Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Είναι η CUPRA η πιο hot μάρκα της Ευρώπης;

Ελλάδα 19:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Είναι η CUPRA η πιο hot μάρκα της Ευρώπης;

ΝΕΑ

Είναι η CUPRA η πιο hot μάρκα της Ευρώπης;

ΝΕΑ

Αποστολή στη Βαρκελώνη. Η CUPRA απογαλακτίζεται από την SEAT, αποκτά τη δική της υπόσταση και ένα ακατανίκητο σχεδιαστικό σεξ απήλ, και διεκδικεί πλέον τη θέση του «next big thing» της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Advertisement
Advertisement

«Nέες εποχές, νέοι ήρωες». Αυτό το κεντρικό σύνθημα στην εντυπωσιακή εκδήλωση της CUPRA στην Βαρκελώνη είναι ίσως ότι πιο ταιριαστό θα μπορούσε να ειπωθεί για την ισπανική εταιρία.

Σε μια εποχή κρίσεων, ανασφάλειας και γενικής αναδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίες, χρειάζονται κάποιοι νέοι «ήρωες» για να δώσουν το στίγμα της εποχής και να φέρουν έναν φρέσκο αέρα αισιοδοξίας. Και αυτόν τον ρόλο δείχνει έτοιμοι να αναλάβει να τον παίξει η CUPRA.

Mια CUPRA που ξεκίνησε δειλά πριν τέσσερα μόλις χρόνια, σαν «μια τρελή ιδέα» όπως λέει ο CEO της Wayne Griffiths και με όλες τις προβλέψεις εναντίον της. Πολύ δε περισσότερο αν υπολογίσουμε ότι το πρότζεκτ το συνόδεψαν από τα γεννοφάσκια του η μία κρίση μετά την άλλη.

Advertisement
Advertisement

Και όμως, η CUPRA όχι μόνο πήρε το ρίσκο, αλλά στάθηκε γερά στα πόδια της. Και πλέον στο 2022 καταφέρνει να αποτελεί ότι πιο hot έχει να παρουσιάσει το γκρουπ Volkswagen αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μετά τα πρώτα δειλά και μάλλον μπερδεμένα βήματα με τα σπορ μοντέλα της SEAT, η CUPRA απέκτησε με γοργούς ρυθμούς την δική της ταυτότητα, επενδύοντας σε νέους ανθρώπους και φρέσκιες ιδέες που βγάζουν μία απίστευτη εταιρική «υγεία» και ένα διαβολεμένο σχεδιαστικό κέφι.

Advertisement

Δείγματα γραφής λίγα προς το παρόν αλλά εξαιρετικά. Με το best seller Formentor να είναι το πρώτο αυτόνομο βήμα απεξάρτησης από τη «μαμά» SEAT (εξαιρετικό είτε με τους 150 είτε με τους 390 ίππους του τρελαμένου πεντακύλινδρου της Audi) και το πιο πρόσφατο Born να δείχνει τον δρόμο για το πως ένα καθημερινό ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να έχει την σπορ σπίθα που πάντα χαρακτήριζε την μάρκα.

Advertisement

Φυσικό επακόλουθό όλης αυτή της πορείας είναι να ευημερούν τα νούμερα των πωλήσεων και των κερδών. Τα έσοδα διπλασιάζονται κάθε χρονιά, η πρόβλεψη για ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 500.000 μονάδων δεν είναι πια πολύ μακριά, ενώ η μάρκα ανοίγει τα φτερά της σε αγορές εκτός Ευρώπης, από το Ισραήλ και το Μεξικό έως την Αυστραλία.

Όλα αυτά φέρνουν την CUPRA σε μία αναβαθμισμένη θέση μέσα στον όμιλο Volkswagen, διεκδικώντας πλέον την θέση του αγαπημένου -και ολίγον άτακτου, με την καλή έννοια- παιδιού του ομίλου. Κάτι που έγινε φανερό σε κάθε στιγμή της εντυπωσιακής σε μέγεθος εκδήλωσης στην Βαρκελώνη.

Για την ακρίβεια εκεί που ξεκίνησαν όλα, στην πίστα του Τεραμάρ, όπου τα στελέχη της CUPRA αποκάλυψαν σε όλο τον παγκόσμιο Τύπο τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον.

Advertisement

Ένα μέλλον που από τώρα έχει ξεκαθαριστεί ότι θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό από το 2030, και με τρία εξηλεκτρισμένα μοντέλα μέχρι το 2025: το SUV Τerramar που μάλλον θα είναι το τελευταίο νέο μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης και τα δύο νέα αμιγώς ηλεκτρικά, το μεγάλο SUV Tavascan και η αλα CUPRA εκδοχή του μικρού ηλεκτρικού του ομίλου, το UrbanRebel.

To CUPRA Terramar το οποίο θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Audi στην Ουγγαρία θα είναι ένα SUV στα 4,50 πάνω κάτω μέτρα, με συμβατικά αλλά και plug-in υβριδικά συστήματα πρόωσης με αυτονομία που θα αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα. Σχεδιαστικά διατηρεί το γνώριμο σπορ μοτίβο της μάρκας, και αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο 2024.

