Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Porsche γιορτάζει 75 συναρπαστικά χρόνια sport αυτοκινήτων

Ελλάδα 19:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Porsche γιορτάζει 75 συναρπαστικά χρόνια sport αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Η Porsche γιορτάζει 75 συναρπαστικά χρόνια sport αυτοκινήτων

ΝΕΑ

H γερμανική εταιρεία έχει προγραμματίσει για το ιωβηλαίο της με μια σειρά εκδηλώσεων, εκθέσεων και ενεργειών σε όλον τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.Το καλοκαίρι του 2023 συμπληρώνονται 75 χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε η Porsche No. 1 Roadster, το πρώτο σπορ αυτοκίνητο των μοντέρνων καιρών και το πρώτο αυτοκίνητο που έφερε το όνομα Porsche.

Advertisement
Advertisement

Από την αρχή, ο κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων Porsche χρησιμοποίησε το μηχανοκίνητο αθλητισμό ως πλατφόρμα για τη δοκιμή νέων οχημάτων. Έτσι, στις 11 Ιουλίου 1948, η Porsche 356/1 roadster πραγματοποίησε έναν γρήγορο γύρο επίδειξης στο αγώνα δρόμου της πόλης του Ίνσμπρουκ με τον Herbert Kaes πίσω από το τιμόνι.

Η Porsche γιορτάζει φέτος, θυμάται την κληρονομιά της και ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό της, μέσα από μια σειρά ειδικών ενεργειών και εκδηλώσεων σε όλον τον κόσμο, ενώ μοιράζεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό από αυτήν την υπέροχη πορεία.

Advertisement
Advertisement

Στον παγκόσμιο εορτασμό των 75 χρόνων συμμετέχει και η Ελλάδα, με μια σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν:

  • Ένα gala dinner αποκλειστικά για γυναίκες με αφορμή τα 60 χρόνια της Porsche Carrera 911 (1963 – 2023), όπου η Porsche θα τιμήσει τις ηγέτιδες από διάφορους τομείς της ζωής και πρόσωπα που καταρρίπτουν τα εμπόδια προσφέροντας έμπνευση σε όλες τις γυναίκες.
  • Ένα Classic Road Tour, η εντυπωσιακή έναρξη του οποίου θα γίνει στο ΟΑΚΑ το πρωί της 6ης Μαΐου και θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί η κληρονομιά της Porsche.
  • Το περίφημο «Festival of Dreams» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτό στο κοινό, με μια σειρά εορταστικών, διασκεδαστικών και καλλιτεχνικών events.

Οι ενέργειες θα συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Advertisement

Μια ιστορία επιτυχίας γεμάτη όνειρα και προκλήσεις
Η ανάγκη πραγματοποίησης ενός ονείρου σηματοδότησε την αρχή της ιστορίας επιτυχίας της Porsche. Ο Ferry Porsche (1909 – 1998), γιος του ιδρυτή της εταιρείας Ferdinand Porsche (1875 – 1951), είχε μια πολύ ξεκάθαρη ιδέα για το πώς πρέπει να είναι ένα σπορ αυτοκίνητο. Υλοποίησε αυτήν την τολμηρή ιδέα το 1948, κατασκευάζοντας την Porsche 356 «No. 1» roadster που έλαβε γενική άδεια λειτουργίας στις 8 Ιουνίου 1948. Αυτή θεωρείται και ως η ημερομηνία γέννησης της μάρκας.

Ο Ferry Porsche οραματιζόταν τα σύγχρονα σπορ αυτοκίνητα και καθώς το αυτοκίνητο των ονείρων του δεν υπήρχε ακόμα, το ανέπτυξε μαζί με την ομάδα του. Αυτό το επιχειρηματικό πνεύμα είναι που χαρακτηρίζει την  Porsche εδώ και 75 χρόνια.

Advertisement

Άλλωστε, τo σλόγκαν της «Driven by Dreams» («Με οδηγό τα Όνειρα») ορίζει την ουσία του brand και υπονοεί ότι οι οραματιστές αλλάζουν τον κόσμο με τη διορατικότητα και τις εμπνεύσεις  τους. Επιπλέον, σε αυτή την πρόταση αντικατοπτρίζεται η προσέγγιση που υιοθετούν καθημερινά οι άνθρωποι της Porsche, για να εκπληρώνουν τα όνειρα των πελατών τους ανά την υφήλιο, σύμφωνα και με την προτροπή του Ferry Porsche: «Εκείνοι που είναι τόσο τυχεροί ώστε να χτίσουν μια επιχείρηση (που ξεκίνησαν) από ένα όνειρο, οφείλουν στον κόσμο να είναι οι φροντιστές των ονείρων».

