Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η εισβολή στην Ουκρανία φρενάρει τις VW και Porsche

Ελλάδα 7:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η εισβολή στην Ουκρανία φρενάρει τις VW και Porsche

ΝΕΑ

Η εισβολή στην Ουκρανία φρενάρει τις VW και Porsche

ΝΕΑ

Ξεκίνησαν να φαίνονται οι επιπτώσεις του πολέμου και στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Advertisement
Advertisement

Ήταν θέμα χρόνου άλλωστε να δημιουργηθούν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και απαραίτητα μέταλλα.

Το πρώτο μεγάλο πλήγμα αφορά στο γερμανικό κολοσσό που λέγεται VW Group, ο οποίος «παγώνει» τις παραγγελίες των Plug-In υβριδικών μέχρι νεοτέρας, ενώ και οι παραδόσεις που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος – και θα εκτελεστούν κανονικά- αναμένεται να καθυστερήσουν.

Τα μοντέλα που επηρεάζονται από την εισβολή στην Ουκρανία και τη δεύτερη απανωτή παγκόσμια έλλειψη στους ημιαγωγούς είναι τα Plug-In Hybrid Golf, Passat, Tiguan, Touareg, Arteion, ενώ η Audi βρίσκεται ήδη με τη σειρά της στην ίδια δυσχερή θέση να πρέπει να διακόψει ορισμένες γραμμές παραγωγής για μερικές ημέρες.

Advertisement
Advertisement

Λιγότερα εμπορική μεν, εξίσου σπουδαία δε, είναι και η διακοπή παραγωγής για την Porsche, καθώς η έλλειψη σε νέον (το 70% προέρχεται από την Ουκρανία) θα αφήσει πίσω τις παραδόσεις και φυσικά τις νέες παραγγελίες σε 911 GT3, Boxter, Cayenne, Macan, Taycan και Panamera.

Η γερμανική φίρμα έχει ήδη (από το ξεκίνημα της εισβολής) διακόψει τις παραδόσεις επί ρωσικού εδάφους, δείχνοντας έτσι την δυσαρέσκεια της σε πολεμικές διαθέσεις. Για να έχετε μία εικόνα, μέσα στο 2021 συνολικά 6.262 Ρώσοι υποδέχθηκαν την καινούργια τους Porsche, σε σύνολο 302.000 πωλήσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η τάση αυτή του γερμανικού γκρουπ είναι μονάχα η αρχή του ντόμινο για τις εταιρείες αυτοκινήτου, αφού θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη η  βαθειά έλλειψη σε ημιαγωγούς και μέταλλα και στις άλλες εταιρείες. Σα να μην έφθανε λοιπόν η διετία του covid-19 και των απανωτών lockdowns, έρχεται η ανθρωπιστική κρίση για να προκαλέσει νέα προβλήματα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε πως θα οδηγήσετε άρμα μεταφοράς προσωπικού (+video)
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βόμβα για την αυτοκινητοβιομηχανία
VW: Σταματούν εργοστάσια λόγω της Ουκρανίας

 

Advertisement