία πήρε το δρόμο της. Μέχρι τη δεκαετία του 1960 η Mazda είχε ανοίξει τα φτερά της προς πολλές κατευθύνσεις, ωστόσο ήταν εκείνη η περίοδος που την εκτόξευσε στην κορυφή. Η εφαρμογή της τεχνολογίας κινητήρων Wankel άλλαξε την ταυτότητα της εταιρείας και ξεκίνησε να γίνεται παγκοσμίως γνωστή για μοντέλα όπως το Cosmo, το Carol και το Savanna.

Η συνέχεια ήταν καταιγιστική, με το R100 και τη σειρά RX να συζητιούνται στα πηγαδάκια των φανατικών της σπορ οδήγησης έντονα, ενώ αργότερα το 1978, το πρώτο RX-7 έμελλε να γίνει το ονειρεμένο όχημα για κάθε λάτρη της ταχύτητας. Αργότερα ακολούθησε το RX-8, ενώ γεννήθηκε και ένα από τα πιο θρυλικά μοντέλα της μάρκας, το εικονικό MX-5 το οποίο απολαμβάνει μέχρι και σήμερα την αποδοχή των φίλων της εταιρείας.

Advertisement

Τα σπορ μοντέλα της Mazda ήταν φυσικά πάντα στο επίκεντρο της μάρκας, ωστόσο δεν είχε αμελήσει τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της γκάμας της. Μοντέλα όπως το Mazda 626 ή το Mazda MX-3 αγαπήθηκαν από το κοινό για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους, ενώ οι Ιάπωνες έμειναν πιστοί στην κορυφαία οδηγική συμπεριφορά των αυτοκινήτων τους στην πάροδο των ετών.

Advertisement

Πλέον η Mazda έχει περάσει σε μια νέα εποχή, δείχνοντας και πάλι το δρόμο στους τομείς της ασφάλειας, της τεχνολογίας και της αξιοπιστίας. Έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ιαπωνική φιλοσοφία την οποία εφαρμόζει στον σχεδιασμό, δίνοντας μια μοναδική προσωπικότητα στα μοντέλα της. Τρανό παράδειγμα είναι το νέο CX-60 το οποίο ξεφεύγει από τα καθιερωμένα των SUV σε όλους τους τομείς, ενώ ήδη η εταιρεία έχει παρουσιάσει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο. Με ένα τέτοιο ένδοξο παρελθόν είναι αδύνατο να μην έχεις εξασφαλισμένο ένα λαμπρό μέλλον και στη Mazda επενδύουν πολύ στην πλούσια κληρονομιά ενός αιώνα.

Βίντεο των 100 χρόνων Mazda.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mazda: Η φιλοσοφία «Less is More»
Ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα της Mazda;
Mazda Kodo Design: Το αυτοκίνητο είναι τέχνη