Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η.Π.Α.: Αύξηση κλοπών αυτοκινήτων. Βοηθούν και οι ιδιοκτήτες…

Ελλάδα 14:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η.Π.Α.: Αύξηση κλοπών αυτοκινήτων. Βοηθούν και οι ιδιοκτήτες…

ΝΕΑ

Η.Π.Α.: Αύξηση κλοπών αυτοκινήτων. Βοηθούν και οι ιδιοκτήτες…

ΝΕΑ

Πραγματικά συγκλονιστικά είναι τα νούμερα που αφορούν κλοπές αυτοκινήτων στην αχανή αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών που κινήθηκαν ανοδικά για 3η συνεχόμενη χρονιά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χεράκι τους σε αυτό βάζουν και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων! ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα και σύμφωνα με άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της USA Today που επικαλείται στοιχεία του FBI, οι κλοπές (σε συνδυασμό με τις απόπειρες κλοπής) για το 2017, ανήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 773.139. Σίγουρα το νούμερο αυτό δεν συγκρίνεται με το ρεκόρ των 1,66 εκατ. κλοπών οχημάτων (!) που καταγράφηκε το 1991, είναι ωστόσο η 3η χρονιά στη σειρά που καταγράφεται αύξηση, ύστερα από το ιστορικό χαμηλό των 686.803 κλοπών το 2014.

Οι λόγοι για την αύξηση των κλοπών είναι πολύ συγκεκριμένοι και έχουν να κάνουν με το μεγάλο κέρδος που αποφέρουν τα κλεμμένα οχήματα στους κακοποιούς, οι οποίοι επιλέγουν μοντέλα που μοιράζονται πολλά (και ακριβά) μηχανικά μέρη με άλλα μοντέλα της ίδιας εταιρίας ή ακόμη και με μοντέλα μεταξύ εταιριών του ίδιου ομίλου.

Αυτά τα μηχανικά μέρη στέλνονται ως ανταλλακτικά ακόμη και σε άλλες χώρες με κοντέινερ οπότε μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα σε παγκόσμια κλίμακα και όχι για κακοποιούς της γειτονιάς. Σύμφωνα με το FBI η αμερικάνικη οικονομία έχασε περίπου έξι δισ. δολάρια το 2017 από τις κλοπές οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

usa-grand-theft-auto-2

Παράλληλα, μπορεί η τεχνολογία προστασίας ενός οχήματος να έχει κάνει άλματα, ακόμη και σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια, ωστόσο από κοντά ακολουθούν και οι κακοποιοί, ενώ ο… ανθρώπινος παράγοντας φαίνεται να κάνει πολύ καλή δουλειά στο να τουςπροσφέρει μια έξτα χείρα βοηθείας. Πολλοί Αμερικάνοι έχουν την τάση να αφήνουν τα κλειδιά στο αυτοκίνητό τους και ο αριθμός των κλοπών που σχετίζεται με αυτή την ενέργεια ανήλθε το 2015 στις 57.096! Αν οι μισοί από αυτούς έκοβαν τη συγκεκριμένη συνήθεια τότε μάλλον τα νούμερα θα έπαιρναν ξανά την κατιούσα…