Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κι όμως, είναι Dodge Charger!

Ελλάδα 2:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κι όμως, είναι Dodge Charger!

ΝΕΑ

Κι όμως, είναι Dodge Charger!

ΝΕΑ

H ηλεκτροκίνηση έχει αλλάξει πολύ τα δεδομένα, όπως είναι γνωστό. Έχει αλλάξει και πολλά. Δεν έχει επηρεάσει μόνο παραδοσιακές εταιρείες και μοντέλα της Ευρώπης, έχει κάνει το ίδιο και στις ΗΠΑ. Όπως το Dodge Charger.

Advertisement
Advertisement

Όντας Αμερικανός, πώς να δεχτείς εύκολα την κατάργηση εμβληματικών αυτοκινήτων; Ιδίως αυτών που έχουν διαμορφώσει την αυτοκινητική κουλτούρα σου, που τα εντάσσεις στο αυτοκινητικό DNA σου.

Είναι δύσκολη συνθήκη η ηλεκτροκίνηση, ιδίως εάν έχει γίνει αιτία να σταματήσουν να υπάρχουν μοντέλα τα οποία (ως Αμερικανός, επαναλαμβάνουμε) τους έχεις προσδώσει μια διαφορετική μυθολογία.

Ένα τέτοιο είναι το Dodge Charger, αυτό που από παιδί το θεωρούσες το αυτοκίνητο που θα ήθελες να αποκτήσεις μετά την αποφοίτησή σου από το «High school». Αυτό που, ως ενήλικας, θέλεις να πάρεις να του βάλεις έναν «Hemi μεγάλου μπλοκ» και να ζήσεις στον δρόμο της… παρανομίας.

Advertisement
Advertisement

Αν δεν είσαι Αμερικανός και είσαι Ευρωπαίος (πόσο μάλλον Έλληνας), τότε το Dodge Charger δεν σου λέει και πολλά. Εκτός εάν μικρός έβλεπες τηλεόραση και πλέον (ηλικιακά) είσαι είτε προς το τέλος των δεύτερων «άντα» είτε στα πρώτα «ήντα». Τότε, ως παιδί, ίσως ανυπομονούσες και έβλεπες μανιωδώς τους «Ντιούκς»Dukes of Hazzard»).

Εάν το έκανες, τότε μάλλον θες κι εσύ ένα Charger -εξακολουθείς να το επιθυμείς ακόμα και σε αυτή την ηλικία. Κατά προτίμηση σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, με τη σημαία του αμερικανικού νότου στην οροφή και την ονομασία του: «General Lee».

Advertisement

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς η Dodge σταμάτησε η παραγωγή του Charger έπειτα από 57 χρόνια. Το μοντέλο παρουσιάστηκε για το 1966 και ήταν η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας να δημιουργήσει ένα όχημα με καλύτερες επιδόσεις και να ενταχθεί στην κατηγορία των λεγόμενων «muscle cars».

Advertisement

Ωστόσο, δεν θα πάψει να υπάρχει. Τα στελέχη της Dodge, η οποία ανήκει στον Όμιλο Stellantis, αποφάσισαν να συνεχίσουν να το κατασκευάζουν αλλά με διαφορετική τεχνολογική φιλοσοφία. Πλέον, δεν θα το κινούν μόρια βενζολίου αλλά ηλεκτρόνια.

Η αμερικανική εταιρεία είχε προετοιμάσει το έδαφος (και την ψυχολογία των Αμερικανών) σχετικά. Η νέα γενιά τού Charger (όνομα και πράγμα, πλέον!) θα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητη!

Advertisement

Μάλιστα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2023 δημοσίευσε μια φωτογραφία (αυτή επάνω) με ευχές στην οποία εικονιζόταν και ένα όχημα. Δεν ήταν άλλο από το αμιγώς ηλεκτρικό Charger, σε μια πρωτόλεια μορφή του.

Πρόσφατα, διέρρευσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες φωτογραφίες από τα πρωτότυπα με τα οποία γίνονται οι δοκιμές εξέλιξης, Σε αυτές μπορούμε να δούμε κάποια στοιχεία του αμαξώματός του καινούργιου Charger, όπως τα εμπρός φώτα του, τη γενικότερη σχεδίαση του αμαξώματός του (που προσπαθεί να μιμηθεί αυτό του απερχόμενου μοντέλου) και ότι θα είναι δίθυρο, τιμώντας την παράδοση.

Επίσης, φαίνεται το εμπορικό έμβλημα «Fratzog» το οποίο είναι φωτιζόμενο. Αυτό το χρησιμοποιούσε η εταιρεία στα μοντέλα της από το 1962 ως το 1976 και εγκαταλείφθηκε πλήρως το 1982 όταν ο Λι Ιακόκα, Πρόεδρος του Ομίλου Chrysler, αποφάσισε να υιοθετήσει το έμβλημα του αστεριού με τις πέντε ακτίνες σε όλα μοντέλα των εταιρειών που ανήκαν σε αυτόν, μεταξύ των οποίων και η Dodge.

Μετά τη διαρροή των συγκεκριμένων φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα στελέχη της εταιρείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή να δώσουν περισσότερα στοιχεία.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το αμιγώς ηλεκτρικό Charger θα παρουσιαστεί προς το τέλος του 2024. Θα βασίζεται σε μια καινούργια πλατφόρμα αρχιτεκτονικής 800 Volt (αυτή που πρωτοείδαμε στο πρωτότυπο Banshee) και θα διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδύσεις αναφορικά με τη μέγιστη ισχύ του.

Μάλιστα, η κορυφαία εξ αυτών πιθανόν να έχει και το σύστημα παραγωγής ήχου θερμικού κινητήρα το οποίο έχει ένταση έως 126 dB, σε μια προσπάθεια να ταυτιστεί με το παρελθόν τού μοντέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο απίστευτος λόγος που κλέβουν τα γρήγορα Dodge στις ΗΠΑ
Το εντυπωσιακό Dodge Charger του 1968 με τους 1.000 ίππους (+video)
Οδηγούμε το Dodge Challenger στην Αμερική