Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

Οι κινητήρες που καίνε υδρογόνο είναι η οριστική λύση;

  • newsautoteam

Ειδικά τεστ που κάνει η Porsche δείχνουν ότι το υδρογόνο μπορεί να προσφέρει τις ίδιες επιδόσεις και αντίστοιχο κόστος κατασκευής με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Καθώς όλη η αυτοκινητοβιομηχανία έχει στραφεί προς την ηλεκτροκίνηση, δεν λείπουν και οι κατασκευαστές που αναζητούν άλλες λύσεις. Μία από τις πιο δραστήριες εταιρίες σε αυτόν τον τομέα είναι η Porsche.

H γερμανική εταιρία, αν και αναπτύσσει και αυτή την γκάμα των ηλεκτρικών της μοντέλων, ψάχνεται και με άλλα μέσα για να κατεβάσει τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων της, χωρίς να χρειαστεί να καταργήσει πλήρως τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Γνωρίζουμε ήδη ότι έχει επενδύσει πολλά σε ό,τι αφορά τα συνθετικά καύσιμα, έχοντας ήδη ξεκινήσει μία συνεργασία με την Siemens, για την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Χιλή παραγωγής συνθετικών καυσίμων.

Παράλληλα, η Porsche ψάχνει και άλλους τρόπους για να παραμείνει πιστή στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και να επεκτείνει την ζωή τους και μετά το 2030 που είναι το όριο για πολλούς κατασκευαστές.

Σε αυτό το πλαίσιο κάνει δοκιμές σε έναν κινητήρα υδρογόνου (κάτι αντίστοιχο με αυτόν που εξελίσσει και η Toyota) τον οποίο θέλει να εφαρμόσει στα επιβατικά της αυτοκίνητα.

Στόχος του κινητήρα υδρογόνου που σχεδιάζει η Porsche είναι να αποδίδει την ίδια ισχύ και ροπή με έναν συμβατικό κινητήρα. Το μοτέρ που κατασκευάζει η Porsche έχει αρκετές μετατροπές ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το υδρογόνο, με μεγαλύτερη σχέση συμπίεσης και ηλεκτρικά υποβοηθούμενους στροβιλοσυμπιεστές.

Το τελευταίο χρειάζεται γιατί οι τυπικές τουρμπίνες δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τα καυσαέρια χαμηλής πίεσης που υπάρχουν από την καύση του υδρογόνου. Έτσι ο κινητήρας V8 της εταιρίας, με το υδρογόνο, αποδίδει και αυτός πάνω από 600 άλογα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Porsche, το μοτέρ αυτό έχει την καθαρότερη δυνατή καύση. Διατηρώντας το μίγμα καύσης όσο γίνεται πιο φτωχό και την διαδικασία καύσης όσο το δυνατόν με πιο χαμηλή θερμοκρασία, ο κινητήρας μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να χρειάζεται συσκευή για την επεξεργασία των καυσίμων.

Στις προσομοιώσεις που κάνει με “εικονικούς” γύρους σε πίστα, σε ένα SUV των 2.650 κιλών, ο χρόνος που κάνει το υδρογονοκίνητο μοντέλο είναι μόλις 42 δευτερόλεπτα πιο αργός από μία Porsche Cayenne Turbo GT.

Και όλα αυτά όπως αναφέρουν οι μηχανικοί της εταιρίας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και με τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου πολύ πιο κάτω από το πρότυπο Euro 7. Η Porsche είπε ότι οι κινητήρες με καύση υδρογόνου μπορούν να παραχθούν με παρόμοιο κόστος με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η απουσία καταλυτικών μετατροπέων αντισταθμίζει το πρόσθετο κόστος των πιο ακριβών και πολύπλοκων στροβιλοσυμπιεστών.

Προς το παρόν πάντως η Porsche βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο, μελετώντας τις τεχνικές δυνατότητες του κινητήρα. Πάντως τα πρώτα συμπεράσματα από τον κινητήρα καύσης υδρογόνου είναι ιδιαίτερα θετικά και έτσι είναι σίγουρο ότι αυτή η μορφή κινητήρα θα αποτελέσει μία εναλλακτική πρόταση για το μέλλον.

Αρκεί βέβαια να λυθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ίδια την φύση του υδρογόνου και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην διεύρυνση της διανομής του σε ευρεία κλίμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεκινάει η παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα
«Ναι» από την ΕΕ στην τεχνολογία υδρογόνου!
Αυτό είναι το πρώτο hypercar υδρογόνου

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto