Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Είναι οι μπαταρίες ιόντων-νατρίου η λύση για πιο φτηνά ηλεκτρικά; (+video)

Ελλάδα 0:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Είναι οι μπαταρίες ιόντων-νατρίου η λύση για πιο φτηνά ηλεκτρικά; (+video)

ΝΕΑ

Είναι οι μπαταρίες ιόντων-νατρίου η λύση για πιο φτηνά ηλεκτρικά; (+video)

ΝΕΑ

Η ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των μπαταριών δείχνει αποφασισμένη να φέρει την επανάσταση στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, μέσω μιας νέας γενιάς μπαταριών που θα φέρει ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, αλλά και σημαντικά πλεονεκτήματα.

Advertisement
Advertisement

Τα λιμνάζοντα νερά της αυτοκίνησης είχε ταράξει το περασμένο καλοκαίρι η κινεζική εταιρεία-κολοσσός στον τομέα της εξέλιξης μπαταριών, CATL, με την οποία συνεργάζονται κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των BMW και Mercedes.

H Contemporary Amperex Technology Ltd -όπως είναι η πλήρης ονομασία της- είχε παρουσιάσει την πρώτη γενιά μπαταριών ιόντων νατρίου, θέτοντας ως στόχο την κατασκευή τους σε ευρεία κλίμακα μέσα στο 2023.

Γιατί είναι οι ξεχωριστές οι μπαταρίες ιόντων νατρίου;

Advertisement
Advertisement

Δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης δημοτικότητας των ηλεκτρικών οχημάτων, η ζήτηση για τις πρώτες ύλες των δημοφιλέστερων μπαταριών ιόντων λιθίου -όπως το κοβάλτιο, το νικέλιο και το μαγνήσιο- αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς, κάτι που συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές τους.

Κάτι, τέτοιο, ωστόσο, υπονομεύει τις επίμονες προσπάθειες των κατασκευαστών να μειώσουν το κόστος παραγωγής των μπαταριών, οι οποίες αποτελούν το ακριβότερο εξάρτημα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο ιδρυτής της CATL, Zeng Yuqun

Η CATL, λοιπόν, προτείνει ένα άλλο είδος μπαταρίας με διαφορετικά συστατικά και άλλη χημική σύσταση. Αυτές είναι οι ιόντων νατρίου, που όπως είναι κατανοητό, χρησιμοποιούν ως βασικό συστατικό το νάτριο. Το τελευταίο είναι το έκτο πιο άφθονο χημικό στοιχείο της Γης, μιας και απαντάται –μεταξύ άλλων- στο θαλασσινό νερό (NaCI) και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Advertisement

Όπως είχε γνωστοποιήσει η εδρεύουσα στην κινεζική πόλη Ningde εταιρεία, ένα από τα μεγαλύτερα ατού του εν λόγω τύπου συσσωρευτών είναι ότι μπορούν να φορτίσουν από το 0 στο 80% της χωρητικότητάς τους σε μόλις 15 λεπτά (σε θερμοκρασία δωματίου).

Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι κυψέλες ιόντων λιθίου διατηρούν τη χωρητικότητά τους σε επίπεδα άνω του 90%, σε περιβάλλοντα χαμηλών θερμοκρασιών, που φτάνουν ακόμη και τους -20°C.

Advertisement

Στη λίστα με τα πλεονεκτήματα πρέπει να προστεθεί και η εξαιρετική θερμική σταθερότητα των μπαταριών, κάτι που σημαίνει ότι δεν ζεσταίνεται εύκολα κατά τη διάρκεια της φόρτισης, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες θερμικής έκρηξης. Ακόμα, αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτούνται ακριβά συστήματα ψύξης, γεγονός που συνδράμει στην περαιτέρω μείωση της τιμής.

Στον αντίποδα, οι μπαταρίες ιόντων νατρίου έχουν και κάποια μειονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής τους πυκνότητας στα 160 Wh/kg, μιας και υπάρχουν μπαταρίες των 270 Wh/kg.

Advertisement

Κατά την παρουσίαση, όμως, των μπαταριών, η CATL είχε θέσει ως στόχο την αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας στα 200 Wh/kg. Όπως και έγινε.

Σύμφωνα με τα κινεζικά ειδησεογραφικά Μέσα Car News China και Yiche, στις 13 Ιανουαρίου, ο κινεζικός γίγαντας κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μπαταρίες ιόντων νατρίου-μετάλλου χωρίς άνοδο που επιτρέπουν την αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας κατά 25%, στα 200 Wh/kg, «ισοφαρίζοντας» το  βιομηχανικό πρότυπο για τις μπαταρίες φωσφορικού λιθίου.

Η CATL, λοιπόν, παρέχει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόταση για τις μπαταρίες του μέλλοντος, συνεισφέροντας στη μάχη για τη μείωση των τιμών των ηλεκτρικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καινοτόμος σταθμός φόρτισης από μπαταρίες… δεύτερης ζωής
H Ηyundai και η Kia μελετούν μπαταρίες για +50% αυτονομία
Toyota: Νέες μπαταρίες και πλατφόρμα… Made in Europe