Τόλμη, καινοτομία, εξερεύνηση
Η τεχνολογική καινοτομία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του DNA της Porsche από τότε που ο Ferdinand Porsche εξέπληξε τον κόσμο με τα πλήρως ηλεκτρικά – υβριδικά οχήματα στα τέλη του 19ου αιώνα. Η γερμανική μάρκα ενσαρκώνει τη γοητεία, τις ανώτερες επιδόσεις και την πρωτοποριακή σκέψη των ανθρώπων της Porsche για το μέλλον του αυτοκινήτου.

Advertisement

«Βελτιστοποιήστε τη λειτουργία, μειώστε τη φόρμα ως τα βασικά. Ξεπεράστε τα γνωστά για να ανακαλύπτετε συνεχώς νέες και καλύτερες λύσεις». Ο Ferdinand Alexander Porsche (1935 –  2012), ο πρωτότοκος γιος του Ferry Porsche δημιούργησε μοναδικά σχέδια βασισμένα σε αυτές τις αρχές. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο F. A. Porsche ήταν επικεφαλής της ομάδας που έδωσε στην Porsche 911 το διαχρονικό της σχήμα. Πρωτοπαρουσιάστηκε ως 901 το 1963, και ένα χρόνο μετά εξελίχθηκε ως η εμβληματική Porsche 911 που προκαλεί συγκίνηση από όπου και αν περνάει. Για την Porsche και τους ανθρώπους της η τόλμη ήταν πάντοτε τρόπος ζωής. Οι ιδέες οδηγούν, ο ανταγωνισμός επιταχύνει την υλοποίησή τους και η επιτυχία είναι ο προορισμός

Το 1972 ο Ferdinand Alexander Porsche ίδρυσε την Porsche Design μαζί με τον αδερφό του Hans-Peter.

Πάθος για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό
Οι οδηγοί της Porsche αποζητούν τον ανταγωνισμό και εξερευνούν τα όρια των ικανοτήτων τους από τότε που τα πρώτα σπορ αυτοκίνητα βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής στο Gmünd και στο Zuffenhausen. Η Porsche δοκιμάζει νέες ιδέες μηχανοκίνητου αθλητισμού, προωθεί την τεχνική και τεχνολογική ανάπτυξη και καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα. Όπως όλοι γνωρίζουν είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε πίστες αγώνων σε όλο τον κόσμο και θρυλικοί οδηγοί αγωνίστηκαν με το έμβλημά της σε ράλι και σιρκουί όπως του Le Mans.

Μάλιστα, είναι η μοναδική εταιρεία που έχει δώσει στο διάσημο αγώνα των 24 ωρών αδιάλειπτα το παρόν από το 1951 μέχρι και σήμερα.

Επίσης η πορεία της Porsche όλα αυτά τα 75 χρόνια  είναι συνυφασμένη με σπουδαίους αθλητές που ξεπερνούν τα όρια και συναρπαστικά αθλήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη.

Ολιστική προσέγγιση σε θέματα βιωσιμότητας και αειφορίας
Με τη στρατηγική της για τη βιωσιμότητα προσπαθεί να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί αξία, ενώ παράλληλα μειώνει περαιτέρω την περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλούν οι δραστηριότητές της. Η Porsche θεωρεί ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος και ως εκ τούτου, η εταιρεία εργάζεται για να μηδενίσει το ανθρακικό της αποτύπωμα έως και το 2030 και οραματίζεται ένα εργοστάσιο με μηδενικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Με τη στρατηγική αειφορίας της εστιάζει στα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά και σε τεχνολογία φιλική προς την ανακύκλωση, προάγει και υποστηρίζει την κυκλική οικονομία, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στα e-fuels.

Ολόψυχη αφοσίωση και προσφορά στην κοινωνία
Η Porsche αναλαμβάνει ενεργά την κοινωνική ευθύνη που της αναλογεί. Ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η Εκπαίδευση, το Περιβάλλον και οι Κοινωνικές Υποθέσεις αντιπροσωπεύουν τους πέντε πυλώνες, μέσω των οποίων η Porsche κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους και συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες ξεχωρίζουν ενδεικτικά:
Επίσης η Porsche πάντοτε υποστήριζε πολιτιστικές πρωτοβουλίες που αγκαλιάζουν τα πιο εκλεπτυσμένα κομμάτια της Τέχνης, ενώ διαχρονικά συνδέεται με εμβληματικούς δημιουργούς και με σημαντικούς φορείς πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Porsche: Νέα τεχνολογία κινητήρων για περισσότερους ίππους
Δείτε πως επιταχύνει η Porsche 911 GT3 RS (+video)
Η Porsche ετοιμάζει ηλεκτρικό hypercar