Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι τεράστιες μάσκες δεν είναι προνόμιο μόνο των BMW

Ελλάδα 0:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι τεράστιες μάσκες δεν είναι προνόμιο μόνο των BMW

ΝΕΑ

Οι τεράστιες μάσκες δεν είναι προνόμιο μόνο των BMW

ΝΕΑ

Η Toyota είναι η τελευταία εταιρεία που ακολουθεί τη μόδα των πελώριων μασκών, επιδοκιμάζοντας την αμφιλεγόμενη στιλιστική πρωτοβουλία των Βαυαυρών.

Advertisement
Advertisement

Διχασμό έχει προκαλέσει στους φίλους της αυτοκίνησης η σχεδιαστική πρωτοβουλία της BMW να καταστήσει σε σήμα-κατατεθέν των μοντέλων της την πελώρια μάσκα kidney-grille.

Ο επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού της βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Domagoj Dukec, είχε σπεύσει να υπεραμυνθεί της συγκεκριμένης σχεδιαστικής στρατηγικής, λέγοντας πως δεν τον ενδιαφέρει η κοινή γνώμη, αλλά αυτή των πελατών της, οι οποίοι –όπως δείχνουν οι πωλήσεις-  λατρεύουν τη μάσκα.

Η δημοτικότητα του εν λόγω εξαρτήματος, όμως, δεν αφορά αποκλειστικά τους φίλους της BMW, αλλά και μια σειρά κατασκευαστών, οι οποίοι δεν διστάζουν να τη μιμηθούν.

Advertisement
Advertisement

Ανάμεσα σε αυτούς φαίνεται πως βρίσκεται και η Toyota, η πρόσφατη στιλιστική επιλογή της οποίας φαίνεται πως θα… συζητηθεί.

Ειδικότερα, η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε τη νέα γενιά των Noah και Voxy, ενός ντουέτου βαν που σταδιοδρομούν εμπορικά κυρίως στην Ασία. Και όπως δείχνει η ιστορία, δεν διστάζουν να ενσωματώσουν στο μπροστινό τους μέρος τεράστιες μάσκες, που μόνο απαρατήρητες δεν γίνεται να περάσουν.

Advertisement

Όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν τα δύο αδελφικά μοντέλα είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, ντυμένα με μια εκκεντρική –για τα δεδομένα- της εποχής μάσκα. Το μεγάλο… στιλιστικό μπαμ, όμως, έγινε το 2014, με την παρουσίαση της τρίτης γενιάς των δύο βαν, για να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις πριν από λίγες μέρες, όταν παρουσιάστηκε η τελευταία γενιά.

Advertisement

Η ψύξη του κινητήρα του νέου Noah, γίνεται μέσω τριών τεράστιων οριζόντινων χρωμιωμένων ράβδων, που στα μάτια μας μοιάζουν ως μια αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας.

Εξίσου ρηξικέλευθη είναι και η μάσκα του Voxy (σπορ εκδοχή του Noah), η οποία εμπερικλείει πιο λεπτές οριζόντιες γρίλιες, που ενώνονται με επιβλητικούς αεραγωγούς σε κυψελοειδές μοτίβο.

Advertisement

Διαφορές διακρίνονται και στα φώτα, δεδομένου ότι στο Noah αυτά μοιάζουν να αποτελούν συνέχεια της μάσκας, την ίδια ώρα που στο Voxy είναι αυτονομημένα και ψηλότερα τοποθετημένα.

Κατά τα άλλα, το εξωτερικό design αμφότερων των μοντέλων μοιάζει συγκρατημένο, με τους επιβάτες να απολαμβάνουν απροβλημάτιστη θέαση του περιβάλλοντος χώρου, χάρη στα μεγάλα παράθυρα και τις λεπτές κολώνες.

Τα δύο minivans προσφέρονται είτε σε 7θεση είτε σε 8θέσια διαμόρφωση καθισμάτων, με πιο… ευνοημένους τους επιβάτες της μεσαίας σειράς, μιας και κάθονται σε ξεχωριστά καθίσματα, με υποπόδια και πτυσσόμενα τραπεζάκια.

Σε τεχνικό επίπεδο, βασίζονται στην πλατφόρμα  TNGA-C, και κινούνται είτε από το τυπικό υβριδικο σύστημα της μάρκας με έναν 1.800αρη βενζινοκινητήρα των 140 ίππων, είτε με έναν καθαρόαιμο βενζινοκινητήρα 2.000 κ.εκ. των 170 ίππων. Η κίνηση φτάνει στους μπροστινούς τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου CVT, με την τετρακίνηση να είναι προαιρετική.

Φυσικά η Toyota δεν είναι η μοναδική που λέει «ναι» στις μεγάλες μάσκες. Πριν λίγο καιρό συστηθήκαμε με το πολυτελές κινεζικό sedan Hongqi H9, το μπροστινό μέρος του οποίου κάνει τη μάσκα της BMW να μοιάζει με… μινιατούρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η BMW δεν τελείωσε ακόμα με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης
H καινούργια BMW M5 θα είναι plug-in υβριδική
Μία BMW που… αλλάζει χρώματα