Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κινεζική απειλή για το φορτηγό της Tesla

Ελλάδα 1:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κινεζική απειλή για το φορτηγό της Tesla

ΝΕΑ

Κινεζική απειλή για το φορτηγό της Tesla

ΝΕΑ

Η θυγατρική της Geely στο πεδίο των εμπορευματικών μεταφορών, Farizon Auto, παρουσίασε έναν υπερσύγχρονο τράκτορα με έξυπνες τεχνολογίες κίνησης και ανέσεις που παραπέμπουν… σε σπίτι.

Advertisement
Advertisement

Ο κινεζικός όμιλος Geely δεν έχει βάλει… στο μάτι αποκλειστικά τα αυτοκίνητα της Tesla… αλλά και το φορτηγό της, Semi, που είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2017, αλλά δεν έχει περάσει ακόμα στο στάδιο της παραγωγής.

Η Geely πετάει το γάντι στον αμερικανικό κολοσσό, μέσω της εταιρείας θυγατρικής εταιρείας Farizon Auto, η οποία παρουσίασε το Homtruck, έναν τράκτορα που αναμένεται να λανσαριστεί στις αρχές του 2024.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, για την εξέλιξη του Homtruck έχει ακολουθηθεί μια ολιστική προσέγγιση, εστιάζοντας στο τρίπτυχο «αποδοτικότητα, ασφάλεια και σύγχρονες τεχνολογίες».

Advertisement
Advertisement

Ραχοκοκαλιά του τράκτορα είναι μια αρθρωτή πλατφόρμα που επιτρέπει την τοποθέτηση διαφόρων συστημάτων κίνησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση (ΒΕV) με δυνατότητα ανταλλαγής της μπαταρίας του (αντί φόρτισης).

Παράλληλα, στη διάθεση των ενδιαφερόμενων θα υπάρχει και υβριδική έκδοση που θα χρησιμοποιεί μεθανόλη. Την τριάδα των εκδόσεων θα ολοκληρώνει και μία ακόμα τεχνολογία συστήματος πρόωσης με range extender.

Advertisement

Το Homtruck θα μπορεί να συνδέεται στο δίκτυο των logistics, για τη συνεχή ενημέρωση των οδηγών σχετικά με τις παραδόσεις, αλλά και τις βέλτιστες διαδρομές, ώστε να μειωθεί το κόστος κίνησης.

Στο τελευταίο θα συνδράμουν αισθητήρες που θα αναλύουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα για την κυκλοφορία στους δρόμους, όπως και ένα προηγμένο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας, με φόντο την εξοικονόμησή της.

Advertisement

Η χωροταξική διαρρύθμιση της καμπίνας στάθηκε η αφορμή για την ονοματοδοσία του μοντέλου (Homtruck), μιας και η Farizon Auto ήθελε να «παντρέψει» το cockpit ενός φορτηγού με τις ανέσεις που σχετίζονται με τη σπιτική θαλπωρή.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ενσωματωθεί WC με ντουζιέρα και λεκάνη, ψυγείο, συσκευή για τσάι, κουζίνα, κρεβάτι, ψυγείο και… πλυντήριο.

Έμφαση δόθηκε και στην εργονομία, και ως εκ τούτου όλες οι ψηφιακές οθόνες – συμπεριλαμβανομένων των πλευρικών καμερών –  είναι τοποθετημένες εκεί που θα ήθελε ο οδηγός.

Advertisement

Το Homtruck είναι συμβατό με δίκτυα 5G και τεχνολογία V2G (Vehicle to Grid) η οποία επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας από το δίκτυο ηλεκτροδότησης στον τράκτορα και αντίστροφα.

Παράλληλα, θα ενσωματώνεται τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, θα υπάρχει δυνατότητα over-the-air αναβαθμίσεων, και κάποιες λειτουργίες… κομβόι για τη συνεχή, αμφίδρομη ενημέρωση μεταξύ των φορτηγών ώστε να διατηρείται ασφαλής ταχύτητα και απόσταση, κάτι που θα επιτρέψει τη μείωση του επιχειρησιακού άγχους των οδηγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Porsche 911 με κινητήρα Tesla
VinFast: Οι Βιετναμέζοι έρχονται Ευρώπη και αντιγράφουν την… Tesla
Tesla: Wallbox για όλα τα EV