Cupra Terramar

Το Tavascan θα είναι το μεγάλο ηλεκτρικό SUV της εταιρίας, στα πρότυπα του ID.4 της VW. Και εδώ όμως, όπως και στο Born οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της CUPRA έχουν το ελεύθερο να δημιουργήσουν αυτοκίνητα με περισσότερη σχεδιαστική ένταση αλλά και ένα πιο ξεκάθαρο σπορτίφ χαρακτήρα στα οδηγικά τους χαρακτηριστικά. Και αυτό το μοντέλο αναμένεται να εμφανιστεί μέσα στο 2024.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα όσα αποκαλύφθηκαν στην εκδήλωση της Βαρκελώνης (πήραμε μία κλεφτή ματιά από τα νέα Leon και Formentor) είναι χωρίς αμφιβολία το UrbanRebel.

To πρώτο μικρό ηλεκτρικό της CUPRA το οποίο θα αποτελέσει ίσως το πιο σημαντικό μοντέλο για την αναβάθμιση της εταιρίας και την οριστική καταξίωσή της ώς την μάρκα με την πιο ελκυστική ηλεκτρική γκάμα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Eνδεικτικό της σημασίας που δίνει το γκρουπ Volkswagen στην CUPRA είναι το γεγονός ότι το UrbanRebel είναι το πρώτο από τα τρία μοντέλα που θα βασιστούν στη νέα ηλεκτρική πλατφόρμα MEB Small.

Όμως για άλλη μια φορά, η σχεδιαστική αλλά και η γενικότερη τεχνολογική προσέγγιση έχει έναν σαφώς πιο συναισθηματικό χαρακτήρα, με έμφαση σε ένα ανεβασμένο σχεδιαστικό volume αλλά και έναν πιο έντονο οδηγικό δυναμισμό.

Με μήκος 4,03 μέτρων είναι το χαρακτηριστικό αυτοκίνητο πόλης, το οποίο θα εκμεταλλεύεται στο έπακρο το ηλεκτρικό του υπόβαθρο. Τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα μιλούν για κινητήρα 226 ίππων, κίνηση εμπρός, 0-100 χλμ/ώρα σε 6,9 δευτερόλεπτα και αυτονομία που θα φθάνει στα 440 χιλιόμετρα.

Η σχεδίαση του αμαξώματος είναι ότι πιο ενδιαφέρον και σπορτίφ υπάρχει αυτή την στιγμή στην αγορά των ηλεκτρικών -και όχι μόνο- με ένα έντονα αθλητικό σχήμα, με μυώδεις γραμμές και μία συγκρατημένη φουτουριστική διάθεση. Η τελευταία γίνεται ακόμα πιο έντονη στο πολύ μοντέρνο σαλόνι, το οποίο θα αποτελέσει σίγουρα σημείο καμπής και μέτρο σύγκρισης για τα μοντέλα της κατηγορίας του.

Από την πρώτη άμεση επαφή με το αυτοκίνητο προκαλούν ιδιαίτερα θετική εντύπωση τα εξαιρετικής ποιότητας και εμφάνισης υλικά, πολλά εκ των οποίων είναι από ανακυκλωμένα πλαστικά, ενώ στην υφή τους θυμίζουν trendy νεανικά μοτίβα, όπως για παράδειγμα τα υφάσματα από πολύ μοδάτα σνίκερς.

Εντυπωσιακό είναι και το layout του ταμπλό, με τον οδηγό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, και τον πίνακα οργάνων, με μία κεντρική οθόνη και δύο μικρότερες εκατέρωθεν, στις οποίες προβάλλονται στοιχεία από την λειτουργία του οχήματος.

Το UrbanRebel θα είναι έτοιμο να μπει στην παραγωγή το 2025, όντας το αυτοκίνητο που θα ανοίξει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο για την CUPRA αλλά και για το σύνολο των μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Μέχρι τότε η CUPRA θα συνεχίσει να δουλεύει σε νέα πρότζεκτ, βγάζοντας ένα απίστευτο βιομηχανικό σφρίγος σε ότι κάνει και έχοντας ως υπέρ της το γεγονός ότι ξεκίνησε από λευκό χαρτί (σε κάποιους, και όχι άδικα, δημιουργεί συνειρμούς και χαρακτηρισμούς του τύπου ευρωπαϊκή Tesla).

Aυτή η CUPRA, απόλυτα δημιουργική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, δείχνει ξεκάθαρα ότι μπορεί να γίνει το next big thing όχι μόνο του γκρουπ VW αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η ηλεκτροκίνηση της ταιριάζει γάντι και αναδεικνύει ένα νέο τεχνολογικό δυναμισμό χωρίς να διακυβεύονται στο ελάχιστο οι σπορ παρακαταθήκες του παρελθόντος.

Νέοι καιροί, νέοι ήρωες. Τίποτα πιο ταιριαστό για μία CUPRA που ξεκίνησε ως «τρελή ιδέα» και φθάνει μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια ετοιμάζεται να γίνει η πιο hot μάρκα της Ευρώπης για τα χρόνια που έρχονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στην Ελλάδα το συλλεκτικό CUPRA Formentor VZ5 των 390 ίππων (+video)
CUPRA Urban Rebel: Συναρπαστικό city car με εκρηκτικές επιδόσεις
Η CUPRA ετοιμάζει ένα νέο, εξηλεκτρισμένο C SUV