Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mazda: Επενδύει φουλ στα ηλεκτρικά, ετοιμάζει το διάδοχο του RX-8;

Ελλάδα 7:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mazda: Επενδύει φουλ στα ηλεκτρικά, ετοιμάζει το διάδοχο του RX-8;

ΝΕΑ

Mazda: Επενδύει φουλ στα ηλεκτρικά, ετοιμάζει το διάδοχο του RX-8;

ΝΕΑ

Η Mazda παρουσίασε ένα πρωτότυπο μοντέλο με την ονομασία «Vision Study Model» με την γενικότερα σχεδίαση να μας παραπέμπει στα RX-7 και RX-8. Γιατί όχι και σε ένα ηλεκτρικό MX-5.

Advertisement
Advertisement

Η Mazda το πήρε απόφαση. Θα μπει δυνατά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα επενδύσει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 με νέες συνεργασίες που στοχεύουν στα πάντα: από μπαταρίες και κινητήρες μέχρι τσιπ υπολογιστών, σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά στον στίβο της ηλεκτροκίνησης.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την παραγωγή EV στις ΗΠΑ από το 2026-2027, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Akira Marumoto. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, η Mazda θα συνεργαστεί με την Envision AESC Group, μια κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών που έχει επίσης επενδύσεις από τη Nissan. Μία ακόμη συνεργασία αφορά σε ημιαγωγούς με τον ιαπωνικό όμιλο ηλεκτρονικών Rohm για προηγμένα τσιπ.

Ο Marumoto αποκάλυψε τη νέα κατεύθυνση σε ένα αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο σχέδιο και παραδέχτηκε ότι η μικρού μεγέθους αυτοκινητοβιομηχανία προβλέπει μεγαλύτερη ζήτηση EV από ό,τι υπολόγιζε.

Advertisement
Advertisement

Η Mazda αναμένει τώρα ότι τα EV θα αποτελούν από 25% έως 40% των παγκόσμιων πωλήσεών της το 2030. Κάτι πολύ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της Mazda για τα EV. Η κυκλοφορία αυξάνεται από το 2028 με τη μεγάλη ώθηση των ηλεκτρικών μπαταριών.

«Μέχρι το 2030, θα αναλάβουμε μια πλήρη παραγωγικότητα μπαταριών», είπε ο Marumoto, προσθέτοντας ότι η αλλαγή θα περιλαμβάνει λανσαρίσματα EV στην Κίνα και σε άλλες παγκόσμιες αγορές.

Advertisement

Επίσης, η Mazda θα παρουσιάσει ένα νέο υβριδικό σύστημα, είπε ο Marumoto. Και προς το τέλος της δεκαετίας, η Mazda θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να επενδύσει στη δική της παραγωγή μπαταριών.

Κάπου το 2025 η Mazda θα παρουσιάσει ηλεκτρικά με νέα πλατφόρμα. Ωστόσο, ο Marumoto είπε πως το 60-70% των πωλήσεων της μάρκας μέχρι το 2030 θα αφορά σε αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες.

Advertisement

«Δεν εγκαταλείπουμε τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης», είπε ξεκάθαρα ο CEO της Mazda. «Θα πρέπει να ανταποκριθούμε με συνέπεια και με σωστές κινήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mazda CX-60: Προτεραιότητα η θέση οδήγησης
Mazda2 Bio concept: Ένα εργαστήριο σε τροχούς
Mazda σημαίνει αξιοπιστία