Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Η Rivian αύξησε τις τιμές 20% και ο Musk την χλευάζει!

Ελλάδα 21:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Rivian αύξησε τις τιμές 20% και ο Musk την χλευάζει!

Mobility

Η Rivian αύξησε τις τιμές 20% και ο Musk την χλευάζει!

Mobility

Έως και 15.000 δολάρια επιπλέον καλούνται να καταβάλουν όσοι έχουν κάνει προπαραγγελίες οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Η αμερικανική start-up ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αύξησε τις τιμές πώλησης των οχημάτων της κατά περίπου 20% λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και του υψηλότερου κόστους εξαρτημάτων, εξοργίζοντας ορισμένους πελάτες.

Η αύξηση της τιμής προκάλεσε όμως επίσης καυστικά σχόλια από τον Elon Musk, διευθύνοντα σύμβουλο της ανταγωνιστικής Tesla , ο οποίος έγραψε στα social media ότι: «Το αρνητικό ακαθάριστο περιθώριο κέρδους της Rivian θα είναι εκπληκτικό» και ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» για άλλες εταιρείες να κάνουν προσιτό ηλεκτρικό pickup φορτηγό.

Advertisement
Advertisement

Η Rivian, στην οποία η Amazon.com κατέχει μερίδιο 20%, ανακοίνωσε ότι η τιμή εκκίνησης των ηλεκτρικών φορτηγών της R1T αυξήθηκε κατά περίπου 17% και των σπορ οχημάτων της R1S κατά περίπου 20%. Επίσης επισήμανε ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επηρεάσουν τους περισσότερους από τους πελάτες που έχουν ήδη κάνει προπαραγγελίες για τα οχήματα.

«Λοιπόν, είναι μια θλιβερή μέρα για μένα. Ακύρωσα την παραγγελία της Rivian. Τόσο απογοητευμένος. Η αύξηση της τιμής κατά 15.000 δολάρια ήταν αστρονομική και άδικη για τους κατόχους προπαραγγελιών και τους πρώτους υποστηρικτές. Δεν πληρώνω πάνω από 94.000 δολάρια για ένα φορτηγό μεσαίου μεγέθους», ανέφερε ο πρώην πελάτης εταιρείας σε ανάρτησή του στα social media.

Η Tesla και οι παλαιοί κατασκευαστές αυτοκινήτων αύξησαν επίσης τις τιμές των οχημάτων στις ΗΠΑ για να αντισταθμίσουν το υψηλό κόστος που σχετίζεται με τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι έμποροι συχνά αυξάνουν τις τιμές λόγω της έλλειψης των οχημάτων.

Advertisement

«Όπως οι περισσότεροι κατασκευαστές, η Rivian έρχεται αντιμέτωπη με πληθωριστικές πιέσεις, αυξανόμενο κόστος εξαρτημάτων και πρωτοφανείς ελλείψεις και καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα για ανταλλακτικά (συμπεριλαμβανομένων των τσιπ ημιαγωγών)», δήλωσε ο Jiten Behl, Chief Development Officer της Rivian.

Η startup με έδρα την Καλιφόρνια έπεσε κάτω από τον στόχο παραγωγής της πέρυσι λόγω περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Advertisement

Ο Rivian είπε ότι το κόστος ορισμένων επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων και των τροχών και των αναβαθμίσεων, όπως και οι ενισχύσεις κάτω από το αμάξωμα, έχουν επίσης αυξηθεί.

Η βασική τιμή του Rivian R1T αυξάνεται σε περίπου 79.500 δολάρια από 67.500 δολάρια, ενώ το R1S ξεκινά από 84.500 δολάρια, από 70.000 δολάρια.

Advertisement

Αν είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Tesla τότε είναι σχεδόν αδύνατο για άλλους!

Η Rivian είπε ότι θα παρουσιάσει ένα μοντέλο R1T με μπαταρία χαμηλότερης εμβέλειας και διπλούς κινητήρες το 2024, με την αρχική τιμή των 67.500 δολαρίων.

Ο Musk, ο οποίος δημοσίευσε τα σχόλιά του ως απάντηση σε μια ιστορία για την αύξηση της τιμής της Rivian, ρωτήθηκε για την τιμολόγηση του επερχόμενου ηλεκτρικού φορτηγού της Tesla, του Cybertruck.

«Η πρωταρχική μας πρόκληση είναι η οικονομική προσιτότητα. Η δημιουργία ενός ακριβού φορτηγού είναι σχετικά εύκολη. Εάν είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνει για την Tesla, παρά τις πολύ μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και την καλύτερη τεχνολογία, τότε είναι σχεδόν αδύνατο για άλλους“, είπε το αφεντικό της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Musk τόνισε επίσης ότι η Tesla καθυστερεί την κυκλοφορία του Cybertruck για το επόμενο έτος, δίνοντας προτεραιότητα στην παραγωγή των υπαρχόντων μοντέλων της λόγω περιορισμών στα ανταλλακτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Rivian: Αυτονομία με 480 ευρώ το μήνα
Η Rivian θέλει να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία των EVs
Δείτε πόση εφορία θα πληρώσει ο Elon Musk…