Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αφγανιστάν: Πόσα Ford Ranger και Hummer άφησαν οι ΗΠΑ στους Ταλιμπάν; (+video)

Ελλάδα 18:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αφγανιστάν: Πόσα Ford Ranger και Hummer άφησαν οι ΗΠΑ στους Ταλιμπάν; (+video)

ΝΕΑ

Αφγανιστάν: Πόσα Ford Ranger και Hummer άφησαν οι ΗΠΑ στους Ταλιμπάν; (+video)

ΝΕΑ

Όταν τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Αφγανιστάν στα τέλη του περασμένου μήνα δεν πήραν όλο τον εξοπλισμό τους μαζί. Πολλά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Ford Ranger και Humvee έμειναν πίσω.

Advertisement
Advertisement

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να έχει αφήσει σχεδόν 65.000 Ford Rangers και Hummer στο Αφγανιστάν (βέβαια δεν είναι όλα χρηστικά).

Εικόνες και βίντεο, που βλέπουμε σε site ή και τηλεόραση, που δείχνουν κάσες όπλων και πυρομαχικών με χαμογελαστούς μαχητές των Ταλιμπάν δίπλα τους δεν δείχνουν ολόκληρη την αλήθεια.

Μάλιστα κάποιες σκηνές από τις ανταποκρίσεις, τους δείχνουν στις θέσεις οδήγησης οχημάτων και… αεροσκαφών. Αυτές ισχυροποίησαν τα δημοσιεύματα, που ήθελαν τους Ταλιμπάν να έχουν στα χέρια τους εξοπλισμό και αμερικανικά όπλα αξίας 83 εκατομμύριων δολαρίων, πλήρως λειτουργικό και έτοιμο να προκαλέσει χάος.

Advertisement
Advertisement

Όπως είναι φυσικό ξεκίνησαν αντιδράσεις με πρώτη αυτή του Donald Trump, που ζήτησε: «ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ πρέπει να επιστραφούν αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό περιλαμβάνει κάθε δεκάρα του κόστους των 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Η Washington Post διαγράφει αυτόν τον μύθο και όχι μόνο επειδή ο Trump πρόσθεσε μερικά εκατομμύρια για καλό… σκοπό.

Advertisement

Στο δημοσίευμα εξηγούν ότι αυτό το ποσό των 83 εκατομμυρίων δολαρίων που εμφανίζεται σχετίζεται με τις δαπάνες για το Ταμείο Ασφαλείας του Αφγανιστάν από την εισβολή των ΗΠΑ το 2001. Μια έκθεση του 2017 εκτιμά ότι μόνο το 29% αυτών των χρημάτων πήγε σε εξοπλισμό και μεταφορές.

Αφήνοντας αυτά τα στοιχεία στην άκρη, από την έκθεση προκύπτει ότι από χρήματα φορολογούμενων στις ΗΠΑ αγόρασαν 76.000 οχήματα για χρήση στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων 43.000 φορτηγών Ford Ranger , 22.000 Humvees και 900 MRAP (ανθεκτικά σε νάρκες οχήματα) μεταξύ 2005 και 2016.

Advertisement

Ο ίδιος αριθμός Rangers Ford πωλήθηκε στην αμερικανική αγορά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019. Περίπου το 70% του συνολικού εξοπλισμού, που παραγγέλθηκε πήγε στον αφγανικό στρατό, ενώ το υπόλοιπο δόθηκε στην Πολιτειακή Αστυνομία.

Δεν ξέρουμε τι συνέβη σε όλα αυτά τα Rangers. Ορισμένα από τα οχήματα του αμερικανικού στρατού παραδόθηκαν πρόσφατα στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν. Βέβαια όπως και ο περισσότερος εξοπλισμός που παραγγέλθηκε τις πρώτες μέρες της στρατιωτικής εκστρατείας, μπορεί να είναι σε αχρηστία απλά λόγω της ηλικίας του.

Advertisement

Γνωρίζουμε, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν είναι τόσο αφελή για να αφήσουν, πίσω σημαντικά όπλα, που απλά είναι έτοιμα προς χρήση. Η Washington Post επικαλείται τον στρατηγό Kenneth F. McKenzie Jr., επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ότι πριν από την αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για τελευταία φορά ο στρατός απενεργοποίησε οριστικά 70 MRAP, 27 Humvees και 73 αεροσκάφη.

«Αυτά τα αεροσκάφη δεν θα πετάξουν ποτέ ξανά», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορέσει να τα χειριστεί κανείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το ηλεκτρικό GMC Hummer γίνεται και στρατιωτικό
Ένα Ford Ranger Raptor ενάντια στην ομοφοβία
Ένα ειδικών αποστολών Ford Ranger