Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η «Νεκρά Θάλασσα» της Αμερικής… θα δώσει ζωή σε αναρίθμητα ηλεκτρικά

Ελλάδα 13:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «Νεκρά Θάλασσα» της Αμερικής… θα δώσει ζωή σε αναρίθμητα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Η «Νεκρά Θάλασσα» της Αμερικής… θα δώσει ζωή σε αναρίθμητα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Μια λίμνη που δημιουργήθηκε… κατά τύχη υπερκαλύπτει τις ανάγκες των ΗΠΑ σε λίθιο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την κατασκευή των μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα.

Advertisement
Advertisement

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η τιμή του λιθίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την κατασκευή των μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μετά τις πιέσεις που δέχονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες για κατάργηση των αυτοκινήτων βενζίνης και πετρελαίου.

Και όσο αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρικά, τόσο θα γιγαντώνεται η ανάγκη για την προμήθεια του μετάλλου, με τα μεγαλύτερα κοιτάσματά του να βρίσκονται στη Χιλή (7.500.000 τόνοι), Κίνα (3.500.000 τόνοι) και Αυστραλία (970.000 τόνοι).

Στην εξόρυξη λιθίου αναμένεται να δραστηριοποιηθούν, όμως, και οι ΗΠΑ, χάρη στα τεράστια αποθέματα λιθίου που βρίσκονται στη Salton Sea, τη μεγαλύτερη λίμνη της Καλιφόρνια.

Advertisement
Advertisement

Ο συγκεκριμένος υγροβιότοπος υπάρχει… καθαρά από τύχη, μιας και δημιουργήθηκε το 1905, μετά από μια κατακλυσμιαία βροχή που προκάλεσε την υπερχείλιση του ποταμού Κολοράντο, στέλνοντας τεράστιες ποσότητες νερού σε μια αποστραγγισμένη λίμνη στην έρημο της Καλιφόρνια.

Μάλιστα, διεκδικεί τον δυστοπικό χαρακτηρισμό «Νεκρά Θάλασσα» δεδομένου ότι συνιστά έναν οικολογικό εφιάλτη, με τα γεωργικά απόβλητα να δημιουργούν ένα αφιλόξενο μέρος για χιλιάδες πουλιά και ψάρια, τα οποία κείτονται νεκρά στις όχθες της.

Advertisement

Στον αντίποδα, αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή μπορεί να δώσει ζωή σε αμέτρητα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με το Υπουργείο της Ενέργειας ν’ αναφέρει ότι θα μπορούσε να παράξει γύρω στους 600.000 τόνους λιθίου τον χρόνο. Πολύ μεγαλύτερες, δηλαδή, ποσότητες απ’ ό,τι χρειάζονται οι ΗΠΑ και κατ’ επέκταση  η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου.  

«Αν ο Joe Biden θέλει περισσότερες μπαταρίες στην Αμερική, για τις ανάγκες εξηλεκτρισμού του στόλου μας, αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Auto News, Danny Kennedy, υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρεία New Energy Nexus.

Advertisement

Οι αξιωματούχοι γνώριζαν για τα κοιτάσματα λιθίου εδώ και αρκετό καιρό, αλλά σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Controlled Thermal Resources, Rod Colwell, δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο προχωρήσουν στην εξόρυξή τους.

Ήδη στην περιοχή λειτουργούν 11 γεωθερμικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την ίδια ώρα που η εταιρεία Controlled Thermal Resouces κατασκευάζει μια νέα εγκατάσταση, απαρτιζόμενη από έναν γεωθερμικό σταθμό και μια ξεχωριστή μονάδα εξόρυξης λιθίου.

Advertisement

Μόλις οι νέες εγκαταστάσεις γίνουν πλήρως λειτουργικές, η ετήσια παραγωγή λιθίου αναμένεται να φτάσει τους 300.000 τόνους, όταν σε παγκόσμιο επίπεδο δεν παράγονται πάνω από 400.000 τόνοι.

Η General Motors παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη Salton Sea και ήδη έχει επενδύσει στη Thermal Resources, ώστε να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες λιθίου, από το 2024. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Audi Q4 e-tron: Η πιο σύγχρονη τεχνολογία στις μπαταρίες
VW: Φθηνότερα ηλεκτρικά… χωρίς μπαταρία
Desten: Το αύριο στις μπαταρίες ιόντων- λιθίου